Șnițele Înaripate


România


Regizor: Mihai Mălaimare
Scenarist: Titi Popescu
Director de imagine: Silviu Stavilă
Sunet:Mihai Bogos, Mihai Orășanu, Ioan Bain
Scenografie: Bob Nicolescu
Costume: Gloria Papură
Machiaj: Luiza Maria Ionescu, Andreea Lupu
Muzica: Ionel Tudor, Andrei Tudor
Montaj: Alexandru Costin
Director de producție: Mihai Lazăr
Producător executiv: Titi Popescu
Producător: FILMEX FILM SRL
Distribuția: Mihai Mălaimare, Lavinia Șandru, Valentin Popescu, Ana Maria Pâslaru, Nicodim Ungureanu, Mihai Dinvale


Faptele noastre ne definesc întru-totul, iar viața – și cea trăită și cea netrăită – ne este punctată și jalonată de faptele noastre.

Ne naștem, ne formăm ca oameni și trăim printre oameni. Ne place sau nu ne place, știm de unde venim și către ce ne îndreptăm. Totul este însă cum o facem.
O localitate ca oricare alta, un loc rupt parcă din povești.

Personajul nostru e Nae Alivencă, taciturn, bărbat zdravăn, fost polițist, acum pensionar. O casă mare, solidă, frumoasă, cu o curte și o grădină îngrijite sunt scena pe care se desfășoară mare parte din film. Nae locuiește cu Ștefi, soția sa și cu soacra.

O lume molcomă, în care timpul pare că stă pe loc, supus acelorași ritualuri zilnice, trecerile lui Ghiță spre și dinspre oficiul poștal, un avion care brăzdează cerul la oră fixă, bătaia vântului, prânzul în curtea casei. Lumea lui Nae este aproape fără vorbe. Pare că nimeni nu mai comunică cu nimeni.

Nae Alivencă poate fi oricare dintre noi.
La un moment dat, în existența și viața lui, hotărăște să ia o decizie importantă pentru el. De fapt e dat de la Dumnezeu ca fiecare om să facă ce vrea cu viața lui.

Ce este rău în asta? Ce avem noi cu viața lui? De ce decizia lui tulbură liniștea și tihna noastră? De ce? Orice are suflet și are viață pe acest pământ, poate să facă cu ea ce vrea. Și unde vrea. Și când vrea. Ori nu este așa?!