lavinia

Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest, Președinte IEE Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană


Un proverb chinezesc spune că atunci când vântul își schimbă direcția, unii oameni construiesc ziduri, iar alții, mori de vânt. Noi suntem dintre cei care construiesc mori de vânt, dar nu pentru a-i da de lucru lui Don Quijote… deși, uneori, doar Rosinanta ne lipsește pentru a ne simți exact ca luptătorul cu arme din carton. Încercăm să schimbăm atitudini, să corectăm mentalități, să deschidem inimi și minți prin cultură, din dragoste pentru natură.

Avem o multitudine de probleme legate de mediu. Defrișări masive, distrugerea resurselor naturale, poluarea apelor și a terenurilor. Sunt teme ale filmelor prezentate de opt ani, la ECO FEST, atât producții românești, cât și străine. Deși avea un atu extraordinar, România pare că a ales greșit drumul și se străduiește ”să scape” de farmecul său cel mai de preț: natura virgină. Misiunea ECO FEST este de a trage semnale de alarmă.

În loc de sprijin, întâmpinăm opreliști. În loc să ridicăm mori de vânt, iar cu ajutorul lor să oferim energie pentru a susține politicile de mediu, noi ne lovim de zidurile înălțate de cei care nu vor să audă adevărurile fruste pe care noi le rostim. Sunt mulți cei care iubesc tăcerea, dar sunt și mulți cei care iubesc adevărul rostit tare, pe ecranele Festivalului Internațional de Film Ecologist. Acestora din urmă vreau să le mulțumesc în mod deosebit, pentru că au înțeles că a fi ecologist înseamnă să fii cu un pas înaintea tuturor.


 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST
Selectioner ECO FEST


Semnalele pe care Planeta ni le transmite în ultima vreme sunt tot mai explicite și alarmante. Pare că Mama Natura s-a săturat să mai îngăduie inconștiența agresivă și autodestructivă a speciei umane. Factorii răspunzatori de destinul nostru acționează încă timid, neconcertat, limitându-se cel mai adesea la un nivel regional sau local.

În acest context, obiectivul declarat al manifestării noastre este de a conștientiza, îndeosebi tinerilor, importanța salvgardării mediului inconjurator, necesitatea regăsirii echilibrului conviețuirii în și cu natura.

Faptul ca dintre toti cei chemati să se implice în acest demers, școala și dascălii ei au răspuns ca de fiecare data cu interes și fără ezitare, ne determină să sperăm că efortul nostru nu va rămâne fără rezultat în conștiința și atitudinea tinerei generații fața de mediul înconjurator și implicit față de calitatea vieții noastre a tuturor.