Asgrimur Sverrisson

Islanda – regizor și critic de film


   Asgrímur Sverrisson este un scriitor și regizor din Islanda. Primul său film de lung metraj -Reykjavik – a câștigat recent Premiul Criticii la Festivalul Internațional de Film de la Varna – Love is Folly.De peste treizeci de ani a realizat o serie de filme pentru televiziune, documentare și scurt-metraje.
Este, de asemenea, un comentator principal al cinematografiei din Islanda și apare în mod regulat la emisiuni TV și în alte mijloace de comunicare în masă.
Ásgrímur este editorul site-ului de informatii cinema Klapptre, oferind știri, opinii și informații despre filmul și televiziunea islandeză.
Predă istorie de film la Școala de Film Islandeză și modernează periodic seminarii și sesiuni de Q & A la diverse festivaluri de film.

ileana-pernes-danalache-foto-dinu-lazar

Ileana Perneș Dănălache

România – Critic de film


   Critic de teatru și film. Absolventă a UniversitățiiNaționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția teatrologie-filmologie. Are 37 de ani de activitate în domeniul arteicinematografice. Intre 1992 si 2000 este Coordonator National al Programului Interguvernamental “Eureka Audiovizual”. Membru al Uniunii Cineaștilor din România. Vicepreședinte și membru fondator al Asociației Române de film “Document.Art”. Membru în diferite jurii internaţionale : “Contemporania”, FestivalulInternaţional de Film “Document.Art, “Dreamfest” Slatina, “Ecofest”Oradea, “EcofestBraila” etc. Primește Premiul Național pentru interviuri și eseuri, distincţie oferită de Consiliului Național al Ziariștilor (1987).Placheta de onoare pentru intreaga activitate oferită de publicatiile “Zaman” România. Autoare a volumului “18 interviuri”, publicatîn 2015, dedicat cineaştilor români .Membră a ARRP România( Asociaţia Română de Relaţii Publice) iar din 2014 membră în Juriul de Onoare.

 

Costel Safirman

Israel – Critic şi istoric de film, realizator de filme documentare


    După ce a  absolvit în 1960 Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Filologie, specializarea: literatură şi critică literară) şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din București (Teatrologie şi Filmologie), începând cu anul 1961 a fost, succesiv, redactor la Editura Meridiane, cercetător la Arhiva Naţională de Filme din Bucureşti, producător delegat al unor filme de ficţiune, realizator de reportaje și filme de televiziune (Televiziunea Română), regizor la Studioul de filme documentare “Alexandru Sahia” din Bucureşti.
Din 1987 s-a stabilit în Israel, unde a deținut funcţiile de Director al serviciilor de cercetare şi documentare din cadrul Centrului de Film din Ierusalim şi de membru în staff-ul Festivalului Internaţional de Film de la Ierusalim. Inițiază și produce, din 1993, pentru Cinemateca din Ierusalim, proiectul intitulat ” Cinematic Variations on Live Classical Music”, consacrat iubitorilor de muzică și film. Între 1993 și 2011 a coordonat, împreună cu regretatul istoric Leon Volovici, Cercul Cultural din Ierusalim.  A publicat articole, studii, comunicări ştiinţifice, cronici de teatru şi film şi este coautor al unor dicţionare de cinema şi enciclopedii apărute în România, Israel şi Statele Unite. Printre filmele documentare realizate: Regia: Liviu Ciulei, film TV, 1979, (Premiul Special al Juriului, acordat de Asociaţia Cineaştilor din România); Ars Longa, 1984; Astă seară se plânge la “Doamna cu camelii”, 1986. ”…Și s-au dus ca vântul” ( în colaborare cu Radu Gabrea), 2010.

grozev

Alexander Grozev

Bulgaria – Critic de film, Președinte festival


   Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna – LOVE IS FOLLY (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 23 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.

Richard Blank

Germania – Scriitor, Regizor, Doctor in filozofie


“După cum știm cu toții, Richard Blank este unul dintre cei mai deosebiti regizori din această țară, în cel mai bun sens al cuvântului. ” (Frankfurter Rundschau)
După disertația mea în filosofie în 1969 (cu o teză de doctorat despre limbă și dramaturgie), am trăit ca regizor pentru televiziune și cinematografie și ca scriitor independent. Majoritatea filmelor mele au fost prezentate la festivaluri, de exemplu la Veneția, Moscova și Varna.  Friedliche Tage (Zile pașnice) și Prinzenbad (Băile Regale) sunt disponibile pe DVD în ediția memoriala a  Filmmuseum – Germania.
Cărți importante: Film & Light: Istoria luminii in cinematografie (germană și engleză, 2008), Arta Actorului (2005), Hollywood Goodbye (2015).