Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest


Timp de nouă ediții, din 2011 și până azi, ne-am întâlnit la Băile Felix dar și pe malul Dunării, în Cetatea Sucevei dar și în Cetatea Timișoarei, la București sau la Milano.

Anul acesta suntem nevoiți să ne întâlnim “online”. Viețile noastre se desfășoară tot mai mult “online”, iar festivalul nostru nu are cum să facă notă discordantă.

Pământul pare din ce în ce mai obosit și are nevoie tot mai mare de ajutorul nostru. Din păcate, a trebuit să vină această nenorocită de pandemie ca să ne dăm seama ce este cu adevărat valoros și ce nu, cât de important este să poți intra într-o sală de teatru sau de cinema, ce mare nevoie avem să ne strângem in brațe unii pe alții.

Victor Hugo spunea că este trist să te gândești că Pământul vorbește dar oamenii nu îl ascultă. Acum am impresia că el chiar strigă. Nu ne mai putem preface că nu îl auzim.

Dragi prieteni, mă bucur că ne întâlnim și anul acesta, chiar dacă este o întâlnire la distanță!

La anul, aș vrea, însă, să ne întâlnim față în față, să ne strângem în brațe și să ne spunem cât de mult ne-am lipsit unii altora!


 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST
Selectioner ECO FEST


În folclorul (basmul ) românesc exista un personaj – împărat care cu un ochi râde și cu celălalt plânge. Cam așa cred eu că trebuie să ne raportăm la aceasta a 10-a ediție ECOFEST.

Suntem evident triști pentru că ediția aniversară are loc în plin dezastru pandemic, care pare că zdruncină din temelii întreaga existență pe planetă. Totodata ne încearcă un sentiment profund de speranță și optimism  pe care l-am remarcat în cazul de față la numeroși cineaști  împătimiți  ai filmului documentar ecologist.

În condițiile vitrege ale unui festival internațional organizat în mediul  online,
ne-am străduit și sper că am și reusit să conectam creatorul, producătorul și distribuitorul de film ecologist cu un public tânăr, inteligent și educat, apt și demn să-și însușească, să dezvolte și să aplice cunoștințele necesare salvgardării mediului.

Nu putem încheia fără a nutri dorința ca următoarea ediție a festivalului nostru  să se desfășoare în condiții normale, în care publicul din sala de vizionare interacționează nemijlocit cu organizatorii festivalului, realizatorii și criticii de film, alături de oameni de știință, specialiști în problematica ecologistă.


SPONSORII FESTIVALULUI

 



JURIUL DE SPECIALITATE



Costel Safirman

Israel – Regizor, istoric şi critic de film


Critic şi istoric de film, realizator de filme documentare. A fost, succesiv, redactor la Editura Meridiane, cercetător la Arhiva Naţională de Filme din Bucureşti, producător delegat al unor filme de ficţiune, realizator de reportaje și filme de televiziune (Televiziunea Română), regizor la Studioul de filme documentare “Alexandru Sahia”din Bucureşti. Din 1987 s-a stabilit în Israel. Inițiază și produce, din 1993, pentru Cinemateca din Ierusalim, proiectul intitulat ”Cinematic Variations on Live Classical Music”, consacrat iubitorilor de muzică și film. Între 1993 și 2011 a coordonat, împreună cu regretatul istoric Leon Volovici, Cercul Cultural din Ierusalim. Printre filmele documentare realizate: „Regia: Liviu Ciulei”, film TV, 1979(Premiul Special al Juriului, acordat de Asociaţia Cineaştilor din România); „Ars Longa”, 1984; Astă seară se plânge la „Doamna cu camelii”, 1986. „…Și s-au dus ca vântul” (în colaborare cu Radu Gabrea), 2010.

Bogdan Movileanu

ROMANIA – Critic de film, Arhivist

Licențiat al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale în 2009. Obține doctoratul în anul 2016, tema tezei de doctorat ”Supereroii unei mitologii moderne – între film și bezi desenate”.

Din 2006 este redactor și curator la Arhiva Națională de Filme, iar din 2016 este membru în Comisia de Clasificare a Filmelor a Centrului Național al Cinematografiei.

A fost coordonatorul standului României al CNC la Festivalul de Film de la Berlin între 2016-2020 și la Cannes – 2015-2019. Co-scenarist al mai multor filme studențești și a fost actor în filmul de scurt-metraj Tată de familie – End Slate, regia Isabella Szanto.

Începând cu anul 2018 este director artistic al Festivalului de Film Central European, de la Timișoara.


grozev

Alexander Grozev

Bulgaria – Critic de film, Președinte festival


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna – LOVE IS FOLLY (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 23 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.


INVITATI SPECIALI



Dan Curean

Jurnalist, Regizor, Realizator TV

Activează din 1990 în peisajul media din România. A început în presa scrisă ca și fotoreporter și redactor la săptamânalul NU, iar  apoi din 1994  este angajat (până în prezent ) la Televiziunea Publică, studioul regional Cluj. Aici lucrează atât în domeniul imaginii,  ca  director de imagine,  realizând imaginea multor programe de televiziune de notorietate, cât și în segmentul editorial  ca și producător, realizator (în prezent jurnalist senior), fiind autor al mai multor emisiuni, programe de televiziune și filme documentare. Între acestea se disting filmele documentare realizate despre caii sălbatici din Delta Dunării și programul ”Natura și Aventura”  de pe TVR 2.Se specializează pe producția de film documentar fiind selectat la unele  cele mai importante programe de training de film documentar din Europa (Aristoteles Workshop  2006 si Discovery Campus Masterschool 2008).

Face parte din colectivul de cadre didactice de  la Facultatea de Teatru și Televiziune  din cadrul UBB Cluj încă de la înființare iar în 2012  îți sustine teza de doctorat cu titlul Text și imagine în mass-media. Coordonează primul Masterat de film documentar din România în cadrul facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj.

Realizează colaborări  cu importante televiziuni din Europa iar filmografia sa cuprinde producții de autor (scenariu, regie, imagine) multi-premiate  la festivaluri din țară și Europa.



FILME IN FESTIVAL


Ceahlău, Spectacolul Naturii


Romania – 2019


Scenariul – Dan Păvăloiu, Radu Pușcas
Moderator – Dan Păvăloiu
Regia – Dan Curean
Imaginea – Dan Curean ,Daniel Sărăcuț, Zoltan Naghi,Cristian Mihai
Producător – Exclus Prod. – Consiliul Judetean Neamț

Parcul Național Ceahlău este o arie protejată, de interes național, situată în nord-estul României pe teritoriul județului Neamț. Reprezintă un areal montan care se extinde pe o suprafață de 7742,5 ha, reprezentând 26,7% din suprafața masivului omonim, cu o mare diversitate de relief, cu păduri, pajiști și fânețe. Parcul adăpostește și conservă un număr important de habitate de tip montan care găzduiesc o floră și o faună diversă și bogată. Întreg Masivul Ceahlău, cu o suprafață de 27837 ha, incluzând Parcul Național este arie de protecție avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Deșertificare


Marea Britanie – 2019


Producător – Thomas Pope
Production Company – Unit 9
Producător Executiv – Adam Dolman
Associate Production Company – HAUS ACF
Imaginea – Tom Elliot
Montajul – Benedikt Strick

Am vrut să facem lumină în cazul unei crize majore de mediu, care se întâmplă deja astăzi și adesea trecută cu vederea. Deșertificarea este un proces tăcut, mortal, care ar putea obliga milioane de oameni să-și abandoneze casele în următorii ani. Filmul este un efort colectiv al unor artiști și prieteni pentru a crea ceva memorabil, care va plasa noțiunea de „deșertificare” în memoria  colectivă a publicului. Aceasta este contribuția noastră pentru a sprijini #unitednations și #fao în combaterea deșertificării cu ajutorul proiectului #greatgreenwall. Filmarile au avut loc în deșerturile Sudanului de Nord (zona Sahel) și zona Tabernas,  din Sudul Spaniei.

Mesaje de la capatul lumii


Elveția– 2018


Regia și imaginea – Matteo Born
Producător – Michael Beltrami – RSI Radiotelevisione Svizzera

Copleșiți de consecințele schimbărilor climatice, Doris și Charles sunt hotărâți să facă ceva. Convinși că soluția este în mâinile tinerilor, acești doi pensionari își vând casa din Zürich și cumpără un vapor. Ideea lor este simplă. Duceți cinci tineri elvețieni la Cercul Polar arctic pentru a observa semnele încălzirii globale și apoi a crește gradul de conștientizare prin intermediul rețelelor sociale din rândul generației lor.

Începe marea aventură. Timp de trei saptămâni, echipajul San Gottardo va naviga în ape peisaje ostile, dar frumoase. Înarmați cu aparate de filmat, acești copii vor inregistra si transmite starea de sanatate a Pământului


O viață simplă


SUA-Grecia – 2019


Regia și imaginea – Robert Harding Pittman & Myrto Papadogeorgou
Scenariul – Myrto Papadogeorgou
Producător – City of Errors, Robert Harding Pittman

„Natura este mama fiecărei ființe. Calci ușor pământul. Trebuie respectat”, spune Gioula.

Gioula se luptă pentru a-și păstra modul de viață simplu alături de familia ei, câini, pisici, albine, pui, cai și sute de măslini antici de la ferma ei, de pe coasta Greciei. Regiunea aridă, în care apa este puțină și unde oamenii au pescuit și au cultivat pământul de peste 35.000 de ani, este amenințată de planurile de a construi o statiune de golf, destinată străinilor bogați care caută căldura Soarelui. Nu numai agricultura în sine, ci și un mod de viață și o cultură sunt în pericol.

În cuvintele lui Gioula: „Aceasta este violență pură. Violența față de pământ”.
Într-o perioadă de criză economică, presiunile pentru dezvoltare sunt mari. Dar, tot ce își dorește Gioula,  este o viață simplă.


PESCAMARE


Italia – 2019


Scenariul – Luca Caprara & Andrea Lodovichetti
Regia
 – Andrea Lodovichetti
Imaginea – Giovani Furlani & Luca Vagri
Montaj – Nicola Nicoletti
Producător – LOBECA FILM in collaboration with the Municipality of Fano

Tradiția moștenită de-a lungul mai multor generații, respectul față de mare, frica și provocarea aventurii umane, supraviețuirea pentru a asigura hrană și a face comerț. Nimic nu este creat, nimic nu este distrus, totul este transformat. Porturile orașelor mici, la fel ca cel din Fano (pe coasta Mării Adriatice), sunt diferite. S-au schimbat, de-a lungul anilor. S-au schimbat profund. Totuși, bogăția nu s-a schimbat. Pescarii sunt bogați prin omenia lor, atât de diferiți și explozivi, zgomotoși și neobosiți.

Printre nori si apă


Marea Britanie – 2019


Produs și Regizat de A Common Future
Imaginea: Tom Elliot
Montajul: Simon Reichel
Cu participarea: John Roughton, Simon Palmer and Sandy Kerr

Un film despre surfing în nord-estul Angliei.
Un film frumos despre lucruri, oameni și locuri  cunoscute prea puțin, invitându-ne să trăim într-un mediu sigur.

Refacerea râului Atleo


Canada – 2013


Scenariul și producția – Drew Burke
Imagine și montaj – Mark Wyatt Vancouver Video and Film Production
Filmed at the Atleo River, Vancouver Island, BC, Canada on September 3rd, 2013 for The Central Westcoast Forest Society

Filmat  pe  râul Atleo, Insula Vancouver, BC, Canada, pe 3 septembrie 2013 pentru The Central Westcoast Forest Society.

Acest film video nu a fost realizat pentru a admira munca depusă, ci a fost creat pentru a conștientiza munca care trebuie făcută mai departe. Practicile de exploatare forestieră s-au îmbunătățit mult în ultimele decenii, dar există multe pâraie și râuri care au fost avariate anterior și care au nevoie de lucrări de restaurare, iar pentru a face aceaste  lucrări trebuie să  existe finanțare.


Să fie lumină din nou


Canada


Producător – Drew Burke
Imaginea si Montajul – Mark Wyatt – Wyattvisuals

Acest film explorează practica, metodele și necesitatea restaurării habitatului în pădurile temperate din Columbia Britanică (Canada). Noi, cei de la Central Westcoast Forest Society, vedem o legătură clară între peisajele sănătoase și viața sănătoasă a comunităților locale. Zona noastră de coasta este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, dar decenii de exploatare distructivă, exploatare minieră și practici de dezvoltare au lăsat întinderi întinse de păduri care au nevoie de o mână de ajutor. Multe specii de animale sălbatice sunt pe cale de dispariție, iar somonul sălbatic, care odată  era plin de viață, se luptă acum să supraviețuiască. Sarcina noastră este să realizăm  aceasta muncă grea de recuperare și să o realizăm acum!

Zona Roșie


Canada – Franta – 2019


Regia – Dominique van Olm
Imaginea – Mike Rilstone
Producător – Darren Snowden – Zone Rouge Productions Inc.

La 100 de ani după ce armele au tăcut, oamenii din nord-estul Franței încă simt efectele războiului. Guy Momper, alături de  echipa sa de experți geniști în dezmembrare, extrage muniții neexplodate din primul și al doilea război mondial. Se estimează că misiunea lor ar putea dura 200 de ani.

ZONA LIBERA DE INDIFERENTA

Indiferența e un pământ sterp. Nicio sămânță nu dă rod. Usucă speranțe și omoară idealuri.
Indiferența e ca un suflet ros de răutate. Nu poate duce nimic mai departe. Niciun fir de iubire.
Indiferența doare nu numai pe cel care o poartă. Chinuie tot ce e în jur. Nu e doar hidoasă, e și contagioasă.
De câțiva ani, ne-am propus să marcăm granițele unei Zone libere de indiferență. Fiecare activitate pe care o dezvoltăm împreună cu Dumneavoastră ne ajută să lărgim aria.
Încă mai e loc! Încă mai e nevoie!
Fiecare copil participant la activitățile noastre reprezintă un mugur răsărit din pustiu. Fiecare părinte mândru de copilul său e un copac menit să-i facă umbră când e arșiță și să-i păstreze umezeala când e secetă.
Haideți să creștem împreună!


1y

 


 

Palmares EcoFest 2020

Premiile Juriului International


Premiul pentru Imagine


se acorda filmului 


Ceahlău, Spectacolul Naturii

ROMANIA – 2019


Scenariul – Dan Păvăloiu, Radu Pușcas
Moderator – Dan Păvăloiu
Regia – Dan Curean
Imaginea – Dan Curean ,Daniel Sărăcuț, Zoltan Naghi,Cristian Mihai
Producător – Exclus Prod. – Consiliul Judetean Neamț


Premiul pentru Scenariu


A simple life

SUA-Grecia – 2019


Regia și imaginea – Robert Harding Pittman & Myrto Papadogeorgou
Scenariul – Myrto Papadogeorgou
Producător – City of Errors, Robert Harding Pittman


Premiul pentru Regie


PESCAMARE

Italia – 2019


Scenariul – Luca Caprara & Andrea Lodovichetti
Regia
– Andrea Lodovichetti
Imaginea – Giovani Furlani & Luca Vagri
Montaj – Nicola Nicoletti
Producător – LOBECA FILM in collaboration with the Municipality of Fano


Premiul Special al Juriului


se acordă filmului


Mesaje de la capatul lumii

Elveția – 2018


Regia și imaginea – Matteo Born
Producător – Michael Beltrami – RSI Radiotelevisione Svizzera


Marele premiu ECOFEST 2020

acordat de Juriul Elevilor


se acordă filmului


Ceahlău, Spectacolul Naturii

ROMANIA – 2019


Scenariul – Dan Păvăloiu, Radu Pușcas
Moderator – Dan Păvăloiu
Regia – Dan Curean
Imaginea – Dan Curean ,Daniel Sărăcuț, Zoltan Naghi,Cristian Mihai
Producător – Exclus Prod. – Consiliul Judetean Neamț