COMUNICAT DE PRESĂ
(29 octombrie 2017)

 

REF: Festivalul Internațional de Film Ecologist Eco Fest a premiat opt pelicule documentare, ce au ca tematică mediul înconjurător


În inima Bucovinei, la Suceava, a avut loc Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, aflat la a șaptea ediție, dintre care una desfășurată în cadrul Expoziției Universale de la Milano, în 2015. Eco Fest este singurul festival de film organizat în România, ce are drept scop educația nonformală pentru mediu a copiilor și adolescenților, folosind drept mijloc artele și tehnicile de comunicare.
Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” s-a încheiat astăzi, după cinci zile de proiecții de filme documentare și de animație, o reprezentație a piesei ”TimeAholics”, numeroase workshopuri și ateliere de creație, precum și un concert al trupei Proconsul. Cele mai bune opt pelicule au fost premiate de către un juriu internațional, format din producători și regizori de film din șase țări europene, împreună cu un juriu original Eco Fest, fomat din elevi suceveni. Gala de premiere a avut loc pe scena Teatrului ”Matei Vișniec” din Suceava.

Marele premiu a fost acordat, de către Juriul Copiilor, filmului documentar ”Ceux Qui Sement”, în traducere ”Semănătorii”. Pentru realizarea lui, a fost nevoie de un an de lucru cu 40 de tineri agronomi, care au călătorit pe patru continente în descoperirea agriculturii familiale. Regizorul Pierre Fromentin, de origine franceză, a fost prezent la Suceava pe toată durata Festivalului și a împărtășit publicului experiențele sale în lumea cinematografiei, a efectelor vizuale, în care este specializat și pasiunea sa pentru genul filmului documentar.

Premiul special al juriului internațional a fost acordat peliculei ”Frontera Invisible”, de producție argentiniano-belgiană. Deși este produs doar anul trecut, filmul a fost deja premiat și nominalizat de 21 de ori în alte festivaluri internaționale de film documentar. ”Frontiera invizibilă” povestește, în numai 28 de minute, cel mai lung război din lume – al afacerilor cu ulei de palmier, care durează de 60 de ani și care a strămutat aproape 6 milioane de oameni. Unul dintre cei doi scenariști și producătorul executiv al filmului atât de apreciat la nivel internațional este român și se numește Mihai Stoica.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat regizorului Avi Belkin (Israel) pentru filmul ”Winding” (”Meandre”). Pentru cel mai bun scenariu a fost premiat Orhan Tekeoglu (Turcia) – filmul ”Extraordinary People” (Oameni extraordinari), iar pentru cea mai bună imagine a primit premiul juriului internațional Ants Tammik (Estonia) pentru filmul ”A Fragile World” (”O lume fragilă”). Povestea reală ”China de plastic” a primit o mențiune specială a juriului. Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, organizatoarea Eco Fest, a acordat premiul IEE filmului documentar slovac ”Canopy” (”În vârful padurii tropicale”).

În premieră, Festivalul Internațional de Film Ecologist a acordat un premiu din partea unei emisiuni de televiziune. Astfel, premiul Dumnicall, care împrumută numele emisiunii realizate la Realitatea TV de către jurnalista ecologistă Lavinia Șandru, a fost acordat documentarului românesc ”Operațiunea Zimbrul”, în regia lui Dan Curean, și el om de televiziune de peste 23 de ani. Gala de premiere s-a încheiat cu un concert Proconsul.
Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” este un proiect socio-educativ și cultural realizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava, prin Consiliul Local Suceava, și Consiliul Județean Suceava.

Parteneri ai Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană sunt Asociația Municipiilor din România, Dedeman, McDonald, Rossmann, AMBRO, Romcarton, Eden, Romexpo și Hotel Mercure București Unirii.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități și Radio România Cultural.

Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană
Departamentul de comunicare


 

PREMIILE JURIULUI INTERNAȚIONAL

Mențiune specială a juriului
– se acordă filmului ”Plastic China” (producție China, 2016)

Premiul pentru imagine/ BEST PHOTOGRAPHY
– se acordă lui Ants Tammik pentru imaginea filmului ”A Fragile World” (”O lume fragilă”) – Estonia, 2016

Premiul pentru scenariu/ BEST SCREENPLAY
– se acordă lui Orhan Tekeoglu pentru scenariul filmului ”Extraordinary People” (”Oameni extraordinari”) – Turcia, 2016

Premiul pentru regie/ BEST DIRECTION
– se acordă lui Avi Belkin pentru regia filmului ”Winding” (”Meandre” – Israel, 2015

Premiul special al juriului/ SPECIAL AWARD OF THE JURY
– se acordă filmului ”Frontera Invisible” (”Frontiera invizibilă”) – Belgia – Argentina, 2016. Regia: Nicolas Richat și Nico Muzi. Producător executiv: Mihai Stoica.


 

Marele premiu

Oferit de Juriul Copiilor

ECOFEST GRAND PRIX/ Awarded by the Children’s Jury

– se acordă filmului ”Ceux Qui Sement”/”Those Who Saw” (”Semănătorii”) – Franța, 2016. Regia: Pierre Fromentin


 

Alte premii

• Premiul acordat de Asociația Initțiativa Ecologistă Europeană
– se acordă filmului ”Canopy” (”În vârful pădurii tropicale”) – Slovacia 2014. Regia și scenariul: Lucia Kasova

• Premiul acordat de emisiunea de televiziune Duminicall
– se acordă filmului ”Operațiunea Zimbrul” (”The Wisent Operation”) – România 2017, un film de Dan Curean și Dan Păvăloiu.

 

NOTĂ: sinopsisuri ale filmelor se găsesc pe pagina oficială a Eco Fest www.ecofestromania.ro


 

 

Un documentar despre mafia uleiului de palmier, premiat și nominalizat de 21 de ori într-un an, a fost premiat și în România, la Eco Fest

Constantin Radu


Uleiul de palmier, atât de căutat și folosit în industriile alimentară și cosmetică, este obiectul unor afaceri deosebit de profitabile, întrucât producția lui a crescut de opt ori în ultimii 30 de ani, dar și motiv de distrugere a naturii, prin exploatarea excesivă a pădurilor amazoniene. Peste 40 de milioane de tone de ulei se extrag anual din palmierii puși la pământ. Acest ingredient este în centrul unor vii dispute la nivel mondial și a devenit subiect al filmul documentar ”Frontera Invisible” (”Frontiera invizibilă”). Deși este produs doar anul trecut, filmul a fost deja premiat și nominalizat de 21 de ori în numeroase festivaluri internaționale de film documentar. Producție argentiniano-belgiană, ”Frontera invisible” a primit, duminică, premiul special al juriului internațional la Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, desfășurat în ”green city” Suceava .”Frontiera invizibilă” povestește, în numai 28 de minute, cel mai lung război din lume – al afacerilor cu ulei de palmier, care durează de peste 60 de ani și care a strămutat aproape 6 milioane de oameni. Unul dintre scenariști și producătorul executiv al filmului atât de apreciat la nivel internațional este român și se numește Mihai Stoica.Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, aflat la a șaptea ediție, dintre care una desfășurată în cadrul Expoziției Universale de la Milano, în 2015, este singurul festival de film organizat în România, ce are drept scop educația nonformală pentru mediu a copiilor și adolescenților, folosind drept mijloc artele și tehnicile de comunicare. Timp de cinci zile, publicul tânăr a beneficiat în mod gratuit de proiecții de filme documentare și de animație cu tematică ecologistă, toate foarte noi și de o calitate excepțională, de o reprezentație a piesei ”TimeAholics” a Teatrului Excelsior, numeroase workshopuri de dezvoltare personală și comunicare, ateliere de creație, precum și un concert al trupei Proconsul. Cele mai bune opt pelicule au fost premiate de către un juriu internațional, format din producători și regizori de film din șase țări europene, împreună cu un juriu original Eco Fest, fomat din elevi suceveni. Gala de premiere a avut loc pe scena Teatrului ”Matei Vișniec” din Suceava.
Marele premiu a fost acordat, de către Juriul Copiilor, filmului documentar ”Ceux Qui Sement”, în traducere ”Semănătorii”. Pentru realizarea lui, a fost nevoie de un an de lucru cu 40 de tineri agronomi, care au călătorit pe patru continente în descoperirea agriculturii familiale. Regizorul Pierre Fromentin, de origine franceză, a fost prezent la Suceava pe toată durata Festivalului și a împărtășit publicului experiențele sale în lumea cinematografiei, a efectelor vizuale, în care este specializat, și pasiunea sa pentru genul filmului documentar.
Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat regizorului Avi Belkin (Israel) pentru filmul ”Winding” (”Meandre”). Pentru cel mai bun scenariu a fost premiat Orhan Tekeoglu (Turcia) – filmul ”Extraordinary People” (Oameni extraordinari), iar pentru cea mai bună imagine a primit premiul juriului internațional Ants Tammik (Estonia) pentru filmul ”A Fragile World” (”O lume fragilă”). Povestea reală ”Plastic China” (”China de plastic”) a primit o mențiune specială a juriului. Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, organizatoarea Eco Fest, a acordat premiul IEE filmului documentar slovac ”Canopy” (”În vârful padurii tropicale”).

 

În premieră, Festivalul Internațional de Film Ecologist a acordat un premiu din partea unei emisiuni de televiziune. Astfel, premiul Duminicall, care împrumută numele emisiunii realizate la Realitatea TV de către jurnalista ecologistă și director al Eco Fest, Lavinia Șandru, a fost acordat documentarului românesc ”Operațiunea Zimbrul”, în regia lui Dan Curean, și el om de televiziune de peste 23 de ani.
Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” este un proiect socio-educativ și cultural realizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava, prin Consiliul Local Suceava, și Consiliul Județean Suceava.
Parteneri ai Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană sunt Asociația Municipiilor din România, Dedeman, McDonald, Rossmann, AMBRO, Romcarton, Eden, Romexpo și Hotel Mercure București Unirii.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități și Radio România Cultural.

PREMIILE JURIULUI INTERNAȚIONAL ECO FEST

Mențiune specială a juriului
– se acordă filmului ”Plastic China” (producție China, 2016)

Premiul pentru imagine/ BEST PHOTOGRAPHY
– se acordă lui Ants Tammik pentru imaginea filmului ”A Fragile World” (”O lume fragilă”) – Estonia, 2016

Premiul pentru scenariu/ BEST SCREENPLAY
– se acordă lui Orhan Tekeoglu pentru scenariul filmului ”Extraordinary People” (”Oameni extraordinari”) – Turcia, 2016

Premiul pentru regie/ BEST DIRECTION
– se acordă lui Avi Belkin pentru regia filmului ”Winding” (”Meandre” – Israel, 2015

Premiul special al juriului/ SPECIAL AWARD OF THE JURY
– se acordă filmului ”Frontera Invisible” (”Frontiera invizibilă”) – Belgia – Argentina, 2016. Regia: Nicolas Richat și Nico Muzi. Producător executiv: Mihai Stoica.

Marele premiu
Oferit de Juriul Copiilor ECO FEST

ECOFEST GRAND PRIX/ Awarded by the Children‘s Jury

– se acordă filmului ”Ceux Qui Sement”/”Those Who Saw” (”Semănătorii”) – Franța, 2016. Regia: Pierre Fromentin

Alte premii
Premiul acordat de Asociația Initțiativa Ecologistă Europeană
– se acordă filmului ”Canopy” (”În vârful pădurii tropicale”) – Slovacia 2014. Regia și scenariul: Lucia Kasova

 

http://www.fanatik.ro/un-documentar-despre-mafia-uleiului-de-palmier-premiat-si-nominalizat-de-21-de-ori-intr-un-fost-premiat-si-romania-la-eco-fest-1028042


 

VIDEO. Un documentar despre mafia uleiului de palmier, premiat la Eco Fest

REALITATEA.NET


ilmul documentar Frontiera Invizibilă a fost premiat în cadrul Festivalului Eco Fest. Filmul prezintă în numai 28 de minute, cel mai lung război din lume – al afacerilor cu ulei de palmier, care durează de peste 60 de ani și care a strămutat aproape 6 milioane de oameni. Unul dintre scenariști și producătorul executiv al filmului atât de apreciat la nivel internațional este român și se numește Mihai Stoica.

Peste 40 de milioane de tone de ulei se extrag anual din palmierii puși la pământ.Unul dintre scenariști și producătorul executiv al filmului este românul Mihai Stoica.

Festivalul Internațional de Film Ecologist “Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, se afla la cea de-a șaptea ediție şi este singurul festival de film organizat în România, ce are drept scop educația nonformală pentru mediu a copiilor și adolescenților, folosind drept mijloc artele și tehnicile de comunicare.

Marele premiu a fost acordat, de către Juriul Copiilor, filmului documentar ”Ceux Qui Sement”, în traducere ”Semănătorii”. Pentru realizarea lui, a fost nevoie de un an de lucru cu 40 de tineri agronomi, care au călătorit pe patru continente în descoperirea agriculturii familiale. Regizorul Pierre Fromentin, de origine franceză, a fost prezent la Suceava pe toată durata Festivalului și a împărtășit publicului experiențele sale în lumea cinematografiei, a efectelor vizuale, în care este specializat, și pasiunea sa pentru genul filmului documentar.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat regizorului Avi Belkin (Israel) pentru filmul ”Winding” (”Meandre”). Pentru cel mai bun scenariu a fost premiat Orhan Tekeoglu (Turcia) – filmul ”Extraordinary People” (Oameni extraordinari), iar pentru cea mai bună imagine a primit premiul juriului internațional Ants Tammik (Estonia) pentru filmul ”A Fragile World” (”O lume fragilă”).

Povestea reală ”Plastic China” (”China de plastic”) a primit o mențiune specială a juriului. Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, organizatoarea Eco Fest, a acordat premiul IEE filmului documentar slovac ”Canopy” (”În vârful padurii tropicale”).

În premieră, Festivalul Internațional de Film Ecologist a acordat un premiu din partea unei emisiuni de televiziune. Astfel, premiul Duminicall, care împrumută numele emisiunii realizate la Realitatea TV de către jurnalista ecologistă și director al Eco Fest, Lavinia Șandru, a fost acordat documentarului românesc ”Operațiunea Zimbrul”, în regia lui Dan Curean, și el om de televiziune de peste 23 de ani.

Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” este un proiect socio-educativ și cultural realizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava, prin Consiliul Local Suceava, și Consiliul Județean Suceava.

 

NOTĂ: sinopsisuri ale filmelor se găsesc pe pagina oficială a Eco Fest www.ecofestromania.ro

https://www.realitatea.net/un-documentar-despre-mafia-uleiului-de-palmier-premiat-la-eco-fest_2118071.html


 

Eveniment de amploare. Lavinia Șandru, rol principal

Eco Fest, Festivalul Internațional de Film Ecologist, începe a șaptea sa ediție, săptămâna viitoare, la Suceava.

de Irina ConstantinFestivalul ”Eco Fest” va fi deschis, la Suceava, cu o piesă în care protagonistă este Lavinia Șandru.
Reședința bucovineană este înscrisă într-un program european al orașelor verzi, al cărui buget total este de 32 de milioane de euro.
De acest program au beneficiat deja metropole precum Stockholm, Barcelona și Koln. Până în anul 2019, Municipiul Suceava trebuie să implementeze opt soluții inteligente în privința reabilitării clădirilor, producerea energiei din surse regenerabile, a iluminatului public, colectarea selectivă a deșeurilor și transformarea lor în energie termică, managementul inteligent al traficului rutier și soluții pentru alimentarea vehiculelor cu carburanți alternativi, precum și o mobilitate urbană sustenabilă.
Din toate aceste motive, organizatorii Festivalul de Film “Eco Fest” au ales Suceava ca fiind cea mai potrivită gazdă pentru o manifestare socio-educativă și culturală de amploare.

Festivalul se adresează tuturor categoriilor de public, dar în special copiilor și adolescenților, care sunt invitați să vizioneze 17 filme cu tematică ecologistă și să participe la ateliere de creație artistică, precum și la 6 workshopuri de dezvoltare personală, toate cu intrare liberă.
Temele workshopurilor vizează educația ecologistă, pentru consumul de media, tipuri de comunicare, folosirea imaginației și a atenției, arta actorului.
Și pentru că o susținere puternică pentru Eco Fest vine din partea unei actrițe, realizatoarea TV Lavinia Șandru, va fi și protagonista unei piese de teatru, care va deschide Festivalul Eco Fest, pe scena Teatrului “Matei Vișniec” din Suceava.
Piesa “TimeAholics”, scrisă de foarte tânărul artist, Bogdan Capșa, și regizată de Anca Ciuclaru invită spectatorul la un exercițiu de imaginație: cum ni s-ar schimba viața dacă am găsi TIMP de cumpărat.
Piesa este pusă în scenă la teatrul Excelsior din București, dar va avea o reprezentație specială la Suceava, în deschiderea Festivalului Eco Fest, pe 25 octombrie, ora 18.00, pe scena Teatrului “Matei Vișniec” din Municipiul Suceava.
Evenimentul cinematografic din capitala Bucovinei va fi jurizat de către un juriu internațional, format din personalități ale producției internaționale de film, precum și de către un juriu special al copiilor.
Scopul principal al festivalului este de a atrage, prin intermediul artelor, îndeosebi a tinerei generații pentru a se implica în acțiuni de protejare a resurselor naturale. Există autorități indiferente, dar există și autorități locale care se implică în acțiuni menite să dezvolte o altfel de mentalitate a membrilor comunității lor.
Este și cazul Sucevei, care prin Primaria Suceava Consiliul Local și Consiliul Județean, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale finanțează un eveniment social, educativ și cultural, precum Festivalul Internațional de Film Ecologist – Eco Fest. Partenerii Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană în realizarea proiectului socio-educativ și cultural Festivalul Internațional de Film Ecologist “Eco Fest – pentru Sănătatea Pământului” sunt Asociația Municipiilor din România, Dedeman, McDonald, Rossmann, AMBRO, Romcarton, Eden, Romexpo și Hotel Mercure București Unirii.

https://www.dcnews.ro/mobile/eveniment-de-amploare-lavinia-andru-rol-principal_562665.html


Festivalul ”Eco Fest” va fi deschis, la Suceava, cu o piesă în care protagonistă este Lavinia Șandru

20 octombrie, 2017 15:32 Mirela Apostol


 

Eco Fest, Festivalul Internațional de Film Ecologist, începe a șaptea sa ediție, săptămâna viitoare, la Suceava. Reședința bucovineană este înscrisă într-un program european al orașelor verzi, al cărui buget total este de 32 de milioane de euro. De acest program au beneficiat deja metropole precum Stockholm, Barcelona și Koln. Până în anul 2019, Municipiul Suceava trebuie să implementeze opt soluții inteligente în privința reabilitării clădirilor, producerea energiei din surse regenerabile, a iluminatului public, colectarea selectivă a deșeurilor și transformarea lor în energie termică, managementul inteligent al traficului rutier și soluții pentru alimentarea vehiculelor cu carburanți alternativi, precum și o mobilitate urbană sustenabilă.
Din toate aceste motive, organizatorii Festivalul de Film ”Eco Fest” au ales Suceava ca fiind cea mai potrivită gazdă pentru o manifestare socio-educativă și culturală de amploare.
Festivalul se adresează tuturor categoriilor de public, dar în special copiilor și adolescenților, care sunt invitați să vizioneze 17 filme cu tematică ecologistă și să participe la ateliere de creație artistică, precum și la 6 workshopuri de dezvoltare personală, toate cu intrare liberă. Temele workshopurilor vizează educația ecologistă, pentru consumul de media, tipuri de comunicare, folosirea imaginației și a atenției, arta actorului. Și pentru că o susținere puternică pentru Eco Fest vine din partea unei actrițe, realizatoarea TV Lavinia Șandru, va fi și protagonista unei piese de teatru, care va deschide Festivalul Eco Fest, pe scena Teatrului ”Matei Vișniec” din Suceava.
Piesa ”TimeAholics”, scrisă de foarte tânărul artist, Bogdan Capșa, și regizată de Anca Ciuclaru invită spectatorul la un exercițiu de imaginație: cum ni s-ar schimba viața dacă am găsi TIMP de cumpărat. Piesa este pusă în scenă la teatrul Excelsior din București, dar va avea o reprezentație specială la Suceava, în deschiderea Festivalului Eco Fest, pe 25 octombrie, ora 18.00, pe scena Teatrului ”Matei Vișniec” din Municipiul Suceava.
Evenimentul cinematografic din capitala Bucovinei va fi jurizat de către un juriu internațional, format din personalități ale producției internaționale de film, precum și de către un juriu special al copiilor.
Scopul principal al festivalului este de a atrage, prin intermediul artelor, îndeosebi a tinerei generații pentru a se implica în acțiuni de protejare a resurselor naturale. Există autorități indiferente, dar există și autorități locale care se implică în acțiuni menite să dezvolte o altfel de mentalitate a membrilor comunității lor. Este și cazul Sucevei, care prin instituțiile Primăriei, Consiliului Local și Consiliului Județean, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale finanțează un eveniment social, educativ și cultural, precum Festivalul Internațional de Film Ecologist – Eco Fest.
Partenerii Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană în realizarea proiectului socio-educativ și cultural Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – pentru Sănătatea Pământului” sunt Asociația Municipiilor din România, Dedeman, McDonald, Rossmann, AMBRO, Romcarton, Eden, Romexpo și Hotel Mercure București Unirii. Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități și Radio România Cultural.

http://www.fanatik.ro/festivalul-eco-fest-va-fi-deschis-la-suceava-cu-o-piesa-care-protagonista-este-lavinia-sandru-1022268


Ecofest sau drum deschis spre Zona Liberă de Indiferență

Ileana Perneș Dănălache – 23/10/2017


Între 24 şi 29 octombrie cea de a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Ecologist Eco Fest – ”Pentru sănătatea Pământului” îsi va deschide portile la Suceava, ”orașul verde” situat în inima frumoasei Bucovine. Programul manifestării se va desfăşura în două spaţii, la teatrul ”Matei Vişniec”” şi la Muzeul Bucovinei.Să ne amintim puţin de începuturile festivalului Ecofest . Născut din ideea de a sprijini educaţia ecologistă a generaţiilor viitoare, Festivalul Internaţional de Film Ecologist Eco Fest – ”Pentru sănătatea Pământului” s-a dezvoltat în timp şi a dat naştere unui proiect subsidiar intitulat „Eco Fest Tour”, eveniment artistic şi educaţional itinerant. In anul 2011 a fost prima ediţie, debutul Festivalului internaţional al filmului ecologist desfăşurat la Oradea, pe malul Crişului Repede. Anul 2012 mută “Zona liberă de indiferenţă” pe malurile Dunării, la Brăila. Zona … a migrat dar, proiectele ecologiste, menite să aducă la lumină viziunea despre protecţia mediului,reducerea poluării şi conservarea resurselor, proiectele celor mai tineri reprezentanţi ai naţiunii au ramas la fel de ambiţioase.
Echipa Ecofest aduce filmul ca argument principal în bătălia “nebunilor frumoşi ai marilor oraşe” care se încăpăţânează să păstreze curăţenia Planetei Albastre .

Aflat la a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film ECO FEST a derulat șase ediții în România (2011 – 2014, 2016) și una în Italia, în cadrul Expoziției Universale de la Milano (2015).

A fost inițiat de ziarista Lavinia Șandru, selecționerul Marin Vladimir și regretatul regizor Cornel Diaconu, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. În acest an, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, festivalul a făcut deja un tur în mai multe județe din țară. „Ecofest Tour” propune constituirea şi consolidarea unei Zone Libere de Indiferenţă faţă de cultură, în egală măsură și față de probleme majore de mediu cu care se confruntă civilizaţia contemporană.

Considerăm, notează organizatorii în materialele de promovare, că evenimentele socio-culturale pe care le dezvoltăm în mai multe județe din țară, prin „ Ecofest Tour” vor conecta comunitățile locale la evenimente de anvergură națională și internațională, contribuind astfel la o educație non-formală care, la nivelul Capitalei, este deja pe un trend crescător, cu rezultate notabile.

Primarul ”orașului verde” și-a propus ca, până în ianuarie 2019, în municipiul Suceava să fie implementate opt soluții inteligente în privința reabilitării clădirilor, producerea energiei din surse regenerabile, recuperarea și refolosirea energiei, sisteme inteligente de iluminat public, colectarea selectivă a deșeurilor și transformarea lor în energie termică, managementul inteligent al traficului rutier și soluții pentru alimentarea vehiculelor cu carburanți alternativi, precum și o mobilitate urbană sustenabilă.

Iată de ce, la întrebarea : “De ce, Suceava ?” Răspunsul a venit tot de la organizatori care spun că… „din respect pentru aceste eforturi și ca să încurajăm locuitorii în implicarea și susținerea administrației locale pentru schimbarea mentalităților în beneficiul mediului, atât de generos cu Bucovina, am ales municipiul Suceava să ne fie gazdă pentru ”Festivalul Internațional de Film Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”

În cadrul festivalului este prezentată o selecţie de filme de lung, mediu sau scurt-metraj, documentare sau de animație românești sau străine, având drept tematică protecția mediului înconjurator sau ecologia sub diversele ei aspecte, pentru că : „obiectivul esențial al festivalului este promovarea și dezvoltarea în rândul populației, îndeosebi a tinerei generații, a unei conștiințe și atitudini active, militante și creative pentru protecția și salvgardarea naturii și a mediului înconjurător”.

Filmele vor fi prezentate în câte două proiecții, cu acces liber pentru publicul interesat, un accent deosebit punându-se pe atragerea și participarea interactiva a tinerilor.La proiecțiile, dezbaterile, întâlnirile cu publicul și cu presa participă realizatori de filme de gen, distribuitori, critici de film din țara și străinătate, organizatori de festivaluri și manifestări internaționale de film, factori educaționali care se ocupă şi se preocupă cu politica de mediu.

Adevărul – în cazul de față, adevărul despre schimbările climatice – se află mereu în fața noastră.Problema este că nu știm să-l vedem, n-am fost învățați să-l vedem. Filmele prezentate în acest festival ne ajută să deschidem ochii.
Accesul la adevăr este însă numai o etapă înaintea acțiunii noastre comune pentru a ne asigura un viitor pe o planetă curată. Sper că ECO FEST să vă dea tuturor imboldul către o asemenea acțiune. Anunţă în programul evenimentului, directorul Ecofest ziarista Lavinia Şandru .

Prin ținuta și diversitatea filmelor prezentate și a evenimentelor interactive incluse, festivalul își propune a nu fi o simplă reflectare pasivă a realității, a unor stări de fapt, ci de a funcționa ca un instrument de cunoaștere și intervenție activă, de stimulare și implicare convergentă a conștiinței publice și a tututor factorilor politici, economici, tehnico-științifici și culturali implicați nemijlocit în construcția și evoluția destinului umanității, menţionează în caietul-program Vladimir Marin director artistic al ECOFest.Revin la începuturi şi îmi amintesc că acest eveniment a pornit din iniţiativa regizorului Cornel Diaconu producător general în anii 2011, 2012, 2013, 2014.

Îi transcriu cuvintele acum, în 2017 , păstrând în suflet regretul că regizorul Cornel Diaconu nu le mai poate citi …

“Despre acest festival s-au spus lucruri multe şi frumoase.
Eu vreau să vă vorbesc despre echipa mea şi a Laviniei Şandru, alături de care reuşim să facem performanţă.

O echipă atipică: de obicei, pentru fiecare funcţiune sunt unu, doi sau trei oameni. La noi e invers: fiecare are mai multe atribuţii. Veteranii acestui colectiv sunt Gina Ştefan şi Mihai Apolozan – buni la toate. Un mare câştig pentru echipă a fost venirea Marianei Pachis, un artist desăvârşit, poate unul dintre cei mai buni din lume în sand art (desen pe nisip), dar cu siguranţă cel mai bun din România. Lămîiţa Melu şi Codrin “Toni” Mihalache, în principal responsabili cu imaginea festivalului. Echipa de producţie, deşi restrânsă numeric – Mirela Banu, Vicenţiu Popa şi Daniel Voica -, are o contribuţie importantă la fiecare eveniment”

„ EcoFest Tour” aduce o noutate prin ”Eco La Minut” un concurs de filme cu tematică ecologistă realizate de elevi. Pentru a fi înscrise în concurs, filmele cu o durată de maximum 1 minut trebuie să prezinte o poveste, chiar dacă imaginile nu sunt dublate de voce.Este permisă coordonarea de către cadre didactice.Criteriile care stau la baza jurizării se leagă de relevanţa mesajului, originalitate şi creativitate şi relaţionarea mesajului cu subiectul

„ EcoFest Tour” se adresează în mod special, dar nu exclusiv, copiilor și tinerilor. Pe lângă proiecții de film, au loc workshop-uri educative și de creație, interactive, cu tematică ecologistă și culturală. În ultima zi a „ EcoFest Tour” se organizează un concert de muzică folk.

Echipa Ecofest, cineaştii prezenţi la festival îşi iau aliaţi pe cei mai tineri cetăţeni ai ţării cu speranţa că ei vor sti să ducă mai departe mesajul despre a cărui importanţă, nu cred că e cazul să mai argumentez…

Evident, oamenii au nevoie de aer curat, de ape limpezi, de pamânt fără reziduuri.

Echipa festivalului transmite acest gând cu speranţa că ecologia va deveni religia planetară a noului mileniu în care am păşit plini de încredere şi speranţă într-un viitor mai bun, construit de şi pentru oameni responsabili.Un proverb chinezesc spune aşa:” dacă planifici pentru un an, cultivă orez, dacă planifici pentru un deceniu, plantează copaci; dacă planifici pentru o viaţă, educă oameni…

Sursa MAGNA NEWS

Ecofest sau drum deschis spre Zona Liberă de Indiferență


A început Eco Fest. Ce filme documentare și scurt metraje puteţi vedea în cadrul festivalului

Sursă: REALITATEA.NETAflat la a șaptea ediție, Eco Fest aduce în România filme documentare și scurt-metraje cu tematică ecologistă, premiile fiind acordate în comun de un juriu internațional – format din producători, regizori și critici de film – și de un juriu al copiilor din Suceava.

Începând de joi și până sâmbătă, la Muzeul Bucovinei din Suceava, unde se desfășoară Eco Fest, vor putea fi vizionate 17 filme documentare, de lung și de scurt metraj, precum și filme de animație. Vizionarea peliculelor va fi combinată cu workshopuri de dezvoltare personală și ateliere artistice de creație, toate cu intrare liberă. Dintre filmele prezentate în cadrul festivalului, premiate internațional, merită amintite ”Extraordinary People” (Oameni Extraordinari, Turcia, cu nouă premii și nominalizări), ”China Plastic” (China de Plastic), ”Extremos – viaja a karukina” (Extremos – Călătorie în Țara de Foc, Argentina), ”Winding” (Meandre, 2015, Israel), ”O lume fragilă” (Estonia) ș.a.

“Această manifestare este una educativ-socială și culturală, menită să atragă atenția asupra mediului, prin intermediul artei. Educația nu se poate face doar în școală, în mod formal. Noi preferăm s-o facem prin artă și comunicare, fără să substituim programa școlară, ci pentru a o completa”, spune Lavinia Șandru, director al Eco Fest.

Frontiera invizibilă, o poveste adevărată despre comunitățile prinse în mijlocul celui mai lung război al lumii

“Frontera Invisible” (Frontiera Invizibilă), un film documentar ecologist realizat anul trecut, în co-producție Belgia – Argentina, și care a obținut nu mai puțin de 21 de premii și nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de gen, rulează pe ecranul Festivalului Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului”, care a început ieri, la Suceava. Dintre cei doi scenariști ai filmului, unul este românul Mihai Stoica, acesta fiind și producătorul executiv al peliculei.

“Frontiera Invizibilă” este o poveste adevărată despre comunitățile prinse în mijlocul celui mai lung război al lumii, în care goana marilor afaceri pentru uleiul de palmier a strămutat fermieri și băștinași, a distrus habitate naturale și a concentrat terenurile în mâna afaceriștilor.

Este despre un război care, în Columbia, se desfășoară de 60 de ani și care a dislocat mai mulți oameni decât întreaga populație a Danemarcei. Un amestec perfect între documentar de mediu și cercetare socială, prin mărturiile victimelor, ”Frontiera invizibilă” dă glas comunităților locale care luptă pentru recuperarea pământului, în același timp arătând capcanele majore ale politicilor privind biocarburanții.


https://www.realitatea.net/a-inceput-eco-fest-ce-filme-documentare–i-scurt-metraje-puteti-vedea-in-cadrul-festivalului_2116864.html