Festivalul Internațional al Filmului Ecologist  ECO – FESTPentru Sănătatea Pământului  este organizat de Asociația Pro Familia si Asociația Initiativa Ecologista Europeana.


În cadrul festivalului sunt prezentate cele mai valoroase filme de lung, mediu sau scurt-metraj, documentare sau de animație românești sau străine, având drept tematică protecția mediului înconjurator sau ecologia sub diversele ei aspecte.
Obiectivul esențial al festivalului este promovarea și dezvoltarea în rândul populației, îndeosebi a tinerei generații, a unei conștiințe și atitudini active, militante  și creative pentru protecția și salvgardarea naturii și a mediului înconjurător.
Festivalul se desfașoară anual, în localități în care Asociația Pro Familia și Asociația Initiativa Ecologista Europeana organizează manifestarea Zona Liberă de Indiferență.
Filmele vor fi prezentate în câte 2 proiecții, cu acces gratuit, pentru publicul interesat, un accent deosebit punându-se pe atragerea și participarea interactiva a elevilor și studentilor.
La proiecțiile, dezbaterile, întâlnirile cu publicul și cu presa vor participa realizatori de filme de gen, distribuitori, critici de film din țara și străinătate, organizatori de festivaluri și manifestări internaționale de film, factori educaționali cu răspunderi în politica de mediu.


Festivalul va avea următoarea structură:


1.Competiția oficială, în cadrul căreia sunt prezentate filme notabile ale genului, care nu au fost distribuite în România și care au fost produse în ultimii 3 ani.

2.Panorama, în cadrul căreia sunt selecționate și prezentate filme cu tematică ecologistă și de mediu, devenite “clasice” sau care au obținut premii și distincții la alte festivaluri și manifestări internaționale similare.
Pentru ambele secțiuni filmele vor fi prezentate pe suport digital (DVcam, Digibeta, HDcam).
Filmele vor fi prezentate în versiune originală și subtitrate în limba română.


Premiile Festivalului


Filmele vor fi evaluate și distinse cu premii de către un Juriu international format din 5 membrii, personalități de marcă din domeniul cinematografiei și criticii de film.
Premiile festivalului sunt :
1.Marele Premiu – pentru cel mai bun film din competitie
2.Premiul pentru scenariu
3.Premiul pentru imagine
4.Premiul publicului
5.Premiul de excelență – acordat unui cineast de renume internațional, militant recunoscut pentru implicarea în analiza și soluționarea problemelor de mediu.


Organizarea Festivalului


Organizatorii festivalului asigura pentru invitații din țară și străinătate cheltuielile de transport, cazare și masa.

Selectia filmelor prezentate în cele 2 secțiuni se încheie în luna august a.c.
In vederea selectiei se vor prezenta organizatorilor următoarele materiale:
– un DVD cu subtitrare în limba engleză sau franceză
– biografia si filmografia realizatorului
– lista de dialoguri în engleză sau franceză
– materiale foto pentru catalogul festivalului
DVD-urile care nu vor fi solicitate în mod expres pentru a fi returnate către deținătorul de drepturi de distribuție, nu vor fi returnate, acestea rămânând în arhiva festivalului.
Deținătorii drepturilor de distribuție asupra filmelor prezentate își vor exprima în mod expres acordul cu privire la includerea și prezentarea lor în cadrul festivalului.

Programul concret de desfășurare al festivalului pe zile și pe ore, incluzând proiecția filmelor și organizarea de evenimente, tipăriturile, materiale publicitare, promoționale și de presă, traducerile filmelor, etc. vor fi realizate cu 30 zile de inceperea manifestarii.