ileana-pernes-danalache-foto-dinu-lazar

Ileana Perneș Dănălache

ROMANIA – Critic de film


Critic de teatruși film. Absolventă a Universității Naționale de ArtăTeatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția teatrologie-filmologie. Are 37 de ani de activitate în domeniul artei cinematografice. Intre 1992 si 2000 este Coordonator National al Programului Interguvernamental “Eureka Audiovizual”.

Membru al Uniunii CineaștilordinRomânia. Vicepreședinte și membru fondator al Asociației Române de film “Document.Art”. Membru în diferite jurii internaţionale: “Contemporania”, Festivalul Internaţional de Film “Document.Art, “Dreamfest” Slatina, ECO Fest etc.  Primește Premiul Național pentru interviuri și eseuri, distincţie oferită de Consiliului Național al Ziariștilor (1987). Placheta de onoare pentru întreaga activitate oferită de publicatiile  “Zaman” România.

Autoarea volumului “18 interviuri“, publicat în 2015, dedicat cineaştilor români. Membră a ARRP România(Asociaţia Română de Relaţii Publice) iar din 2014 membră în Juriul de Onoare.


grozev

Alexander Grozev

BULGARIA – Critic de film, Președinte festival


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film.

Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna – LOVE IS FOLLY (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 27 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.


Mihai Orăşanu

ROMANIA – Producător, Inginer de sunet, Profesor Universitar


În lunga sa activitate din domeniul cinematografiei a produs peste 20 de filme artistice de lung şi scurt-metraj şi a realizat coloana sonoră la peste 70 filme artistice de lung metraj.
Este profesor universitar doctor la Facultatea de Film din cadrul UNATC (Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică).Membru în numeroase jurii naționale și internaționale de film documentar, artistic sau studențesc.
Director al proiectului ”Caravana Filmului Românesc”; participant la mai multe ediții ale Festivalului de la Cannes, în cadrul rețelei internaționale a producătorilor de film.

Dumitru Olărescu

ROMANIA – Cineast, Doctor în studiul artelor


Din 1969 activează în domeniul artei cinematografice în calitate de redactor. Se afirmă ca scenarist; Director artistic al Studioului cinematografic „Viața” – Centrul Național de Cinematografie al Republicii Moldova; Autor de scenariu pentru 60 filme documentare de scurt și lung metraj; Cercetător științific coordonator, șeful sectorului de artă teatrală, cinematografică și TV – Institutul Patrimoniului Cultural, Academia de Științe a Moldovei; Profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din R. Moldova.

Autor a peste 70 de studii științifice (despre estetica, semiotica, hermeneutica, poeticul și limbajul cinematografic), publicate în țară și peste hotare. Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, 1990; Maestru Emerit în Arte, 1993; Cavaler al Ordinului de Onoare, 2011; Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei pentru realizări științifice valoroase, 2017;

Grand Prix pentru lung metrajul „Sunt acuzați martorii”, Festivalul Cinematografic Internațional EXO – 90, Ostrave, Cehoslovacia, 1990;

Grand Prix pentru lung metrajul „Aria”, Festivalul Internațional Cronograph, Chișinău, 2005.


Mihaela Drăcea

ROMANIA – Profesor, Director Adjunct – Colegiul Mihail Cantacuzino, Sinaia


Este o tânără și entuziastă directoare de colegiu din Sinaia, profesor cu specializarea Biologie, licențiata a  Universității București, Facultatea de Biologie. Are o vasta activitate didactică și educatională, este expert în managementul educațional și formator profesional pentru adulți si copii.

A participat la Festivalul International de Educație de la Ploiești  și la mai multe proiecte internaționale ale programului Erasmus+ . A publicat mai multe lucrări și articole de specialitate în domeniul educației, biologiei și formării profesionale.