lavinia

Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest


Trăim vremuri în care activităţile omului afectează sănătatea planetei mai mult decât în orice altă epocă din istorie. Încălzirea globală, defrișările masive, distrugerea resurselor naturale, poluarea apelor. Nimeni nu este la adăpost. Este disperarea triburilor din jungla amazoniană care își văd redus arealul în care trăiesc de secole, dar și cea a țăranului din sudul Olteniei unde pământurile sunt afectate de deșertificare. Sunt probleme care apasă întreaga omenire, și care nu își pot găsi rezolvarea decât prin implicarea fiecăruia dintre noi. Asamblând aceste experiențe, ECO FEST conturează un puzzle divers, la care spectatorii se pot raporta natural. Misiunea ECO FEST este aceea de a trage un semnal de alarmă, dar și de a genera implicare. Mijloacele cinematografice și limbajul artistic ne ajută să transmitem mai ușor acest mesaj către public. Rareori în cei nouă ani de când organizăm ECO FEST spectatorii au ieșit din sala de proiecții altfel decât emoționați. ECO FEST nu este doar o competiție a celor mai noi filme cu tematică ecologistă, ci o atitudine, o încercare de a schimba mentalități în bine. Vă așteptăm alături de noi și la cea de-a noua ediție, la Sinaia, pentru a continua această aventură pentru sănătatea Pământului!

 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST Selectioner ECO FEST


Într-o lume din ce în ce mai bulversată, în care globalizarea devine tot mai acerb controversată, problema salvgardării naturii, a mediului a devenit planetară și sinonimă cu supraviețuirea umanității însăși. În concertul adesea disonant al factorilor politici, economici, sociali, științifici, vocea artei cinematografice este poate cea mai convingătoare și unificatoare de energii, cu un impact determinant asupra conștiinței individuale și colective. Cea de a-9 -a ediție a ECO FEST își propune să-și continue vocația de a se adresa cu predilecție tineretului, de a informa, educa și responsabiliza înainte de toate tânăra generație, beneficiarii viitorului planetei.

SPONSORII FESTIVALULUI

 



JURIUL DE SPECIALITATE



ileana-pernes-danalache-foto-dinu-lazar  

Ileana Perneș Dănălache

România – Critic de film


Fondator și președinte al companiei Pal 20 din 1990.În calitate de președinte al Pal 20, a reușit să producă și să distribuie mai mult de 1000 de filme, cu drepturi de licenta in cinematografe, video, DVD și TV. În prezent, Pal 20 operează în domeniul distribuției cinema și al drepturilor de festival, fiind specializat în filme europene de festival și seriale TV pentru teritoriile Macedoniei și Bulgariei. Din 1994 conduce un studio de post-producție și distribuție . Este producător și producător executiv pentru filme de scurt metraj, reclame și videoclipuri comerciale. Din 1993 membru si participant festivalurile de film importante din lume, la Cannes, Berlin, Milano, membru al AFM- American Film Market, etc. Membru al juriului la festivalul de film “Love is Folly” din Varna, Bulgaria.

 

Mihaela Drăcea

ROMANIA – Profesor, Director Adjunct – Colegiul Mihail Cantacuzino, Sinaia

Este o tânără și entuziastă directoare de colegiu din Sinaia, profesor cu specializarea Biologie, licențiata a Universității București, Facultatea de Biologie. Are o vasta activitate didactică și educatională, este expert în managementul educațional și formator profesional pentru adulți si copii. A participat la Festivalul International de Educație de la Ploiești și la mai multe proiecte internaționale ale programului Erasmus+ . A publicat mai multe lucrări și articole de specialitate în domeniul educației, biologiei și formării profesionale.

 

Mihai Orăşanu

Producător, Inginer de sunet, Profesor Universitar


În lunga sa activitate din domeniul cinematografiei a produs peste 20 de filme artistice de lung şi scurt-metraj şi a realizat coloana sonoră la peste 70 filme artistice de lung metraj. Este profesor universitar doctor la Facultatea de Film din cadrul UNATC (Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică).Membru în numeroase jurii naționale și internaționale de film documentar, artistic sau studențesc. Director al proiectului ”Caravana Filmului Românesc”; participant la mai multe ediții ale Festivalului de la Cannes, în cadrul rețelei internaționale a producătorilor de film.

grozev  

Alexander Grozev

Bulgaria – Critic de film, Președinte festival


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna – LOVE IS FOLLY (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 23 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.

 

Dumitru Olărescu

ROMANIA – Cineast, Doctor în studiul artelor


Din 1969 activează în domeniul artei cinematografice în calitate de redactor. Se afirmă ca scenarist; Director artistic al Studioului cinematografic „Viața” – Centrul Național de Cinematografie al Republicii Moldova; Autor de scenariu pentru 60 filme documentare de scurt și lung metraj; Cercetător științific coordonator, șeful sectorului de artă teatrală, cinematografică și TV – Institutul Patrimoniului Cultural, Academia de Științe a Moldovei; Profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din R. Moldova.Autor a peste 70 de studii științifice (despre estetica, semiotica, hermeneutica, poeticul și limbajul cinematografic), publicate în țară și peste hotare. Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, 1990; Maestru Emerit în Arte, 1993; Cavaler al Ordinului de Onoare, 2011; Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei pentru realizări științifice valoroase, 2017; Grand Prix pentru lung metrajul „Sunt acuzați martorii”, Festivalul Cinematografic Internațional EXO – 90, Ostrave, Cehoslovacia, 1990; Grand Prix pentru lung metrajul „Aria”, Festivalul Internațional Cronograph, Chișinău, 2005.

     

INVITATI SPECIALI



 

Vessela Zareva

Bulgaria – critic de film

Vessela Zareva este o bine-cunoscuta cineasta din Bulgaria. A absolvit cursurile scolii de film din Lodz, Polonia si prestigioasei Academii de Film – VGIK din Moscova, cu specializarea regie de film. Filmografia sa cuprinde mai mult de 50 de filme documentare, multe dintre acestea selectate la festivaluri de film nationale si internationale, unele obtinand premii diverse. Vessela Zareva este membru al Uniunii Cineastilor din Bulgaria.


FILME IN FESTIVAL


 
 

Acest Lac ar Trebui sa Existe ?

 

SUA – 2018

Durata 7 min. Prezentat, filmat si montat de Derek Muller Producator:  Derek Muller – VERITASIUM


Marea Salton este cel mai mare bazin de apă din California , găzduiește al doilea cel mai divers grup de păsări din America și  există  în mod accidental.
 
 
 
 
 
 

Activista

FINLANDA – 2017

Durata: 57 min. Regia:  Petteri Saario Scenariul: Petteri Saario Interpreți Rikka Karpinen, Juha Karpinen, Tiina Karpinen Montajul: Petteri Saario Producători: Petteri Saario, Tiina Saario – DOC ART, YLE, FINNISH FILM FOUNDATION


O poveste emoționantă și încurajatoare despre fiica unui tânăr miner și despre lupta sa împotriva uneia dintre cele mai mari companii miniere din lume. Destinul unui ținut mlăștinos de valoare neprețuită în regiunea Laponia din Finlanda . Este totul de vânzare atunci când oferta este suficient de mare? Un film despre determinarea excepțională, curajul și dragostea față de propriile rădăcini. Activista luptă pentru viitorul satului ei natal și pentru un mediu extraordinar, protejat de Programul European al naturii.
 
 
 
 
 

Raul  Aghanashini

INDIA – 2017

Durata: 41 min. Regia:  Ashwini Kumar Bhat Scenariul: Sahana Balkal, Ashwini Kumar Bhat Imaginea: Ashwini Kumar Bhat Montajul: Karthik Murali Muzica: Praven D. Rao Producători: Crowfunding, Rohini Nilekani Philantropies, Lanscape Wizards


Râurile au jucat un rol esențial în modelarea omenirii și civilizațiilor. Toate marile civilizații din trecut au fost construite de-a lungul malurilor unui râu. Dar astăzi, din păcate, omul modern pare să fi uitat de acest lucru, de rădăcina istorică a existenței noastre. Fiecare acțiune umană se îndreaptă împotriva principiilor conservării. Nu există baraj de-a lungul cursului acestui râu, fluxul său natural nu este obstrucționat și, de asemenea, nu există nici industrii de-a lungul drumului. Apa râului este pură pe tot parcursul anului! Aceste două aspecte fac ca “Aghanashini” să fie unul dintre puținele râuri absolut curate rămase în India! Echipa a lucrat aproximativ doi ani și jumătate pentru a face acest film.
 
 
 
 
 

Altitudine peste 592 metri

SPANIA – 2018

Durata: 24 min Regia: Maddi Barber Scenariul: Maddi Barber Imaginea: Maddi Barber Montajul: Mirari Echavarri, Maddi Barber Producători: Maddi Barber, Ainhoa Andraka – DOXA Producciones, Granada Centre for Visual Anthropology – UoM


Ce șanse de viață au rămas când un teritoriu este complet modificat? Pe versanții Muntilor Pirinei din Navarra, construcția barajului Itoiz în anii 1990 a inundat șapte orașe și trei rezervații naturale. O fâșie de pământ gol la altitudinea de 592 metri marchează în prezent o linie de despărțire în peisajul văii. Sub nivel, apa; Deasupra, viața continuă. Acest film urmărește viețile lui Ilargi, un păstor și Javier, un pădurar, în munca lor zilnică “deasupra” celor 592 de metri, alături de vite și păsări de pradă.
 
 
 
 
 

UMAN-ANIMAL

ELVETIA – MAREA BRITANIE – 2018

Durata: 77 min Regia: Emma Davie, Peter Mettler with the words and presence of David Abram Scenariul: Emma Davie, Peter Mettler Imaginea: Peter Mettler Montajul: Petter Mettler, Emma Davie Muzica  Atom TM, Thomas Tallis, Gregorio Allegri Producători: MAXIMAGE, SDI Productions Ltd., Creative Scotland


Filmat în Parcul Național Grand Teton, acest film – eseu captivant, combină sensibilitățile distincte ale cineaștilor Emma Davie și Peter Mettler cu cele ale filosofului David Abram, pentru a descoperi spațiile naturale unde se întâlnesc oamenii și animalele. Un film de natură subversivă, în care ne stârnim simțurile pentru a deveni martorii așa-numitei lumi naturale – care la rândul său ne urmareste. Coarnele de elan și corpul melcului devin un peisaj vast, în timp ce instrumentele senzoriale ale cinematografului explorează complicitatea noastră cu această lume “mai – mult – decât – umană”.
 
 
 

Catre Nord, pe urme de Ural si Kamaz

ROMANIA – 2015

Durata: 97 min Membrii participanti: Mihai Țucă (temerar, initiatorul călătoriei), Florentin Tufă (fotograf), Andrei Rădulescu (cameraman), Sebastian Popescu (membru echipaj), Andrei Mușețeanu (membru echipaj), Andrei Nistor (membru echipaj), George Oprea (cameraman), Cornel Zamfirescu (membru echipaj, translator,mecanic)


UNDE?

Spre TIKSI, un orășel situat în nordul extrem al Republicii Sakha Yakutia, Rusia, Siberia, la mai bine de 550 km nord față de Cercul Polar, așezat pe malul Mării Laptev, sau cu alte cuvinte, al Oceanului Arctic.

DE CE?

Pentru a încerca să traducem în românește limbajul natural al Siberiei de  Nord, a simți conditiile vitrege de viață din taigaua și tundra rusească, pentru a descoperi și a ne apropia încă o data  Rusia cea nemărginită.

 
 
 

DULCE

SUA-COLUMBIA 2018

Durata: 11 min Regia: Guille Isa & Angello Faccini Scenariul: Guille Isa & Angelo Faccini Imaginea: Angello Faccini Montajul: Roberto Benavides Producători: Darrell Hartman, Oliver Hartman, Annie Bush – JUNGLES IN PARIS, CONSERTVATION INTERNATIONAL
În satul de coastă La Ensenada, din Columbia, unde săpatul pentru crustacee este un mod de viață, toată lumea trebuie să învețe să înoate, chiar și micuța Dulce. Dar, deoarece efectele schimbărilor climatice, marcate de maree și de coasta care se reduce, încep să amenințe mijloacele de trai ale satului, lecțiile de înot lipsite de griji, conduse de mama lui Dulce, iau un caracter de urgență.
 
 
 
 
 

GEAMANA

ROMÂNIA – 2019

ANIMATIE Durata: 9 min Scenariu, imagine, editare, regie: MariAna Pachis Coloană sonoră, interpretare, nai, caval: Dragoș Mocanu


Geamăna este povestea unui sat dispărut sub apele cu steril în urma exploatărilor din anii 1977, ordonate de Nicolae Ceaușescu. Geamăna era un sat situat în Munții Apuseni. Acum este acoperit în întregime de deseurile provenite de la cariera de cupru de la Roșia Poieni. Localnicii, 1320 persoane, au fost obligați să se mute de la un an la altul, tot mai sus de vatra satului. Sterilul în timp a inundat satul și a înghițit locuințele. În lacul toxic format acum se poate vedea doar turla bisericii din sat. Muzica filmului este o doina interpretată la caval și fluier de compozitorul Dragoș Mocanu.
 
 
 
 
 

Intr-o Coaja de Nuca

ELVETIA / SWITZERLAND – 2018

ANIMATIE Un film de Fabio Friedli Productie și Animatie: YK Animation Studio GmbH Lukas Pulver, Joder von Rotz, Ramon Schoch, Sebastian Willener In coproducție cu  SRF Swiss Radio and Television


De la o sămânță la război, de la carne la iubire, de la indiferență la apocalipsă. O încercare de a prinde esența lumii într-o coajă de nucă.
 
 
 
 
 

LINIA  NEAGRĂ

ELVETIA-ITALIA – 2017

Durata: 10 min Regia: Mark Olexa and Francesca Scalisi Imaginea: Mark Olexa Montajul  Francesca Scalisi Producatori:  Mark Olexa and Francesca Scalisi –DOK MIBILE


O femeie care pescuiește în ape tulburi, o natură suferindă, cântările monotone ale muezinului, toate unite de o subțire linie negră. Filmat pe malul unui râu din Bangladesh.
 
 
 
  ZONA LIBERA DE INDIFERENTA  
 
 
  Indiferența e un pământ sterp. Nicio sămânță nu dă rod. Usucă speranțe și omoară idealuri. Indiferența e ca un suflet ros de răutate. Nu poate duce nimic mai departe. Niciun fir de iubire. Indiferența doare nu numai pe cel care o poartă. Chinuie tot ce e în jur. Nu e doar hidoasă, e și contagioasă. De câțiva ani, ne-am propus să marcăm granițele unei Zone libere de indiferență. Fiecare activitate pe care o dezvoltăm împreună cu Dumneavoastră ne ajută să lărgim aria. Încă mai e loc! Încă mai e nevoie! Fiecare copil participant la activitățile noastre reprezintă un mugur răsărit din pustiu. Fiecare părinte mândru de copilul său e un copac menit să-i facă umbră când e arșiță și să-i păstreze umezeala când e secetă. Haideți să creștem împreună!


 
  1y  

 


Premiile Juriului International


Diploma de Merit


se acorda filmului 

Catre Nord, pe urme de Ural si Kamaz

ROMANIA – 2015


Documentar de călătorie Membrii participanti: Mihai Țucă (temerar, initiatorul călătoriei), Florentin Tufă (fotograf), Andrei Rădulescu (cameraman), Sebastian Popescu (membru echipaj), Andrei Mușețeanu (membru echipaj), Andrei Nistor (membru echipaj), George Oprea (cameraman), Cornel Zamfirescu (membru echipaj, translator,mecanic)


Premiul pentru o Idee Originala


 

Ex Aeqou

Intr-o Coaja de Nuca

ELVETIA / SWITZERLAND – 2018


Un film de Fabio Friedli Productie și Animatie: YK Animation Studio GmbH Lukas Pulver, Joder von Rotz, Ramon Schoch, Sebastian Willener In coproducție cu SRF Swiss Radio and Television

 

 

 

Ex Aeqou

GEAMANA

ROMÂNIA – 2019


Scenariu, imagine, editare, regie: MariAna Pachis Coloană sonoră, interpretare, nai, caval: Dragoș Mocanu


Premiul cel mai bun fim de scurt metraj


se acordă filmului

Scene dintr-un Oras Secat

SUA – AFRICA DE SUD – 2018


Regia: Francois Verster, Simon Wood Scenariul: Francois Verster, Simon Wood Imaginea: Francois Verster, Simon Wood Montajul: Khalid Shamis Producator FIELD OF VISION, SALTPETER PRODUCTIONS


Premiul pentru Imagine


se acordă filmului


UMAN-ANIMAL

ELVETIA – MAREA BRITANIE – 2018


Regia: Emma Davie, Peter Mettler with the words and presence of David Abram Scenariul: Emma Davie, Peter Mettler Imaginea: Peter Mettler Montajul: Petter Mettler, Emma Davie Muzica  Atom TM, Thomas Tallis, Gregorio Allegri Producători: MAXIMAGE, SDI Productions Ltd., Creative Scotland


Premiul pentru scenariu


se acordă filmului


RAUL  AGHANASHINI

INDIA – 2017


Regia:  Ashwini Kumar Bhat Scenariul: Sahana Balkal, Ashwini Kumar Bhat Imaginea: Ashwini Kumar Bhat Montajul: Karthik Murali Muzica: Praven D. Rao Producători: Crowfunding, Rohini Nilekani Philantropies, Lanscape Wizards


Premiul pentru regie


se acordă filmului


UMAN-ANIMAL

ELVETIA – MAREA BRITANIE – 2018


Regia: Emma Davie, Peter Mettler with the words and presence of David Abram Scenariul: Emma Davie, Peter Mettler Imaginea: Peter Mettler Montajul: Petter Mettler, Emma Davie Muzica  Atom TM, Thomas Tallis, Gregorio Allegri Producători: MAXIMAGE, SDI Productions Ltd., Creative Scotland


Premiul special al juriului


se acorda filmului


Activista

FINLANDA – 2017

Regia:  Petteri Saario Scenariul: Petteri Saario Interpreți Rikka Karpinen, Juha Karpinen, Tiina Karpinen Montajul: Petteri Saario Producători: Petteri Saario, Tiina Saario – DOC ART, YLE, FINNISH FILM FOUNDATION


Marele Premiu al festivalului oferit de Juriul Elevilor


se acorda filmului 


Catre Nord, pe urme de Ural si Kamaz

ROMANIA – 2015


Documentar de călătorie Membrii participanti: Mihai Țucă (temerar, initiatorul călătoriei), Florentin Tufă (fotograf), Andrei Rădulescu (cameraman), Sebastian Popescu (membru echipaj), Andrei Mușețeanu (membru echipaj), Andrei Nistor (membru echipaj), George Oprea (cameraman), Cornel Zamfirescu (membru echipaj, translator,mecanic)