Lia-Olguța Vasilescu

Primarul Municipiului Craiova


Salut inițiativa organizatorilor EcoFest de-a aduce, în acest an, festivalul în Craiova, festival care a reprezentat de-a lungul celor zece ani de existență, un demers civic inedit și cu un puternic mesaj educativ, adresat cu precădere tinerei generații.

Craiova este printre puținele orașe din România care are o strategie Green City, dar și orașul cu cele mai frumoase parcuri și grădini publice. Craiova este în topul clasamentului național cu cele mai multe spații verzi pe cap de locuitor, fiind singurul municipiu care se poate lăuda cu medalia de aur obținută de proiectul Parcului Nicolae Romanescu la Expoziția Universală de la Paris, din 1900. Iar interesul pe care l-am acordat, în ultimii ani, îmbunătățirii condițiilor de mediu și, în mod special, regenerării urbane a fost o prioritate pentru noi, ca administrație locală. Spațiile urbane din municipiul Craiova s-au transformat în veritabile zone de relaxare și exprimare culturală, prin implicarea artiștilor plastici în amenajarea acestora.

Prezența Festivalului EcoFest în Craiova este o dovadă în plus că preocupările noastre pentru mediu, artă și educația civică a tinerilor nu trec neobservate. Susținem performanța copiilor și încurajăm dezvoltarea unei atitudini civice în rândul tinerei generații, adaptată la noile realități.

Mult succes EcoFest 2021 și cei mai buni să câștige!


Cosmin VASILE

Președintele Consiliului Județean Dolj


Felicitările noastre se îndreaptă către organizatorii ECOFEST România și către toți cei care și-au oferit susținerea pentru această a XI-a ediție a festivalului – parteneri printre care ne bucurăm să ne numărăm și noi, Consiliul Județean Dolj.

Ne-am alăturat demersului deoarece preocupările noastre converg în privința acestui aspect de importanță majoră pe care îl reprezintă ocrotirea mediului, o direcție în care dumneavoastră acționați prin resorturi ale artei, iar noi – prin mecanismele administrației.

Suntem instituția care implementează unul dintre cele mai ample proiecte, cu impact asupra întregului județ, având în centrul său colectarea selectivă și recuperarea materialelor reciclabile. Suntem, în același timp, administratorii uneia dintre cele mai întinse arii naturale protejate, Coridorul Jiului, cu peste 71.000 de hectare, parte a rețelei europene „Natura 2000“. Dincolo de investițiile pe care le realizăm în ambele cazuri, fie direct, fie prin instituții din subordinea Consiliului Județean, conștientizarea și educarea rămân componente esențiale pentru a ne putea atinge obiectivele.

Este și unul dintre motivele pentru care am luat inițiativa ca, în sudul județului, să fondăm un centru de vizitare și informare, o poartă de intrare către inima acestui tezaur verde pe care îl gestionăm și, în egală măsură, un furnizor de educație informală, într-o manieră prietenoasă, încurajând apropierea omului de natură. De partea cealaltă, acest festival este, fără îndoială, un instrument extrem de valoros pentru conștientizare, pentru aducerea în prim-plan a principalelor probleme din sfera mediului, iar longevitatea sa trebuie salutată și susținută.

Cu aleasă considerație,
Cosmin VASILE
Președintele Consiliului Județean Dolj


Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest


Impactul activitității noastre asupra mediului este în prezent mai mare decât oricând în istorie. Este o problemă globală, dar a cărei rezolvare trece și prin modul în care fiecare dintre noi se raportează la fenomene care ne afectează calitatea vieții în modul cel mai direct.

Misiunea Festivalului Internațional de Film Ecologist ECOFEST este de a genera bucurie, dar și implicare. Este o competiție în plan artistic a celor mai bune filme cu temativă ecologistă, dar și o încercare de a schimba atitutidini și mentalități în relație cu protejarea mediului înconjurător. Ecologia a trecut în ultimele decenii de la faza de modă, la cea de dorință, iar acum a devenit practic singura opțiune. ECOFEST se vrea un releu de transmitere a acestui mesaj.

Ne-a fost dor de publicul festivalului anul trecut, când ECOFEST a fost nevoit să se deșfășoare online, de aceea sunt convinsă că întâlnirea cu publicul craiovean pentru ediția din acest an va fi una specială.


Doru Dinu  Glăvan

Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


Am salutat și ne-am alăturat cu întrega noastră determinare, la noul demers al Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană care se angajază, din nou, cu toate forțele, pentru organizarea unei noi manifestări complexe dedicată formelor de educație ecologică. Cu alte cuvinte – de promovare a unei vieți sănătoase, echilibrate, a respectului și păstrării naturii, în slujba ființei umane și a celorlalte viețuitoare ale Terrei.

Este firesc pentru noi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care, între obiectivele noastre majore culturale și sociale specifice breaslei, îl are și pe cel educativ, de promovare și influențare puternic pozitivă, pentru o schimbare de comportament socială a viitoarelor generații de adulți, în atitudinea față de mediul înconjurător, dar și față de alte probleme grave ale umanității. Noi, mass media, este necesar să reușim să determinăm o implicare majoră, activă și curajoasă față de toate pericolele care pasc omenirea și pe care, de cele mai multe ori, ni le creem singuri.

Știm că edițiile trecute ale acestei manifestări complexe – care a cuprins, tradițional, Festivalul Internațional de Film Ecologist, ECOFEST, work-shop-uri cu tematică ecologistă, acțiunile din ”Zona liberă de indiferență” – s-au bucurat de o mare audiență și participare nemijlocită, ceea ce ne-a determinat, în acest an, să fim alături de ceilalți organizatori. Impreună, dorim ca prin atitudinea noastră comună să transmitem tuturor,cu precădere, celor tineri, un semnal de alarmă față de distrugerile mediului, care se fac, în mod curent, conștient, dar și o chemare pentru o implicare activă, pentru ameliorarea și stoparea unor astfel de intervenții criminale.

În definitiv, distrugerea naturii este o sinucidere a Ființei !


Bogdan Gheorghiu

Ministrul  Culturii


Ediția din 2021 a Festivalului Internațional al filmului ecologist ECOFEST se înscrie în efortul nostru de a relua manifestările cu public care le-au lipsit atât de mult iubitorilor de cultură din România în ultimul an.

Demersul este cu atât mai oportun cu cât vorbim de un festival cu tradiție, care de-a lungul celor zece ediții anterioare a îmbinat în mod fericit actul cultural cu mesajul ecologist.

Evenimentul devine astfel nu numai o sărbătoare a filmului oferită în acest an publicului craiovean, ci și un vehicul eficient de mobilizare a generației tinere pentru un stil de viață care respectă mediul înconjurător.

Ne dorim creșterea diversității ofertei culturale după o perioadă atât de grea pentru toată lumea, astfel încât publicul din toată România să aibă din nou acces la oferta cât mai largă de opțiuni în zona culturală. Succes ECOFEST!


Alexandru Gîdar

Inspector general, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj


Apreciem faptul că elevi talentaţi din Craiova, din judeţul Dolj, au posibilitatea de a participa la Festivalul Internaţional al Filmului Ecologist “EcoFest România”, o manifestare consacrată din zona ficţiunii orientate către ecologie sau eco-ficţiunii, care a apărut după ce ecologia a devenit o paradigmă ştiinţifică şi o atitudine culturală şi civică. Din punct de vedere educativ, activităţile desfăşurate în cadrul Festivalului au un rol important în dezvoltarea abilităţilor artistice ale elevilor, a creativităţii, în dezvoltarea spiritului civic şi conştientizarea valorilor ecologice.

Elevii de azi au nevoie de metode bazate pe participare interactivă, socială, pe creativitate, dar şi pe posibilitatea de a valorifica cele învaţate şi în viaţa de zi cu zi. De multe ori se pune problema cum pot fi motivaţi elevii, cum pot fi puşi în situaţii în care să-şi testeze cunoştinţele într-un mod cât mai eficient şi, nu în ultimul rând, cât mai atractiv. Educaţia ecologică este parte din educaţia pentru viaţă şi mulţi dintre elevii noştri sunt tot mai receptivi la noţiunile de protecţia mediului, înţeleg că trăiesc într-un mediu poluat, că poluarea este una din problemele lumii moderne şi că viitorul depinde de ei şi de felul în care vor alege să se raporteze la mediu înconjurător.


 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST
Selectioner ECO FEST


Ne aflam în al 2-lea an în care cumplitul flagel al pandemiei Covid 19 a distrus sau a afectat destine, viața economică și socială la nivel național și global, comunități umane, evenimente culturale, artistice, sportive etc.

În pofida acestor vicisitudini, cu implicarea decisivă a Primăriei Municipiului Craiova și a Consiliului Local Municipal, precum și cu sprijinul  Consiliului Judetean Dolj, Ministerului Culturii și Ministerului Educatiei, s-a reusit și în acest an să nu întrerupem șirul celor 10 editii ale ECOFEST – Festivalul Internațional al Filmului Ecologist.

Mai mult, se pare că importanța tematicii ecologiste va fi una majoră în lumea și societatea post-pandemică. Toate mulțumirile noastre membrilor juriului, regizorilor, producătorilor și distribuitorilor care au acceptat să participe la a 11-a ediție a festivalului nostru, cu cele mai valoroase filme documentare cu tematică ecologistă.

Juriul de specialiști, Juriul elevilor și publicul larg vor vizioana și aprecia un numar de 9 filme ecologiste în secțiunea Concurs și 8 filme în secțiunea Panorama – destinate publicului larg. Subiectele sunt diverse, incitante și de actualitate, acoperind o vasta arie geografică – din Orientul îndepărtat (Vietnam, Peninsula Kamciatka), trecând prin Asia Centrală și Europa, până în America de Nord și de Sud (Bolivia).

Îmi exprim speranța că și în anii următori, împreună, vom continua cu mijloacele filmului lupta noastră pentru o lume mai verde, mai curată, mai sănătoasă.