Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest


Trăim vremuri în care activităţile omului afectează sănătatea planetei mai mult decât în orice altă epocă din istorie. Încălzirea globală, defrișările masive, distrugerea resurselor naturale, poluarea apelor. Nimeni nu este la adăpost. Este disperarea triburilor din jungla amazoniană care își văd redus arealul în care trăiesc de secole, dar și cea a țăranului din sudul Olteniei unde pământurile sunt afectate de deșertificare. Sunt probleme care apasă întreaga omenire, și care nu își pot găsi rezolvarea decât prin implicarea fiecăruia dintre noi.

Asamblând aceste experiențe, ECO FEST conturează un puzzle divers, la care spectatorii se pot raporta natural. Misiunea ECO FEST este aceea de a trage un semnal de alarmă, dar și de a genera implicare. Mijloacele cinematografice și limbajul artistic ne ajută să transmitem mai ușor acest mesaj către public. Rareori în cei nouă ani de când organizăm ECO FEST spectatorii au ieșit din sala de proiecții altfel decât emoționați. ECO FEST nu este doar o competiție a celor mai noi filme cu tematică ecologistă, ci o atitudine, o încercare de a schimba mentalități în bine. Vă așteptăm alături de noi și la cea de-a noua ediție, la Sinaia, pentru a continua această aventură pentru sănătatea Pământului!


Vlad Oprea

Primar Sinaia


Sinaia a acceptat cu bucurie să fie anul acesta partenerul oficial al Festivalului de Film ECOFEST.

A sensibiliza este important, dar a acționa este fundamental. Sinaia, prin proiectele realizate în domeniul ecologiei , este și continuă să fie un Oraș Verde: am fost recompensați cu premii importante, printre care Capitala Verde a României în 2011 (în competiție au fost toate orașele cu mai puțin de 50.000 de locuitori) , Orașul Reciclării în 2015, iar 80% din cei 32 milioane de euro obținuți prin finanțare europeană au fost acordați pentru proiecte cu puternic impact ecologic asupra dezvoltării orașului (amenajare Parc Stirbey, construire parc auto la periferia orașului Park& Ride, achiziționare autobuze hibrid – Ecobus etc.)

Nimeni nu se mai îndoiește de caracterul educativ, dar mai ales, militant al filmelor ecologiste. Așa cum spunea celebrul fotograf și militant ecologist Yann Arthus Bertrand, cel care a realizat senzaționalul documentar TERRA, trebuie să avansăm în acest domeniu esențial și atât de sensibil pentru planeta noastră și să nu ne fie teamă să o facem !

 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST
Selectioner ECO FEST


Într-o lume din ce în ce mai bulversată, în care globalizarea devine tot mai acerb controversată, problema salvgardării naturii, a mediului a devenit planetară și sinonimă cu supraviețuirea umanității însăși. În concertul adesea disonant al factorilor politici, economici, sociali, științifici, vocea artei cinematografice este poate cea mai convingătoare și unificatoare de energii, cu un impact determinant asupra conștiinței individuale și colective.

Cea de a-9 -a ediție a ECO FEST își propune să-și continue vocația de a se adresa cu predilecție tineretului, de a informa, educa și responsabiliza înainte de toate tânăra generație, beneficiarii viitorului planetei.