Hubert Thuma

Presedinte, Consiliul Județean Ilfov


Educația ecologică este un pas important către o comunitate responsabilă. Este parte a unui angajament mai amplu de protejare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sănătos și sustenabil.

La fiecare proiect legat de protecția mediului pe care l-am propus am dorit să inspir oamenii să acționeze pentru protejarea naturii și să contribuim împreună la construirea unei lumi mai sănătoase și mai verzi.

Evenimente cum este Festivalul Internațional de Film Ecologist ECO FEST sunt binevenite în Județul Ilfov și pot aduce o contribuție directă la efortul general de conștientizare a importanței pe care protecția mediului o are, până la urmă, pentru creșterea calității vieții.


Sorin Ștefan Stanciu

Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


Existența unei tradiții presupune obligatoriu un summum de succese anterioare. Afirm de la bun început, cu convingere: ”ECO-FEST ROMÂNIA” este o tradiție de succes, dovedit în decursul unui mai mult de un deceniu de existență neîntreruptă, chiar traversând unele condiții vitrege.

Un eveniment asteptat an de an cu același interes, Festivalul Internațional al filmului ecologist nu este numai o trecere în revistă, în spirit competitiv, a celor mai notabile și interesante realizări cinematografice care se înscriu într-o tematică ecologistă, ci o manifestare culturală, cu target educativ. Având înscrisă în desfășurarea activității sale specifice, misiunea de utilitate publică, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) s-a alăturat cu convingere și determinare, de la bun început, startului dat de ”Inițiativa Ecologistă Europeană”, apoi, punând ”umarul” la organizarea și defășurarea acestei manifestări complexe.

Alături de spectacolele cinematografice, atelierele de lucru, proiectele originale ecologiste prezentate de tineri, proclamarea acelei mult apreciate ”Zone libere de indiferență”, toate aceste acțiuni din program au câștigat interesul activ al zecilor de tineri de vârstă școlară, participanți.

”ECO-FEST ROMÂNIA” – o inițiativă care ne obligă pentru a fi continuată !


Ștefan Rădulescu

Vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov


Dezvoltarea Județului Ilfov cu respectarea mediului înconjurător este proiectul pe care Consiliul Județean îl propune cetățenilor, iar educația în domeniul protecției mediului este un element important al acestuia.

Festivalul EcoFest este o ocazie de a reafirma necesitatea unei abordări integrate, care să includă dimensiunea de mediu a modelului nostru de dezvoltare.

Contextul ofertant din această perspectivă: filme cu tematică ecologistă, workshop-uri, spectacole, discuții, toate permit ilfovenilor și oaspeților festivalului din țară și străinătate să se bucure de realizări artistice de excepție și, în același timp, să se implice în efortul comun de protejare a mediului și planetei.


Lavinia Șandru

Președinte EcoFest


Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți că resursele planetei se epuizează din cauza agresiunii unui consum care depășește logica economică, alimentat de primatul profitului imediat, fără grijă pentru generațiile viitoare. Trebuie să ne protejăm căminul, iar asta înseamnă în primul rând educație.

Pentru că adulții sunt deseori prinși în morișca preocupărilor zilnice, poate fi util din când în când să inversăm procesul educativ: copiii să-și educe părinții, să-i tragă de mânecă, să le atragă atenția că există soluții pentru deșeuri, că pot fi colectate selectiv și refolosite, că pot economisi apa, că pot transforma Soarele în cel mai bun prieten.

Pentru aceasta, arta este un aliat puternic: este un emoțional care ajunge la toate categoriile de vârstă, care conectează oamenii și creează emoție. Este ceea ce își propune, și în acest an, Festivalul Internațional de Film Ecologist EcoFest.

Vă așteptăm să fiți împreună cu noi în această aventură!


Mircea Fechet

Ministrul mediului, apelor și pădurilor


Cu bucurie și angajament, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se alătură celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecologist EcoFest. Acest festival reprezintă un reper pentru conștientizarea și sensibilizarea asupra problemelor ecologice cruciale cu care ne confruntăm astăzi. Suntem mândri să susținem acest eveniment de prestigiu care aduce în prim-plan subiecte precum schimbările climatice, încălzirea globală, despăduririle, poluarea apelor și multe altele.

Prin intermediul cinematografiei, EcoFest ne oferă o perspectivă profundă asupra mediului înconjurător și ne provoacă să acționăm pentru protejarea lui. Suntem cu toții responsabili pentru viitor, iar acest festival reprezintă o platformă importantă pentru schimbarea mentalităților și mobilizarea la acțiune.

În calitate de ministru al Mediului, încurajez toți participanții și spectatorii să fie inspirați de filmele prezentate aici și să devină agenți ai schimbării pentru protejarea mediului. Haideți să lucrăm împreună pentru un viitor mai curat și sustenabil! Cu toții suntem actori în această poveste a Planetei. Mulțumesc și vă urez un festival plin de inspirație și impact pozitiv!


Adrian Ursu

Director Executiv, Antena 3 CNN


Între Media și Mediu este o suprapunere care nu ține numai de cele 4 litere comune din rădăcină ci, mai ales, de o sinergie fară de care soarta niciuneia dintre ele nu ar putea fi mai bună dacă nu s-ar sprijini pe cealaltă.
O presă care nu abordează temele legate de salvarea naturii și de pericolele care o amenință înseamnă că nu este racordată preocupărilor reale ale privitorilor, cititorilor sau ascultătorilor ei.

De partea cealaltă, pentru a se apăra de cei care o agresează, natura însăși are nevoie de un avocat, iar presa poate fi acest apărător. Ideea de a crea un festival dedicat tinerilor și naturii, filmului și ecologiei este, prin ea însăși, o inițiativă de aplaudat. Când însă ideea se transformă într-o continuitate de 12 ediții, devine deja o performanță. Cu atât mai mult când asta se întâmplă în țara în care minunile durează doar 3 zile și orice proiect dispare sau se întrerupe după primul an de viață.

Sunt bucuros că Antena 3 CNN a decis să fie partener al ediției EcoFest din acest an și sper să putem contribui la o cât mai strânsă conexiune a copiilor și tinerilor cu temele legate de mediu, pentru că de la ei vom aștepta, în câțiva ani, să aibă grijă și de noi, și de natură.

Îi felicit pe cineaștii care vor fi prezenți în festival pentru curajul de a aborda temele acestea în producțiile lor și îi încurajez să își pună priceperea, inspirația și creativitatea în serviciul nobilei misiuni pe care și noi, ca jurnaliști, încercăm să o onorăm. Succes! Iar succesul de acum se va traduce într-o garanție pentru viitor.


Marin Vladimir

Director Artistic, Selecționer


Dacă stai să te gândești, raportul dintre om și natură în toată complexitatea sa, are o caracteristică esențială: natura a preexistat omului și va exista și după extincția acestuia ca specie.

Dacă natura netulburată și nemasacrată poate exista fără om, omul nu poate exista și evolua fără natură.

De înțelegerea adecvată și conștientizarea acestor raporturi depinde însăși viitorul umanității ca atare.

Cum e și firesc generația tânără este sau ar trebui sa fie vital interesată în prezervarea și protejarea naturii, a mediului.

Filmul este instrumentul cultural, științific și estetic cel mai percutant asupra conștiinței tinerei generații.

Selecția de filme prezentată în această ediție EcoFest se vrea diversă sub aspect tematic și artistic și mai ales aptă să informeze și să dezvolte îndeosebi la tineri, cunoștiinte și aptitudini propice salvgardării mediului și naturii.


Gabriel Lupulescu

Primarul Orașului Bragadiru


Un eveniment cultural de tradiție, Festivalul Internațional de Film Ecologist ECO FEST, va ajunge anul acesta în Bragadiru și Județul Ilfov.

Sunt convins că mesajul ecologist al festivalului, unul de speranță și solidaritate, va rezona cu preocupările publicului, iar faptul că filmele prezentate au o calitate recunoscută internațional reprezintă un argument puternic în sprijinul acestuia.

Diversitatea activităților complementare din cadrul festivalului va oferi publicului nu numai ocazia de a petrece împreună momente agreabile, dar și de a reflecta asupra rolului fiecăruia în exercițiul comun de protejare a mediului, încercând astfel să oferim un viitor mai bun copiilor noștri.


Adriana Stoica

Inspector Școlar General, judetul Ilfov


Provocările cu care ne confruntăm astăzi din perspectiva degradării mediului sunt multiple: încălzirea globală, diminuarea stratului de ozon, pierderea biodiversității epuizarea apelor subterane.

Activitățile umane au o contribuție de netăgăduit la acest proces de degradare, iar soluțiile depind de noi. Este esențial să avem un sistem de educație ecologică solidă, care să educe copiii și tinerii atât cu privire la riscurile activității umane asupra mediului, cât și în ceea ce privește câștigurile pe care o relație sănătoasă, corectă, cu mediul înconjurător le poate aduce pentru noi toți.

Este ceea ce încearcă să facă, într-un cadru agreabil și informativ, Festivalul Internațional de Film Eco Fest, căruia îi dorim succes la cea de a XIII-a ediție.