ECOmunicare


Workshop susținut de lector Narcisa Iorga

Copiii sunt cei mai sinceri comunicatori și cei mai atenți receptori ai oricăror tipuri de mesaje. Comunicarea începe de la primele minute din viață, urmând ca pe parcursul existenței noastre să se diversifice, să se complice și să ne complice, să ne aducă beneficii sau deservicii, în funcție de modul în care am învățat să o folosim. Ce pot învăța adulții de la copii, în materie de comunicare, și cum pot copiii să schimbe mentalități sunt temele de discuție ale atelierului ECOmunicare la EcoFest.


Revoluția digitală - transformarea industriei cinematografice


Workshop susținut de Bogdan Ionescu

Revoluția digitală a transformat procesarea peliculei, dintr-o industrie poluantă și periculoasă, într-o industrie verde și prietenoasă cu mediul. Substanțele și produsele toxice inflamabile au fost înlocuite de biți și bytes. Cum ni s-au schimbat obiceiurile și viața datorită filmului și fotografiei digitale. - producția de peliculă: materiale, compuși chimici - procesul developării: pași și etape, băi chimice, substanțe poluante și/sau periculoase pentru sănătate - apariția primei camere digitale în 1975. Steve Sasson, un inventator nedreptățit (cum l-am cunoscut pe Steve în anul 2002). - cum funcționează camerele digitale și alte dispozitive precum proiectoare, printere și contribuția procesului digital la protejarea mediului înconjurător - ce înseamnă digitalizarea pentru viața noastră de zi cu zi, inteligența artificială și rolul ei înschimbarea societății din punctul de vedere al vieții profesionale, al ierarhiilor și noilor tipuri de inegalități sociale.


Arta actorului – Arta improvizației scenice și arta actorului de film


Workshop susținut de Adrian Găzdaru

Arta actorului are un rol fundamental în dezvoltarea personalității. Exercițiile de improvizație, vorbire și miscare scenică specifice artei actorului provoacă adulții să se reinventeze, iar pe copii și adolescenți îi ajută să se descopere într-un mod intuitiv.
Participanții învață și exersează mijloacele tehnice prin care orice text poate deveni dramatic, aprofundând regulile de bază prin care o ,,persoană” poate deveni un ,,personaj” realist și credibil pe scenă – sau nu, în ipostaze banale sau excepționale. Arta actorului, prin tehnicile sale specifice, stimuleaza gândirea creativă, dezvoltă capacitatea de comunicare și adaptare sociala, eliberează de inhibiții și redă încrederea în capacitățile proprii.


Filmul documentar și metode noi de exprimare


Workshop susținut de lector Mariana Pachis

Documentarea, prelucrarea informațiilor, editarea și producția unui film documentar se realizează clar și veridic. Cum alcătuim un film documentar este subiectul workshopului prezentat la EcoFest.
Acuratețea prezentării informațiilor, noțiunile inedite, scopul realizării unui astfel de film sunt jaloane bine marcate, necesare alcătuirii unei producții temeinice.
Importanța unui film documentar e dată de anumite teme controversate sau considerate de importanță maximă.
Ecologia poate avea acea trimitere care face posibilă curățarea mediului sau a societății ”multilateral dezvoltate”.
Tânăra generație primește informații, analizează, disecă, selectează grâul de neghină. Structurile eco ar putea deveni acel decupaj filmic care ar salva planeta de toate cele rele, urâte sau murdare.


Ateliere de desen si grafica ad-hoc


Atelier realizat de Mihai Pânzaru PIM

Ateliere de desen si grafica ad-hoc, utilizând cele trei elemente de limbaj plastic - punctul, linia și pata - pentru a realiza portrete la minut, cu penița, cu pensula sau creionul.
Atelier realizat de Mihai Pânzaru PIM