lavinia

Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest, Președinte IEE Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană


Un proverb chinezesc spune că atunci când vântul își schimbă direcția, unii oameni construiesc ziduri, iar alții, mori de vânt. Noi suntem dintre cei care construiesc mori de vânt, dar nu pentru a-i da de lucru lui Don Quijote… deși, uneori, doar Rosinanta ne lipsește pentru a ne simți exact ca luptătorul cu arme din carton. Încercăm să schimbăm atitudini, să corectăm mentalități, să deschidem inimi și minți prin cultură, din dragoste pentru natură.

Avem o multitudine de probleme legate de mediu. Defrișări masive, distrugerea resurselor naturale, poluarea apelor și a terenurilor. Sunt teme ale filmelor prezentate de opt ani, la ECO FEST, atât producții românești, cât și străine. Deși avea un atu extraordinar, România pare că a ales greșit drumul și se străduiește ”să scape” de farmecul său cel mai de preț: natura virgină. Misiunea ECO FEST este de a trage semnale de alarmă.

În loc de sprijin, întâmpinăm opreliști. În loc să ridicăm mori de vânt, iar cu ajutorul lor să oferim energie pentru a susține politicile de mediu, noi ne lovim de zidurile înălțate de cei care nu vor să audă adevărurile fruste pe care noi le rostim. Sunt mulți cei care iubesc tăcerea, dar sunt și mulți cei care iubesc adevărul rostit tare, pe ecranele Festivalului Internațional de Film Ecologist. Acestora din urmă vreau să le mulțumesc în mod deosebit, pentru că au înțeles că a fi ecologist înseamnă să fii cu un pas înaintea tuturor.


 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST
Selectioner ECO FEST


Semnalele pe care Planeta ni le transmite în ultima vreme sunt tot mai explicite și alarmante. Pare că Mama Natura s-a săturat să mai îngăduie inconștiența agresivă și autodestructivă a speciei umane. Factorii răspunzatori de destinul nostru acționează încă timid, neconcertat, limitându-se cel mai adesea la un nivel regional sau local.În acest context, obiectivul declarat al manifestării noastre este de a conștientiza, îndeosebi tinerilor, importanța salvgardării mediului inconjurator, necesitatea regăsirii echilibrului conviețuirii în și cu natura.

Faptul ca dintre toti cei chemati să se implice în acest demers, școala și dascălii ei au răspuns ca de fiecare data cu interes și fără ezitare, ne determină să sperăm că efortul nostru nu va rămâne fără rezultat în conștiința și atitudinea tinerei generații fața de mediul înconjurator și implicit față de calitatea vieții noastre a tuturor.


SPONSORII FESTIVALULUI

 


Sponsorii EcoFest 2018


JURIUL DE SPECIALITATE



Lazar Manojlovski

Președinte al Pal 20 (Distributie de filme)


Fondator și președinte al companiei Pal 20 din 1990.În calitate de președinte al Pal 20, a reușit să producă și să distribuie mai mult de 1000 de filme, cu drepturi de licenta in cinematografe, video, DVD și TV.
În prezent, Pal 20 operează în domeniul distribuției cinema și al drepturilor de festival, fiind specializat în filme europene de festival și seriale TV pentru teritoriile Macedoniei și Bulgariei.
Din 1994 conduce un studio de post-producție și distribuție .
Este producător și producător executiv pentru filme de scurt metraj, reclame și videoclipuri comerciale.
Din 1993 membru si participant festivalurile de film importante din lume, la Cannes, Berlin, Milano, membru al AFM- American Film Market, etc.
Membru al juriului la festivalul de film “Love is Folly” din Varna, Bulgaria.

ileana-pernes-danalache-foto-dinu-lazar

Ileana Perneș Dănălache

România – Critic de film


Critic de teatru și film. Absolventă a UniversitățiiNaționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția teatrologie-filmologie. Are 37 de ani de activitate în domeniul arteicinematografice. Intre 1992 si 2000 este Coordonator National al Programului Interguvernamental “Eureka Audiovizual”. Membru al Uniunii Cineaștilor din România. Vicepreședinte și membru fondator al Asociației Române de film “Document.Art”. Membru în diferite jurii internaţionale : “Contemporania”, FestivalulInternaţional de Film “Document.Art, “Dreamfest” Slatina, “Ecofest”Oradea, “EcofestBraila” etc. Primește Premiul Național pentru interviuri și eseuri, distincţie oferită de Consiliului Național al Ziariștilor (1987).Placheta de onoare pentru intreaga activitate oferită de publicatiile “Zaman” România. Autoare a volumului “18 interviuri”, publicatîn 2015, dedicat cineaştilor români .Membră a ARRP România( Asociaţia Română de Relaţii Publice) iar din 2014 membră în Juriul de Onoare.

Mihai Orăşanu

Producător, Inginer de sunet, Profesor Universitar


În lunga sa activitate din domeniul cinematografiei a produs peste 20 de filme artistice de lung şi scurt-metraj şi a realizat coloana sonoră la peste 70 filme artistice de lung metraj.
Este profesor universitar doctor la Facultatea de Film din cadrul UNATC (Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică).Membru în numeroase jurii naționale și internaționale de film documentar, artistic sau studențesc.
Director al proiectului ”Caravana Filmului Românesc”; participant la mai multe ediții ale Festivalului de la Cannes, în cadrul rețelei internaționale a producătorilor de film.

grozev

Alexander Grozev

Bulgaria – Critic de film, Președinte festival


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna – LOVE IS FOLLY (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 23 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.

Zoltan ”Zoli” Tóth

Romania – muzician, antreprenor și activist ecologist


In 2000 a fondat trupa SISTEM, care a câștigat primul premiu pentru România la Eurovision, alături de Luminița Anghel cu piesa ”Let me try” în anul 2005.Prima cauză „verde” în care s-a implicat Zoli a fost susținerea interzicerii cianurii în mineritul din România, alături de Coaliția România fără Cianuri în 2007, din care făcea parte și Greenpeace România.
A continuat să susțină cauza protecției mediului alături de WWF România, în calitate de Ambasador Earth Hour, Asociația MaiMultVerde, Let’s Do It, Romania! și Asociația Recolamp.
În 2010, a fost desemnat Ambasador Let’s Do It, Romania!
Zoli a prezentat două sezoane ale emisiunii Green Report pe TVR1 în 2008-2009, iar în prezent realizează si moderează emisunea EcoFrecvența la Național FM.


INVITATI SPECIALI



Ioana Grigore

Regizor de film, documentarist, fotograf


Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale – secția regie film este în prezent masterand la regie film documentar.A fost fotograf coordonator la Festivalul CineMaiubit București, edițiile 2013 – 2016.
A realizat ca regizor și scenarist mai multe filme documentare: ”Un strigăt din Balcani”, Portrete de artiști, ”10:34 to Belgrade”, precum și scurtmetraje de ficțiune – ”Check-in” (2016), ”Dacă e ceva, te sun” (2014).
A fost membru în juriul Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMaiubit (2017).Documentarul ”10:34 to Belgrade”, a câștigat Pemiul pentru Jurnalism European la Festivalul Internațional de Film SimFest, Târgu Mureș (2017) și Premiul pentru cel mai bun Montaj la Festivalul de Film Documentar Românesc Docu Art – București (2016).Filmul ”Mereu pe fugă, dar nu și astăzi” a câștigat Premiul pentru Cel mai bun Film Documentar la GreenTech Film Festival – București (2017).

Emilija Manojlovska

Vicepreședinte al Pal 20 (Distributie de filme)


În calitate de vicepreședinte al Pal 20, a coordonat producția și  distribuția pentru mai mult de 1000 de filme, cu drepturi de licență în cinematografe, video, DVD și TV.Marketing și PR Manager al “Pal 20”. Administrează și reprezintă Pal 20 Distribution la multe târguri internaționale de film. Manager a două magazine video, care oferă filme pentru vânzare,inchiriere si distribuție de materiale video.

Participant și membru al AFM – American Film Market, precum și la târgurile de film din Berlin, Cannes, Budapesta, etc.


Vessela Zareva

Bulgaria – critic de film


Vessela Zareva este o bine-cunoscuta cineasta din Bulgaria. A absolvit cursurile scolii de film din Lodz, Polonia si prestigioasei Academii de Film – VGIK din Moscova, cu specializarea regie de film.
Filmografia sa cuprinde mai mult de 50 de filme documentare, multe dintre acestea selectate la festivaluri de film nationale si internationale, unele obtinand premii diverse. Vessela Zareva este membru al Uniunii Cineastilor din Bulgaria.


FILME IN FESTIVAL


A fost o data in Yogyakarta

Indonezia – 2017

Durata: 15 min
Regia: Dwi Saputro
Scenariul: Dwi Saputro 
Imagine: Antonius Rah Utomo & Fandri Lis Malindra
Montajul: Moh. Azry
Muzica: Greogorius Yogaswara
Producator: Mohammad Mozafari & Himawan Pratista
Sarjono este un fermier bătrân, care de zeci de ani a cultivat pământul în regiunea Yogyakarta. Acest film arată munca grea a unui agricultor bătrân, care lucrează zilnic pe câmpul său de orez, pas cu pas, de la cultivarea terenului până la recoltare. Sarjono este reflecția unui fermier tradițional, care se va pierde în epoca modernă.

A Înțelege – Buddhi

AFRICA DE SUD – 2017

Durata: 15 min
Regia: Yakima Camille Waner
Scenariul: Yakima Camille Waner
Imaginea: Yakima Camille Waner
Producator: Yakima Camille Waner
Odată, în pădurea din Kullu, locuia o tânără pe nume Janisha Marchal. Fata era fericită ori de câte ori se juca în pădure. Copacii i-au vorbit,iar ea era cu adevărat în acord cu întregul ecosistem. Cu toate acestea, prezența incendiilor a început să omoare copacii și lăcomia umană nevăzută a devastat pământul. Copacii transmit mesajul către Janisha ca avertisment pentru întreaga omenire: oamenii nu pot continua să ardă pădurile și să taie copacii, altfel vor fi consecințe iremediabile pentru oameni. Acest paradis verde situat în Himalaya se află într-un pericol major din cauza gravelor schimbări climatice cauzate de neglijența și lăcomia oamenilor.

Despre Mine, Tine si Prieteni

BULGARIA – 2017

Durata: 28 min.
Regia: Borislava Dimova
Scenariul: Tsvetelina Atanasova
Imaginea: Anna Andreeva, Atanas Atanasov
Producator: BNT (Bulgarian National Television) -With the support of: „RICHTERPHARMA” / TV Bulgaria, cu sprijinul Richter Pharma
Filmul ne prezintă întâmplări și povestiri ale dresorilor de câini specializați în misiuni de salvare montane, oferind detalii interesante despre emoțiile, motivația și instruirea câinilor și despre disponibilitatea echipelor de a căuta și de a salva turiștii neglijenti si nesabuiti.
Festivaluri și premii:
Mentiune specială a Crucii Roșii din Bulgaria, Festivalul Internațional de Cruce Roșie și Filme de Sănătate 2017

Energia Umana

MAREA BRITANIE – POLONIA – 2018

Durata: 60 min.
Regia: Adam Dzienis
Scenariul: Adam Dzienis, Weronika Bloch
Imaginea: Adam Dzienis, Weronika Block
Producator: Adam Dzienis – DAY FILM
Oamenii din mișcarea de cooperare pentru Surse Regenerabile de Energie din 12 țări din Europa se luptă cu marile corporații într-un mod diferit. Au intrat în domeniul afacerilor cu energie, încearcă să oprească schimbările climatice și se preocupă de interesele comunităților locale. Aceasta este prima documentare despre cooperativele de energie (RES), expusă la un nivel amplu.

Este vorba despre forme de energie total diferite, pe care le-ați putea produce.


Eu si Copacul

 CROAȚIA -2017

Durata: 30 min.
Regia: Marko Dimić
Scenariul: Marko Dimić
Imaginea: Marko Dimić
Producator: Siniša Josip Starčević
Aceasta este o poveste despre un doctor de arbori (arborist), care adună echipa sa mică pentru a trata și a salva unul dintre cei mai vechi copaci din Europa, situat lângă Dubrovnik, la Trsteno – Croația. Acest copac este un platan de 500 de ani.

Principalul nostru protagonist Marko Svenda ne duce într-o excursie de la Zagreb la Trsteno, învățându-ne câte ceva despre copaci, arbori de cultură și un stil simplu de viață.

Insula Trinidade

BRAZILIA –  2018

Durata: 27 min.
Regia: Emerson Cabral
Scenariul: Emerson Cabral
Imaginea: Vitor Barbosa, Renan Rauta
Producator: Emerson Cabral
Între coasta Braziliei și continentul african se află un sanctuar sălbatic izolat în mijlocul Oceanului Atlantic. În această regiune a planetei, lava vulcanică a început să iasă din adâncul oceanului cu trei milioane de ani în urmă, formând treptat ceea ce știm astăzi ca fiind Insula Trindade. Un loc fascinant, un teren exclusiv al ferigilor uriașe. Cel mai mare refugiu al broaștelor testoase verzi. Peisaje minunate, care au curbe nete deși ascuțite. Un paradis aproape distrus de acțiunile iresponsabile ale omului, acum protejat și studiat de oameni de știință din Brazilia și din lume.

MEREU PE FUGĂ, DAR NU ȘI ASTĂZI

ROMÂNIA – 2017

Durata: 25 min.
Regia: Ioana Grigore
Scenariul: Ioana Grigore
Imaginea: Vlad Lăpădătescu, Andrei Dima
Producator: Ioana Grigore, Gabriel Moiceanu
O poveste neașteptată, într-un mediu și mai neașteptat. Filmul dezvăluie cum reușește un singur om să motiveze un întreg sat într-o practică ecologică. Un exemplu de bună acțiune civică, ce schimbă viața unui puști și prin el a întregii sale familii. Acționând micro, influențăm macro.

Nordlys – Luminile Nordului

PORTUGALIA – 2016

Filmare cu interval de timp

Durata: 6 min.
Regia: Paulo Ferreira
Scenariul: Paulo Ferreira
Imaginea: Paulo Ferreira
Producator: Paulo Ferreira – PT lapse

Pământul, planeta și casa noastră, este singura planetă din sistemul nostru solar despre care se știe că are viață.
Toate lucrurile de care avem nevoie pentru a supraviețui sunt furnizate sub un strat subțire de atmosferă, care ne separă și protejează în fața spațiului gol și nelocuibil din jur.

Paie

S.U.A. – 2017

Durata: 32 min.
Regia: Linda Booker
Scenariul: Linda Booker
Imaginea: Blaire Johnson
Interpret:Urpo Alakorva
Producator: By the Brook Productions – Andrea Arria-Devoe, Mike Maguire, Fred Cuellar
Un film documentar care narează istoria paielor și continuă să prezinte problemele actuale care ne înconjoară, datorită obsesiei noastre pentru articolele de unica folosință. Folosite o dată și aruncate, miliarde de paie din plastic nereciclabile ajung anual în depozitele de deșeuri, străzi cu lăzi de gunoi și găsesc drumuri spre oceane. Ocean Conservancy clasifică paiele ca numărul cinci cel mai popular element colectat la curățarea plajelor. Actorul si regizorul Tim Robbins dezvăluie o istorie plină de umor a paielor și regizoarea Linda Booker realizeaza interviuri cu cercetători marin, artiști, activiști, cetățeni și proprietari de afaceri despre modul în care este posibil să se facă o mare de schimbare, începând pai cu pai.

Patagonia – Capătul Lumii

PORTUGALIA – 2017

Filmare cu interval de timp

Durata: 8 min..
Regia: Paulo Ferreira
Scenariul: Paulo Ferreira
Imaginea: Paulo Ferreira
Producator: Paulo Ferreira – PT lapse

Poate unul dintre cele mai extreme exemple de frumusețe și uimire care poate fi găsit pe acest Pământ.
Deși aparent invincibil și mai puternic decât mileniile care l-au modelat, acest tărâm falnic, aspru și liniștit este acum amenințat.

ZONA LIBERA DE INDIFERENTA

Indiferența e un pământ sterp. Nicio sămânță nu dă rod. Usucă speranțe și omoară idealuri.
Indiferența e ca un suflet ros de răutate. Nu poate duce nimic mai departe. Niciun fir de iubire.
Indiferența doare nu numai pe cel care o poartă. Chinuie tot ce e în jur. Nu e doar hidoasă, e și contagioasă.
De câțiva ani, ne-am propus să marcăm granițele unei Zone libere de indiferență. Fiecare activitate pe care o dezvoltăm împreună cu Dumneavoastră ne ajută să lărgim aria.
Încă mai e loc! Încă mai e nevoie!
Fiecare copil participant la activitățile noastre reprezintă un mugur răsărit din pustiu. Fiecare părinte mândru de copilul său e un copac menit să-i facă umbră când e arșiță și să-i păstreze umezeala când e secetă.
Haideți să creștem împreună!


1y

 


Premiile Juriului International


Premiul pentru temă ecologistă de actualitate


se acorda filmului 


Energia Umană

Marea Britanie – Polonia 2018


Premiul pentru Regie


se acordă Ioanei Grigore
pentru regia filmului


Mereu pe fugă, dar nu și astăzi

România 2017


Premiul pentru Scenariu


se acordă filmului


Despre mine, tine și prieteni

Bulgaria 2017


Premiul pentru Imagine


Ex Aeqou

se acordă filmului


Nordlys – Luminile Nordului

Portugalia 2016


imaginea Paulo Ferreira

Ex Aeqou

se acordă filmului


Patagonia – Capătul Lumii

Portugalia 2017


imaginea Paulo Ferreira


Premiul pentru cel mai bun film


se acorda filmului


A înțelege – Buddhi

Africa de Sud 2017


regia Yakima Camille Waner