COMUNICAT DE PRESĂ
(06 octombrie 2018)


REF: Festivalul Internațional de Film Ecologist Eco Fest aduce în România cele mai noi filme documentare de gen

Marți, la ora 13.00, Gala de Deschidere a Festivalului Internațional al Filmului Ecologist ECO FEST, ediția a opta, are loc în aula Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.
Urmează cinci zile de inspirație eco, prin film, dezbateri și workshopuri, cu regizori, producători, oameni de film și alți artiști. În fiecare zi, festivalul se desfășoară în altă locație, în București. Miercuri, la Liceul Jean Monnet, Joi – la Liceul Tudor Vladimirescu, iar Vineri, la Colegiul Gheorghe Lazăr.

ECO FEST nu este doar o competiție a celor mai noi filme cu tematică ecologistă. Este o atitudine. Este o încercare de a schimba mentalități în bine. De opt ani în România, ECO FEST oferă publicului tânăr ocazia de a viziona filme documentare realizate ca o artă, îmbinând secretele cinematografiei cu știința și iubirea pentru natură, pentru oameni și pentru animale. Rareori se iese din sala de proiecții altfel decât emoționat de poveștile ilustrate în moduri atât de sensibile. Workshopurile educative și artistice incluse în festival sunt ateliere de dezbatere și artă, în care copiii și tinerii se implică activ, dovadă a succesului educației alternative.
În cadrul festivalului sunt prezentate cele mai valoroase filme de lung, mediu sau scurt-metraj, documentare sau de animație românești sau străine, realizate în ultimii ani, având ca tematică protecția mediului înconjurator sau ecologia sub diversele ei aspecte.

Filmele vor fi prezentate în câte 1-4 proiecții pe zi, cu acces gratuit, pentru publicul interesat, un accent deosebit punându-se pe atragerea și participarea interactiva a elevilor și studentilor.
La proiecțiile, dezbaterile și workshopurile artistice ori educative, vor participa realizatori de filme de gen, distribuitori, critici de film din țara și străinătate, organizatori de festivaluri și manifestări internaționale de film, factori educaționali cu răspunderi în politica de mediu.

Festivalul Eco Fest 2018 este organizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană și finanțat de Centrul Național al Cinematografiei. Parteneri: Inspectoratul Școlar General București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Liceul Teoretic Jean Monnet, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, CEZ România, TAROM, Domeniile Urlați.

Programul Eco Fest este următorul:

9 octombrie 2018 – Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București
ora 13,00 – Gala de Deschidere a Festivalului Internațional al Filmului Ecologist Eco Fest România, prezentare juriu, invitați
ora 14,00 – Film în concurs – ALWAYS ON THE RUN, BUT NOT TODAY/ MEREU PE FUGĂ, DAR NU ȘI ASTĂZI – România – 2017 – 25 min

10 octombrie 2018 – Liceul Teoretic Jean Monnet
14,00 – 16,30 – Filme în concurs

– HUMAN ENERGY/ENERGIA UMANĂ – Marea Britanie – Polonia – 2018 – 60 min
– ABOUT ME AND YOU AND FRIENDS/ DESPRE MINE, TINE SI PRIETENI – Bulgaria 2017 – 28 min
– NORDLYS – THE NORTHERN LIGHTS/NORDLYS- LUMINILE NORDULUI – Portugalia – 2016 – 6 min
– ONCE UPON A TIME IN JOGYAKARTA/A FOST ODATA IN JOGYAKARTA- Indonezia – 2017 – 15 min
WORKSHOPURI
– Scurtă istorie a cinematografiei românești
– Machiajul de film
– Revoluția digitală
– Istorie, cinematografie, ecologie
– Să mâncăm sănătos
– ateliere de desen cu Mariana Pachis și Mihai Pânzaru PIM

11 octombrie 2018 – Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu
12,00 – 14,30 – Filme în concurs

– STRAWS/PAIE – SUA 2017 – 32 min
– THE TREE AND ME/EU SI COPACUL – Croația – 2017 – 30 min
– TRINIDADE ISLAND/INSULA TRINIDADE – Brazilia – 2018 – 27 min
– PATAGONIA – THE TIP OF THE WORLD /PATAGONIA – CAPĂTUL LUMII – Portugalia – 2018 – 8 min
– TO WAKE – BUDDHI/A ÎNȚELEGE – BUDDHI – Africa de Sud – 2017 – 15 min

WORKSHOPURI
– Scurtă istorie a cinematografiei românești
– Istorie, cinematografie, ecologie
– Machiajul de film
– Să mâncăm sănătos
– ateliere de desen cu Mariana Pachis și Mihai Pânzaru PIM

12 octombrie 2018 – Colegiul Național Gheorghe Lazăr
12,00 – Gala de Premiere a Festivalului Internațional al Filmului Ecologist Eco Fest România
13,00 – Proiecție film câștigător