Ion LUNGU

Primarul Municipiului Suceava


Suntem onoraţi să fim gazda celei de-a 7-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Ecologist Eco Fest
„Pentru Sănătatea Pământului”. Cu această ocazie, vă invit să descoperiţi „Suceava – Green City”. Proiectele de modernizare şi investiţiile făcute în ultima perioadă, dovedesc permanenta preocupare a municipalităţii de conservare şi ocrotire a mediului înconjurător.

În implementarea de soluţii ecologice, ne putem mândri cu faptul că, în Suceava, avem implementate sau sunt în curs de implementare proiecte ecologice vizând energia verde, poluare zero. Avem cea mai mare şi cea mai performantă centrală de cogenerare a energiei termice şi energiei electrice din Sud-Estul Europei Centrale, care utilizează biomasa ca sursă de producere a agentului termic cu o eficienţă de 86% şi care asigură încălzirea centralizată a peste 50.000 de persoane.

De asemenea, avem un proiect în cooperare elveţianoromână „Management modern şi eficient al iluminatului public în Suceava”, în cadrul căruia, se are în vedere înlocuirea corpurilor de iluminat existente, cu un randament scăzut în funcţionare, cu aparate de iluminat tip LED, cu un consum redus de energie electrică şi durată de funcţionare minim 4 ani.

Un alt proiect, pe aceiaşi colaborare, se referă la crearea infrastructurii de transport electric în municipiul Suceava şi achiziţia de maşini şi biciclete electrice sub denumirea „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”.

Pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pe Axa 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, conform strategiei aprobate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAP), „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană” şi „Planul de Mobilitate Urbană”, vom achiziţiona pe fonduri europene 40 de autobuze electrice noi.

Aceste proiecte vizează atât reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene cât şi obţinerea de economii de energie ca răspuns la politica de schimbări climaterice.
Desigur, municipiul Suceava este partener al acestui festival al filmului şi al educaţiei ecologiste care completează acţiunile întreprinse de municipalitate în spirit ecologist.

Vă mulţumesc şi mult succes!


Gheorghe FLUTUR

Președintele
Consiliului Județean Suceava


Județul Suceava, al doilea ca suprafață din România, este ocupat în proporție de 60% de pădure. Firesc, din cele mai vechi timpuri, civilizația zonei a fost dependentă de resursele oferite de natură, fie că discutăm de construcțiile din lemn și piatră (de la arhitectura tradițională până la celebrele ctitorii voievodale), de gastronomie (diversele varietăți de ciuperci, fructe de pădure, muguri și flori de arbori, apă, vânat, etc.)
și de creșterea animalelor (pajiști și fânețe). Din păcate, exploatarea excesivă a dus la dispariția unor specii, cum ar fi bourul (prezent pe stema medievală a domnilor Moldovei, dispărut pe la 1460) sau zimbrul (dispărut din Moldova în 1762).

În ultimele două secole s-a pus tot mai mult problema protejării unor habitate și specii, a stopării intervențiilor
antropice distructive. Județul Suceava are peste 20 de rezervații naturale, unele unice în Europa sau în lume, precum Parcul Național Călimani și Codrii Seculari de la Slătioara – înscriși în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Astăzi, politicile publice ale administrației județene vizează în primul rând conservarea durabilă a peisajului natural și gestionarea conformă a dezvoltării antropice. În ultimii 20 de ani, evoluția economică a județului Suceava are două mari tendințe de dezvoltare – agroturismul și produsele ecologice, ambele legate sine qua non de protejarea ecosistemelor naturale.

În acest context, salutăm inițiativa de a aduce în spațiul public un nou element de atragere a atenției opiniei publice asupra necesității protejării ecosistemelor naturale, a VIEȚII!


Robert Negoiță

Președinte
Asociația Municipiilor din România (AMR)


  Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană din România a devenit un adevărat reper în ceea ce privește promovarea valorilor ecologiste în țara noastră și nu pot decât să-i felicit pentru acest lucru. În ultimii cinci ani, de când am devenit primar, am transformat Sectorul 3 al Capitalei în „Sectorul Verde”. Ca președinte al Asociației Municipiilor din România i-am încurajat și sprijinit pe ceilalți primari să acorde o atenție deosebită extinderii spațiului verde, de care orașele au atâta nevoie. Așa că nu pot să fiu decât bucuros de faptul
că Festivalul de Film Ecologist „Eco Fest” a ajuns la cea de-a șaptea ediție și le doresc să organizeze un număr cât mai mare de ediții.

lavinia

Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest, Președinte IEE Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană


Ce minune că ne-am întâlnit!
Ce onoare că ne-ați primit!

Din copilărie, am prins obiceiul de a vizualiza poveștile. Imaginația mi-a dat libertate. Obiceiul a devenit un cult, mai târziu, la vârsta când literatura mi-a dat aripi, iar mai apoi, a devenit o obligație de serviciu. Să vizualizez tot ce citesc, tot ce aud. Atunci când citesc ori când aud ”SUCEAVA”, asociez cuvântul cu o culoare: VERDE.

Cea mai mare suprafață împădurită din România o reprezintă județul Suceava. Aici sunt 28 de rezervații naturale, codri și fânețe seculare. Cinci sunt monumente ale naturii. Aceste minuni date nouă de Dumnezeu, acoperă aproape 5.000 de hectare din suprafața județului.

Municipiul Suceava se pregătește să devină ”green city”, cu autovehicule și biciclete electrice, iluminat public cu led, energie termică cu biomasă și transport public electric. Nu peste 50 de ani, ci peste numai doi.
Și atunci, întreb: ar fi fost vreun loc mai potrivit pentru desfășurarea Festivalului Internațional al Filmului Ecologist decât SUCEAVA mea VERDE? Un eveniment dedicat mediului, din convingerea că filmul ecologist sensibilizează și educă generațiile de mâine.

Festivalul ECO FEST este unic în România. La fel și Suceava. Ce minune că ne-am întâlnit! Ce onoare că ne-ați primit!


 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST
Selectioner ECO FEST


După un periplu plin de succese, atât în țară cât și în afara ei, Festivalul Internațional de Film Ecologist – EcoFest – poposește, la cea de-a 7-a sa ediție la Suceava, unul dintre ținuturile românești binecuvântat de istorie și copleșit de frumusețile și bogățiile naturii. Grație sprijinului determinant acordat de autoritățile locale
– pentru care îmi exprim toata gratitudinea – la Suceava se vor reuni, alături de reputați realizatori, producători și critici de film, unele dintre cele mai noi și valoroase filme documentare cu tematică
ecologistă provenite din toate colțurile lumii: din extremul orient (Japonia) la extrema nordică a planetei (Laponia din Finlanda), până la cea sudică a lumii (Patagonia din Argentina), fără a uita Europa și Africa. Adresându-se cu prioritate generațiilor tinere, ECOFEST își propune să conștientizeze în rândul acestora
importanța vitală, complexitatea și stringența soluționării problemelor legate de salvgardarea mediului înconjurător.