ECOmunicare: Cum comunicăm (cu) natura

Workshop susținut de
Narcisa Iorga


În era digitală, a fi ecologist a devenit o modă. Putem renunța la hârtie, câtă vreme imaginea circulă instantaneu dintr-un colț al lumii în altul. Renunțând la hârtie, salvăm păduri. Acesta este un stereotip.

Tehnologia IT, comunicațiile și echipamentele din ce în ce mai performante, rețelele sociale sunt la îndemâna oricui, de la copii la cei mai vârstnici. Aparent, comunicarea prin intermediul acestor mijloace este banală. Dacă totul e atât de simplu, cu privire la natură de ce comunicăm ineficient? De ce continuă degradarea mediului? De ce se mai taie copaci ilegal? De ce aruncăm plastic în râuri și pe marginea drumurilor?

Modalitățile de a formula un mesaj care să fie cât mai atractiv pentru un număr cât mai mare de oameni, care să fie înțeles și apoi să devină convingător ține de tehnicile de comunicare. La atelierul ECOmunicare învățăm câteva tehnici de comunicare cu natura și despre natură, astfel încât să fim ecologiști nu doar pentru a fi la modă, ci pentru a-i convinge și pe alții să fie cu adevărat iubitori ai naturii.


”Eco-Alimentația” – Să readucem în alimentația noastră alimentele necesare și neprocesate

Workshop susținut de
Corina Ifrim Drăgulinescu


Tot mai mulţi oameni sunt preocupaţi de nutriţie si de un stil de viaţă sănătos, ceea ce este îmbucurător deoarece trăim într-un secol în care obezitatea a căpătat proporţii de epidemie, iar complicaţiile asociate acestei boli afectează, o mare parte din populaţie.

Decenii de cercetare au produs studiu după studiu care arată legăturile dintre dietă și boli grave.

Medicul spune să luați neapărat și probiotice atunci când urmați tratament cu antibiotic. Buncii noștri consumau zeamă de varză, murături, iaurt și brânzeturi de casă, își făceau bragă sau socată. Toate acestea conțin în mod natural probiotice și ne ajută să avem o sănătate bună.

Sa readucem în alimentația noastră alimente hrănitoare și neprocesate!

Mierea este un aliment natural, viu și excelent. Non-agresiv. Zahărul - un produs inventat de om acum vreo 200 de ani, sau un alt îndulcitor super rafinat, fac doar pagube în propriul organism.

Sunt doar câteva alegeri pe care să le facem și corpul ne va mulțumi!


”Foto Atelier” – workshop de fotografie

Workshop susținut de
Vlad Manolache


Cum ar arăta lumea de azi fără fotografie? Răspunsul relevă tocmai importanța ei atât ca dovadă istorică, dar și ca mijloc de exprimare care ne completeză și colorează viețile. De la momentul inventării aparatului de fotografiat și până la clipa în care fotografia a fost primită între arte, a durat puțin.  Astăzi, evoluția tehnologiei a făcut ca fotografia să fie accesibilă tuturor, însă frumusețea sau banalitatea unui cadru surpins ține în totalitate de cel care apasă pe buton.

Cât de reușite sunt însă imaginile pe care le realizăm și cum să devenim mai buni în fiecare zi, sunt intrebări ale căror răspunsuri se regăsesc în workshop-ul “Fotografia fără secrete”. Vom  discuta despre principii, secrete și tehnici de fotografiere utile pentru a ne îmbunătăți imaginile pe care le realizăm într-o zi oarecare sau în vacanță.


Arta actorului – Teatru și arta improvizației scenice

Workshop susținut de
actorul Mihai Barangă


Arta actorului are un rol fundamental în dezvoltarea personalității. Exercițiile de improvizație, vorbire și miscare scenică specifice artei actorului provoacă adulții să se reinventeze, iar pe copii și adolescenți îi ajută să se descopere într-un mod intuitiv.

Participanții învață și exersează mijloacele tehnice prin care orice text poate deveni dramatic, aprofundând regulile de bază prin care o ,,persoană” poate deveni un ,,personaj” realist și credibil pe scenă – sau nu, în ipostaze banale sau excepționale. Arta actorului, prin tehnicile sale specifice, stimuleaza gândirea creativă, dezvoltă  capacitatea de comunicare și adaptare sociala, eliberează de inhibiții și redă încrederea în capacitățile proprii.


Butonul de Play

workshop susținut de
Ovidiu Ușvat, actor


Butonul de Play - este un workshop in care vom  explora diferite moduri prin care poate fi spusă o poveste. Atelierul va aborda câteva aspecte specifice teatrului de improvizație, ne vom juca, vom descoperii noi laturi ale personalității noastre și astfel vom creea personaje de poveste. Momentele petrecute împreună vor fi dominate de buna dispoziție și recreerea activă.

EcoArta în scenografie (ArtEfect)

Atelier susținut de
Mariana Pachis, regizor și sand artist


  • Explicarea scenografiei: forme și culori pentru susținerea scenariilor și jocului actoricesc.
  • Scenografia activă prin tehnica sand art (modelarea prin desen în nisip) pentru dezvoltarea creativității și folosirea imaginației

Machiajul de film

Workshop susținut de
Luiza Ionescu – make up designer

Machiajul de film este un segment aparte în sfera întregului univers de frumusețe și de o importanță majoră în construcția finală a personajelor de film.  Indiferent că vorbim despre film contemporan, istoric sau film SF, machiajul este nelipsit.

Materialele și tehnicile folosite sunt specifice filmului (sânge artificial, elemente prostetice, solvenți, chelii, păr fals, mustăți, etc.), precum și ustensile nespecifice zonei de beauty(spatule, pensule cu texturi aspre, etc.). Toate acestea, puse în mâna unui expert, dau viață și valoare unui univers uimitor, numit cinematografie.


Revoluția digitală - transformarea industriei cinematografice

Workshop susținut de Bogdan Ionescu

Revoluția digitală a transformat procesarea peliculei, dintr-o industrie poluantă și periculoasă, într-o industrie verde și prietenoasă cu mediul. Substanțele și produsele toxice inflamabile au fost înlocuite de biți și bytes. Cum ni s-au schimbat obiceiurile și viața datorită filmului și fotografiei digitale.

  • producția de peliculă: materiale, compuși chimici
  • procesul developării: pași și etape, băi chimice, substanțe poluante și/sau periculoase pentru sănătate
  • apariția primei camere digitale în 1975. Steve Sasson, un inventator nedreptățit (cum l-am cunoscut pe Steve în anul 2002).
  • cum funcționează camerele digitale și alte dispozitive precum proiectoare, printere și contribuția procesului digital la protejarea mediului înconjurător
  • ce înseamnă digitalizarea pentru viața noastră de zi cu zi
  • inteligența artificială și rolul ei înschimbarea societății din punctul de vedere al vieții profesionale, al ierarhiilor și noilor tipuri de inegalități sociale.

Ateliere de desen

Ateliere susținute de
Mihai Pânzaru PIM

Ateliere de desen – realizare portrete pentru invitati si spectatori, prin tehnici speciale de grafică si desen

”Eco Atitudinea” – workshop despre ecologie și grija pentru mediul înconjurător

Workshop susținut de Simona Man

Atitudinea Ecologista – șansa noastră de reușită în viață.

Cei prezenți vor descoperi cât de importantă e gândirea pozitivă  și atitudinea ecologistă și cât de mult ne poate influența viața și cum putem schimba lucrurile în jurul nostru atunci când ne așteptăm mai puțin, cu un efort minim.

Gândirea pozitivă nu se poate instala într-o minte agitată. Ai nevoie de relaxare ca să poți să liniștești agitația corpului și agitația mintii. Oamenii agitați nu sunt niciodată fericiți.

Specia umană are genetic înscris faptul că se relaxează când vede culoarea verde. Poate pentru că până nu demult nu trăiam înconjurați de betoane.

Americanii spun asa: “Un lucru care este imposibil, doar… durează mai mult timp să îl faci!”

Folosesc și eu replica asta ca și exemplu pentru o gândire pozitivă iar ca să reușești în viată, ai nevoie de o bază de minim 5 convingeri pozitive care să îți întărească forța interioară.

Despre toate acestea și multe altele vom vorbi la “Eco Atitudinea”.


Introducere în profesia de jurnalist. Scurtă istorie a presei. Elemente de etică profesională

Workshop susținut de jurnalistul Miron Manega

Jurnalistica este o profesie vocațională, pentru care îți trebuie talent, curaj și multă capacitate de muncă. Pornind de la aceste premize, prelegerea își propune să inițieze auditoriul în universul complex și controversat al presei și al jurnaliștilor, încercând să creioneze și câteva elemente de moralitate personală și etică profesională, inclusiv pentru promovarea valorilor ecologiste.