Pavaj în tundră


SUA  2021


Regia : Jayme Dittmar
Imaginea : Tom Attwater
Producători : Sheila Smithson, James Q.Martin, Kristin Gates – North Exposure Studios, Q Media

Durata 28 min.


Lanțul muntos Brooks este cea mai accidentată și sălbatică zonă din America de Nord și una dintre cele mai mari zone fără drumuri de pe Pământ.

În 2013, statul Alaska a propus construirea unui drum de acces industrial de 360 km pentru a facilita construirea unei mine de cupru deschise în apropierea satului Ambler. Acesta ar fi cel mai mare proiect de construcție a drumurilor din Alaska, de la dezvoltarea autostrăzii Dalton în 1974.

Drumul Ambler ar urma să fie paralel cu cinci comunități rurale de subzistență, să traverseze 161 de râuri și pâraie (două dintre ele desemnate râuri sălbatice și pitorești) și să treacă prin Parcul Național și Rezervatia Gates of the Arctic. Districtul minier Ambler și drumul propus servesc drept habitat pentru somon și pește alb, precum și un coridor crucial de migrare pentru cea mai mare turmă de reni din Alaska, în zona Arctica de Vest.
Unsprezece consilii sătești au adoptat rezoluții împotriva dezvoltării drumului.

În 2016, echipa de realizatori a călătorit 560 de km de-a lungul coridorului rutier din Brooks Range pentru a pune la îndoială semnificația progresului și a ne întreba ce se poate pierde dacă tundra ar fi pavată către Ambler.