Ionuț Pucheanu

Primarul municipiului Galați

Pentru cei mai mulți dintre gălățeni a fi ecologist nu înseamnă o formulă de rostit în dezbateri seci. Pentru oamenii de aici, a fi ecologist înseamnă că fiecare înțelege să facă ceva bun pentru locul în care trăiește, iar ce s-a întâmplat în ultimii ani în orașul nostru poate dovedi că acestea nu sunt vorbe goale și că facem pași importanți pentru un mediu curat. Cu siguranță că în această misiune apar mereu provocări și trebuie găsite și aplicate permanent soluțiile cele mai bune.

Desfășurarea la Galați a Festivalului Internațional de Film Ecologist – Ecofest România „Pentru Sănătatea Pământului” vine să confirme cele spuse mai sus. Ne bucurăm că orașul nostru găzduiește în premieră un eveniment de o asemenea amploare și care îmbină o educație sănătoasă cu creația artistică. Am convingerea că astfel de inițiative duc în cele de urmă la o informare corectă și o conștientizare sănătoasă.

Avem o misiune deosebit de importantă: să lăsăm generațiilor următoare un mediu sănătos și sunt sigur că și prin acțiuni de felul acesta ne putem atinge scopul.
Felicitări organizatorilor pentru această inițiativă!


 

Costel Fotea

Președinte al Consiliului Județean Galați

Este onorant și ne bucură faptul că anul acesta, pentru prima oară, Galațiul va fi gazda unuia dintre cele mai importante festivaluri de film ecologist – Ecofest „Pentru sănătatea Pământului”, eveniment apreciat și recunoscut la nivel internațional pentru contribuția adusă mediului și educației în același timp.

Este un festival a cărui menire este de a trage un semnal de alarmă, cu ajutorul artei cinematografice și de a conștientiza nevoia unei acțiuni imediate pentru salvarea mediului înconjurător.
Faptul că acest festival reușește să fie o alternativă de exprimare în scopul educației ecologice și a celor tineri în special, este realmente un lucru extraordinar de important și de apreciat de către noi toți.
Natura este casa noastră și „astăzi” are nevoie de ajutorul nostru, are nevoie să fie „protejată și respectată”.

Astăzi, nu mâine, nu peste luni sau ani de zile. Viitorul copiilor noștri ne obligă să facem tot ceea ce putem pentru a reduce efectele poluării. Mulți specialiști sunt de părere că suntem ultima generație care mai poate face ceva cu adevărat pentru salvarea ei.

Acest festival are însă și reputația unui important reper cultural, creațiile cinematografice prezentate de-a lungul anilor fiind extrem de apreciate de iubitorii celei de-a șaptea arte. Iar gălățenii vor avea șansa de a vedea gratuit cele mai bune filme de gen din 20 de țări de pe mai multe continente, ceea ce spune multe despre valoarea acestei inițiative și despre munca și implicarea organizatorilor.

Îi felicit pe cei care fac posibil un asemenea festival, precum și pe toți creatorii de film cu tematică ecologistă din cadrul acestui important eveniment.
Totodată, mă bucură că formatul festivalului apelează la spații neconvenționale pentru a duce acest mesaj cât mai aproape de comunitate și-i asigur pe gălățeni că lucrăm și realizăm deja investiții ample pentru un județ și un mediu mai curat.
Felicitări tuturor și mult succes pe viitor!


 

Lucian Romașcanu

Ministrul Culturii

Un act cultural de tradiție și de angajament civic, ECOFEST ajunge anul acesta la Galați. Sunt convins că mesajul ecologist al acestui festival internațional de film va rezona cu preocupările celor care cred că malurile Dunării trebuie să devină un exemplu pentru modul în care dezvoltarea se poate face în deplin respect față de natura care a fost atât de generoasă cu aceste meleaguri.

Ca la fiecare dintre cele 12 ediții anterioare ale festivalului, mesajul ecologist este adus de filme de o calitate artistica recunoscută internațional și de creatori care și-au pus talentul în beneficiul binelui comun.

Mult succes, ECOFEST!


 

Lavinia Șandru

Președinte EcoFest România

De 12 ani, ECOFEST România apelează la arta cinematografică pentru a transmite spectatorilor un mesaj de speranță și de responsabilitate.

Selecția festivalului permite publicului să facă cunoștință cu adevărate esee pe peliculă despre natură și rolul nostru în a o proteja. Este un rol pe care omenirea în ansamblu nu l-a luat deocamdată prea în serios, alegând în schimb să amâne deciziile dificile.

Festivalul transmite în acest sens sentimentul urgenței, dar și al încrederii în resursele de solidaritate pe care am demonstrat de atâtea ori că suntem capabili să le găsim atunci când sunt în joc mize importante.

Vă așteptăm alături de noi în această călătorie a ECOFEST pe malurile Dunării!


 

Sorin Stanciu

Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


EcoFest România 2022 – Îndemn la  conștiință

ECO FEST România – Festivalul Internațional al Filmului Ecologist se află, în acest an, la cea de-a 12-a ediție a sa. Durabilitatea inițiativei îi conferă, firesc, o valoare incontestabilă între manifestările genului. Dar, nu numai atât ! Valențele sale educative, pilduitoare, așează ECO FEST între acțiunile concrete în slujba ecologismului. ”Sănătatea Pământului” – deviză îndemn – slogan sub care se desfășoară acest eveniment care are suportul autorităților Municipiului Galați, presupune, înainte de toate, realizarea unei munci de educație permanentă, la toate nivelele societății, prioritar, în rândul tinerilor. Noi toți trebuie să devenim ”medici” pentru a avea grijă de sănătatea planetei – singura avere adevărată a noastră, a oamenilor !

Despre grija noastră, a celor de acum, pentru prezervarea Terrei – măcar în starea ei actuală – se pot spune multe...vorbe, vorbe, precepte frumoase, îndemnuri lipsite de conținut... Fapte, însă, puține ! De aceea, de la început, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Romțnia  a susținut și a încurajat acestă inițiativă a Asociației ”Inițiativa Ecologistă Europeană”, ca pe unul dintre faptele concrete care se fac în sprijinul ecologismului, al educației ecologice.

Rolul nostru, al  celor care existăm în și prin mass media, al celor care ne dorim să fim ”influencers” în societate, este tocmai acela de a-i face pe semenii noștri, cu osebire cei tineri, să fie mai conștienți de starea actuală a Planetei, de faptul că, fără grijă sau remușcări, îi sărăcim necontenit resursele, fără a pune la loc ceea ce consumăm sau chiar risipim. Nu trebuie numai să criticăm, să băgăm lumea în sperieți,să creăm alerte,  ci este necesar, mai mult ca niciodată, să explicăm, să stimulăm inițiativele conforme, să ajutăm o adevărată conștientizare a gravității situației actuale din care facem parte !

Aceasta este și menirea întâlnirii noastre, din aceste zile, de la Galați !


 

Gina Brînzan

Profesor, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Galați

Planeta suferă și resimțim acest fapt cu precădere în ultimii ani, prin schimbările climatice. Pentru a contracara efectele trebuie să ne uităm la cauze, fiindcă nu mai este timp de așteptat. Trebuie să ne gândim ce a declanșat modificarea climei planetare și să intervenim pe mai multe paliere, pentru ca mediul să fie prietenos: să împădurim terenurile, să curățăm apele, spațiile verzi, pădurile, să nu mai aruncăm la întâmplare gunoaiele, să colectăm selectiv, să economisim apa și energia, să reciclăm tot ce se poate, să ne deplasăm cât mai mult pe jos sau cu mijloace de transport nepoluante, să luăm atitudine când cineva nu respectă mediul.

Toate acestea devin posibile prin educație, prin programe și proiecte școlare care includ teme de protecție a ecosistemului, mecanismele care generează poluarea, pericolele declanșate și metodele, soluțiile care le pot contracara.

Trebuie să ne educăm copiii și tinerii să iubească natura, să aibă un mod de viață sănătos, în strânsă conectivitate cu mediul, să se implice pentru salvarea și regenerarea planetei.

Ideea implicării elevilor în EcoFest, atât la Festivalul Internațional de Film Ecologist cât și la „Zona Liberă de Indiferență” este binevenită, fiind cunoscut impactul pozitiv al educației non-formale asupra acestora. Ei reprezintă viitorul, iar viitorul Planetei stă în acțiunile lor.

Ne bucurăm că în acest an Festivalul poposește la Galați și că avem ocazia să susținem un eveniment care a devenit deja tradiție.


 

Marin Vladimir

Director artistic, Selecționer EcoFest România

A devenit o axiomă faptul că destinul umanității este indesolubil legat de natură, de calitatea mediului înconjurător. Sănătatea și prosperitatea reală, durabilă a omenirii sunt organic legate de integritatea și vitalitatea sistemului ecologic planetar.

În condițiile actuale, complexe și complicate, în care societatea umană este confruntată  cu erodarea geoclimatică, cu foametea, pandemia, războiul, exodul, diluția valorilor etc., problematica ecologică se acutizează necesitând intervenții imperioase.

Informarea și conștientizarea, îndeosebi a tinerei generații, cu problemele majore ce vizeaza natura și biodiversitatea reprezintă o condiție sine qua non a implicării responsabile.

Tenacitatea cu care de-a lungul a 11 ediții ECOFEST pune forța imaginii, a filmului documentar în mobilizarea elevilor, a tinerilor pentru protejarea naturii este răsplătită prin interesul tot mai mare cu care această manifestare cultural-artistică este așteptată în toate colțurile țării.

Municipiul Galați ne onorează, implicându-se alături de noi în organizarea și găzduirea celei de-a 12-a ediții ECOFEST, pe care împreună ne-o dorim încununată de succes.


 


 

Juriul de specialitate si invitati speciali


Bogdan Movileanu

ROMANIA - Critic de film, Arhivist


Licențiat al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale în 2009. Obține doctoratul în anul 2016, tema tezei de doctorat ”Supereroii unei mitologii moderne – între film și bezi desenate”.

Din 2006 este redactor și curator la Arhiva Națională de Filme, iar din 2016 este membru în Comisia de Clasificare a Filmelor a Centrului Național al Cinematografiei.

A fost coordonatorul standului României al CNC la Festivalul de Film de la Berlin între 2016-2020 și la Cannes – 2015-2019. Co-scenarist al mai multor filme studențești și a fost actor în filmul de scurt-metraj Tată de familie – End Slate, regia Isabella Szanto. Membru al juriului la ediția a XI-a EcoFest, 2021, Craiova.

Începând cu anul 2018 este director artistic al Festivalului de Film Central European, de la Timișoara.


Călin Stănculescu

ROMANIA - Critic de film


Un veteran al criticii de film din România. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie. Îşi începe cariera de ziarist în calitate de colaborator la publicaţiile “Viaţa studenţească”, “Amfiteatru”, “Informaţia Bucureştiului” etc. Este coautor al unor volume colective pe teme cinematografice: “Cinema 2000”, “Cinema şi televiziune” etc.

Numeroase cronici de film în cotidianul “România Liberă”. Membru în juriile criticii internaţionale (FIPRESCI) ale festivalurilor de la Salonic, Soci, Istanbul, Târgovişte, CineMaiubit, B-Fest, Dream Fest Slatina, Eco Fest România, Wonderfest, etc.

Face parte din biroul Asociaţiei criticilor de film din cadrul UCIN.


 

Marina Roman

ROMANIA - Jurnalist, Critic de artă, Conferenţiar Universitar Doctor


Marina Roman este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Române de Film „Document.Art”. Şi-a început cariera de jurnalist cultural încă din 1982. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti (1980). Teatrolog şi filmolog, de la redactor la secretar general de redacţie sau redactor-şef adjunct, a abordat cu profesionalism şi cu aceeaşi plăcere şi presa scrisă, şi radioul, şi televiziunea. Este autor de filme documentare tv. și realizator al talk-showului tv. Trăiește-ți arta!, care, pe parcursul a 100 de episoade, i-a avut ca invitați, între alții, pe directorul de fotografie Florin Mihăilescu, regizorii Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion, pictorul Petre Achiţenie, arhitectul Alexandru Beldiman, regretaţii Vasilica Tastaman, Ludovic Spiess şi Amza Săceanu, academicienii Dan Berindei, Constantin Bălăceanu Stolnici, actorii Mircea Diaconu, Anca Sigartău, George Ivaşcu, Dorina Lazăr, Margareta Pogonat, Stela Popescu, Magda Catone, scriitorii Romulus Vulpescu, Tudor Octavian si mulți alții.

Este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, decanul Facultății de Jurnalism. Teza sa de doctorat, publicată în volum, se intitulează Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski.

În calitate de critic şi de promotor de artă, Marina Roman are o activitate bogată în promovarea tinerilor artişti talentaţi. Pentru Marina Roman, arta înseamnă emoţie. Pentru aceasta depune mărturie şi volumul său de versuri Fascinaţia Meduzei, care s-a bucurat de un real succes.

Membru al juriului la ediția a XI-a EcoFest, 2021, Craiova.


 

Simona Allice Man

ROMANIA - Expert în ecologie și probleme de mediu


Doctorand în Managementul agroturismului și turismului rural al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara, cu o bogată experiență administrativă, atât în mediul privat, cât și în administrația publică centrală. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unde a coordonat activitatea agențiilor AFIR și APIA, care dezvoltă politici în domeniul agricol, cu scopul reducerii decalajelor dintre România și statele vest europene. A ocupat funcția de Președinte al Autorității Naționale pentru Turism.

În prezent este consultant pe politici agricole și de mediu și este implicată în numeroase acțiuni de protejarea mediului și de dezvoltarea mediului de afaceri în respect față de natură.


 

Selena Costea

Profesor, Manager proiecte didactice, Inspector școlar


Doctorand la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Școala Doctorală de Științe Socio-Umane. A obtinut titlul de Master cu specializarea „Identitate, interculturalitate și multiculturalism în literatura română și europeană” la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere și Teologie.

Selena Costea are o prosperă carieră didactică, cu funcții multiple de conducere în sistemul de învățământ.

Este autor a numeroase articole de presă în domeniul educației și coordonator de reviste de specialitate. A ocupat funcții de expert în formare educaționala și coordonator de activități extracurriculare.

În prezent este Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Galați.


 

Invitati Speciali


 

Dan Curean

Profesor universitar, Regizor, Realizator TV
Invitat


Activează din 1990 în peisajul media din România. A început în presa scrisă ca  fotoreporter și redactor la săptamânalul NU, iar  apoi din 1994  este angajat (până în prezent ) la Televiziunea Publică, studioul regional Cluj. Aici lucrează atât în domeniul imaginii,  ca  director de imagine,  realizând imaginea multor programe de televiziune de notorietate, cât și în segmentul editorial  ca  producător, realizator (în prezent jurnalist senior), fiind autor al mai multor emisiuni, programe de televiziune și filme documentare. Între acestea se disting filmele documentare realizate despre caii sălbatici din Delta Dunării și programul ”Natura și Aventura”  de pe TVR 2.

Face parte din colectivul de cadre didactice de  la Facultatea de Teatru și Televiziune  din cadrul UBB Cluj, iar în 2012  își susține teza de doctorat cu titlul  Text și imagine în mass-media.

Realizează colaborări  cu importante televiziuni din Europa iar filmografia sa cuprinde producții de autor (scenariu, regie, imagine) multi-premiate  la festivaluri din țară și Europa.

În cele 11 ediții precedente ale ECOFEST, regizorul Dan Curean a fost un participant activ, iar filmele sale s-au bucurat de succes, atât prin premiile acordate de juriile profesioniste, cât și de publicul spectator. Membru al Juriului international de profesionisti - Ecofest, editia a XI-a, Craiova, 2021.


 


 

Palmares EcoFest 2022

Premii acordate de Juriul International de Profesioniști


Premiul pentru Imagine


se acorda filmului 


Spania neexplorată

Spania


Imaginea: Raúl Tomás Granizo, Samuel Pla Benitez


Premiul pentru Scenariu


Cafea fierbinte

Marea Britanie/Cehia


Regia, imaginea, montajul: Hedvika Michnova


Premiul pentru Regie


Pavaj în tundra

SUA


Regia: Jayme Dittmar


Premiul Special al Juriului


se acordă filmului


Delta Dunării,
ultimul refugiu al pelicanilor

Germania, Franța, România


Un film de: Dan Curean
Imaginea: Luchian Ciobanu, Dan Curean, Daniel Petrescu
Producători: George Bucur/Kerstin Waltz
O producție: MedienKontor for Arte-Geo Reportage 360


Marele premiu ECOFEST 2022

acordat de Juriul Elevilor


se acordă filmului


Cafea fierbinte

Marea Britanie/Cehia


Regia, imaginea, montajul: Hedvika Michnova