Festivalul Internațional al
Filmului Ecologist ECO FEST ROMÂNIA

"Pentru Sănătatea Pământului” 2020

Ediția a X-a

Workshopuri


Econarative

Mihai Apolozan – duminică 15 noiembrie, marți 17 noiembrie – ora 14,00

Pandemia, o “invenție” modernă?

De aproape un an, întreaga omenire trăieste sub spectrul sumbru al unei entităti lipsită de viață, dar care ia mii și mii de vieți – coronavirusul! Din fericire, știința a evoluat suficient de mult pentru ca într-un timp relativ scurt să poată găsi soluții pentru limitarea răspândirii.

Dar pandemii au fost mai mereu în istorie, fie că a fost vorba de holeră, ciumă sau variolă …

 

Încălzirea globală - între mit și realitate

Exista două “curente de gândire”… o parte dintre oameni dau vina pentru încălzire exclusiv pe acțiunea necontrolată, iresponsabilă a oamenilor. O altă parte, consideră că încălzirea globala este doar un ciclu natural care nu poate fi determinat de acțiunea oamenilor. Un pic de dreptate au ambele tabere… e adevărat, încăzirea ca și glaciațiunile sunt procese naturale, doar că acțiunea oamenilor le pot grăbi și atunci tot ecosistemul are de suferit, căci prin grăbirea proceselor se reduce drastic capacitatea de adaptare și de aici extincția unor importante plante și animale cu un rol important în bunăstarea inclusiv a noastră, a oamenilor.


 

ECO ALIMENTATIA

Corina Ifrim Drăgulinescu – duminică 15 noiembrie, marți 17 noiembrie – ora 16,00

 

Să readucem în alimentația noastră alimente hrănitoare și neprocesate

Marele savant Albert Einstein spunea : „Dacă albina va dispărea vreodată de pe Pământ, omul mai are de trăit doar patru ani!”. Când auzim asta mulți dintre noi se gândesc să se apuce de apicultură.

Toți cunoastem produsul generic “Miere”, dar nu toți cunoaștem proprietățile și beneficiile ei. Dacă le-am cunoaște nu am mai folosi alt îndulcitor în alimentația noastră, doar dacă facem parte din categoria alergicilor la miere. Și în acest caz exista alți indulcitori naturali.

Mierea este un aliment natural, viu și excelent. Non-agresiv. Zahărul - un produs inventat de om acum vreo 200 de ani, sau un alt indulcitor super rafinat face doar pagube în propriul organism.

Interviu online cu unul dintre cei mai mari producări de miere din România.

 

Echilibrul in alimentatie este cheia sănătății tale

Medicul spune să luați neapărat și probiotice atunci când urmați tratament cu antibiotic. Face această recomandare pentru că antibioticele distrug atât bacteriile rele cât și pe cele bune, necesare bunei funcționări a organismului. Dar probioticele nu trebuie luate neapărat numai în perioada de tratament cu antibiotic, ci în cea mai mare parte a timpului. Și nu sub formă de medicamente, ci de alimente. Buncii noștri consumau zeamă de varză, murături, iaurt și brânzeturi de casă, își făceau bragă sau socată. Toate acestea conțin în mod natural probiotice și ne ajută să avem o sănătate bună. Kombucha este și ea o băutură naturală deosebit de bogată în probiotice. Ceaiul Kombucha provine din Asia de Est, dar Germania este țara din Europa care a ridicat Kombucha la stadiul de produs de bază, disponibil chiar și în supermarketuri sau pub-uri. Dar oare de ce iubesc vesticii și în mod special nemții kombucha? Pentru că susține întărirea imunității și îmbunătățirea digestiei!

Despre beneficiile ceaiului Kombucha în interviul online cu unul dintre producării români de Kombucha.

 

Să readucem în alimentația noastră alimente hrănitoare și neprocesate

Marele savant Albert Einstein spunea : „Dacă albina va dispărea vreodată de pe Pământ, omul mai are de trăit doar patru ani!”. Când auzim asta mulți dintre noi se gândesc să se apuce de apicultură.

Toți cunoastem produsul generic “Miere”, dar nu toți cunoaștem proprietățile și beneficiile ei. Dacă le-am cunoaște nu am mai folosi alt îndulcitor în alimentația noastră, doar dacă facem parte din categoria alergicilor la miere. Și în acest caz exista alți indulcitori naturali.

Mierea este un aliment natural, viu și excelent. Non-agresiv. Zahărul - un produs inventat de om acum vreo 200 de ani, sau un alt indulcitor super rafinat face doar pagube în propriul organism.

Interviu online cu unul dintre cei mai mari producări de miere din România.


Cartea despre natură

Vicențiu Popa – luni 16 noiembrie, miercuri 18 noiembrie, ora 15,00

 

Înainte de a se face un film avem obligatoriu un scenariu. Unele filme au ca bază de plecare o carte. Vom prezenta online patru cărți cu descrieri foarte complexe despre natură care ar putea sta oricând la baza realizării unor filme cu tematica ecologistă.

Kinberly Brubaker Bradley - “Razboiul care mi-a salvat viata”. Este incredibil modul prin care se poate vedea natura prin ochii unui copil de 10 ani care a stat toată viața într-o mahala a Londrei plina de smog...

Ned Orson -“Braconierii”. Evocând o poveste de dragoste împotriva tuturor, chiar și a autoritatilor comuniste, Ned Orson ne prezintă o lume a Deltei Dunării plină de încărcatura spirituală dintre om si natura.


Ecojucăria

Ovidiu Ușvat – duminică 15 noiembrie, marți 17 noiembrie – ora 17,00

 

Lumea noastră are nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată. Și cum putem sa facem asta dacă nu prin reciclat. Hai sa devii un super erou și să reciclăm împreună într-un mod inventiv și distractiv. Pe parcursul a patru demostrații o să învățăm să transformăm diferite tipuri de deșeuri în ecojucarii: ecomașina din sticle de plastic și puzzle-uri provocatoare din cutii de carton.Te-ai întrebat vreodată ce poți să faci cu hainele vechi care sunt atât de uzate încât nu mai pot fi nici măcar donate? Simplu, le transformăm în hăinuțe pentru jucăriile preferate. Vom învăța cum să creăm un parașutist din metal și așa îi vom scăpa pe părinții noștri de șuruburile și piulițele care nu le mai sunt de folos.


 

Ecoarta

Mariana Pachis – duminică 15 noiembrie, marți 17 noiembrie – ora 14,00

 

Ce este Ecoarta

Ecoarta, este cea care ajută mediul înconjurător să respire natural. Este o strategie pe termen lung susținută de toate formele de arta. Filmele documentare, animație etc. sunt cele care au misiunea să informeze și să sublinieze necesitatea de a face totul să trăiască eco. Misiunea tinerei generații este ca prin orice mijloc, să facă arta cu grija de a conserva natura. Filmele documentare, Ecoarta cinematografică capturează  imagini  martor pentru mediul înconjurător. Filmul documentar și valențele lui de martor al naturii este și va fi un jalon al evoluției sau involuției conservării mediului.

 

Ecoarta în scenografie

În decorurile grandioase se folosesc materiale energofage și cu un ridicat grad de nocivitate. Dacă am ține seama de consecințele acestor materiale pe termen lung am fi mai atenti și am găsi căi de înlocuire a materialelor ce fac atât  de mult rău naturii. Soluții există!


 

Zona Liberă de Indiferența

Lector Grațiela Popa – luni 16 noiembrie, miercuri 18 noiembrie – ora 14,00

 

Demonstrații ECO ale elevilor din juriul festivalului


 

Ecomovies

Ladislau Kocsis – luni 16 noiembrie, miercuri 18 noiembrie – ora 17,00

Tema 1

Subiectele majore abordate în filmele documentare ecologiste și de mediu - apa, aerul, solul și subsolul, resursele naturale vegetale și animale, producția de energie, adică cam tot ce ne înconjoară în locurile unde trăim, muncim, creeăm, ne relaxăm. Exemple din filmele ecologiste premiate, la festivalurile internațional de gen și la edițiile ECOFEST.

 

Tema 2

Realizatori consacrați de filme documentare cu teme ecologiste și de mediu din România și străinătate. Repere ale școlii și studioului de film documentar românesc - Studioul Alexandru Sahia. Rețeaua tot mai extinsă a festivalurilor internaționale de film ecologist, prezentă pe toate continentele. Regizori, actori și filantropi celebri care s-au implicat în realizarea și finanțarea unor proiecte de filme ecologiste.


E-Comunicare

Narcisa Iorga – luni 16 noiembrie, miercuri 18 noiembrie – ora 16,00

Comunicarea este bivalentă. Presupune un emitent și cel puțin un receptor. Comunicarea înseamnă vorbire și ascultare, iar a asculta nu înseamnă doar a auzi. Ascultarea are legătură directă cu puterea de a convinge, or, persuasiunea vine din ton, din modulația vocii, dar mai cu seamă din argumente. Forța argumentelor nu se măsoară în decibeli, ci în temele pe care le dai de gândit celor ce le aud.

Prin modulul E-COmunicare, propunem comunicarea persuasivă, cu precădere pe teme legate de mediu.

  1. Ce și cum ar trebui să comunicăm pentru a opri defrișările ilegale.
  2. Cum comunicăm cu natura. Cum comunicăm despre natură.

 

Ecointerviuri

Lavinia Șandru – 15-18 noiembrie, ora 18,00

Lavinia Șandru va vorbi cu personalități din spațiul public, cu reale preocupări ecologiste, despre atenția de care are nevoie planeta noastră pentru a rămâne prietena omului, despre grija pentru păstrarea resurselor, pentru ca ele să ajungă generațiilor care vor veni dar și despre nevoia continuă de a reduce poluarea de orice fel a mediului în care ne ducem viața.

Împreună cu invitații săi, Lavinia Șandru va trage un semnal de alarmă cu privire la importanța unei educații ecologite în rândul tinerei generații, adică va vorbi atât despre ”copiii pe care îi vom lăsa planetei cât și despre planeta pe care o vom lăsa copiilor”