Lia-Olguța Vasilescu

Primarul Municipiului Craiova


Salut inițiativa organizatorilor EcoFest de-a aduce, în acest an, festivalul în Craiova, festival care a reprezentat de-a lungul celor zece ani de existență, un demers civic inedit și cu un puternic mesaj educativ, adresat cu precădere tinerei generații.

Craiova este printre puținele orașe din România care are o strategie Green City, dar și orașul cu cele mai frumoase parcuri și grădini publice. Craiova este în topul clasamentului național cu cele mai multe spații verzi pe cap de locuitor, fiind singurul municipiu care se poate lăuda cu medalia de aur obținută de proiectul Parcului Nicolae Romanescu la Expoziția Universală de la Paris, din 1900. Iar interesul pe care l-am acordat, în ultimii ani, îmbunătățirii condițiilor de mediu și, în mod special, regenerării urbane a fost o prioritate pentru noi, ca administrație locală. Spațiile urbane din municipiul Craiova s-au transformat în veritabile zone de relaxare și exprimare culturală, prin implicarea artiștilor plastici în amenajarea acestora.

Prezența Festivalului EcoFest în Craiova este o dovadă în plus că preocupările noastre pentru mediu, artă și educația civică a tinerilor nu trec neobservate. Susținem performanța copiilor și încurajăm dezvoltarea unei atitudini civice în rândul tinerei generații, adaptată la noile realități.

Mult succes EcoFest 2021 și cei mai buni să câștige!


Cosmin VASILE

Președintele Consiliului Județean Dolj


Felicitările noastre se îndreaptă către organizatorii ECOFEST România și către toți cei care și-au oferit susținerea pentru această a XI-a ediție a festivalului – parteneri printre care ne bucurăm să ne numărăm și noi, Consiliul Județean Dolj.

Ne-am alăturat demersului deoarece preocupările noastre converg în privința acestui aspect de importanță majoră pe care îl reprezintă ocrotirea mediului, o direcție în care dumneavoastră acționați prin resorturi ale artei, iar noi – prin mecanismele administrației.

Suntem instituția care implementează unul dintre cele mai ample proiecte, cu impact asupra întregului județ, având în centrul său colectarea selectivă și recuperarea materialelor reciclabile. Suntem, în același timp, administratorii uneia dintre cele mai întinse arii naturale protejate, Coridorul Jiului, cu peste 71.000 de hectare, parte a rețelei europene „Natura 2000“. Dincolo de investițiile pe care le realizăm în ambele cazuri, fie direct, fie prin instituții din subordinea Consiliului Județean, conștientizarea și educarea rămân componente esențiale pentru a ne putea atinge obiectivele.

Este și unul dintre motivele pentru care am luat inițiativa ca, în sudul județului, să fondăm un centru de vizitare și informare, o poartă de intrare către inima acestui tezaur verde pe care îl gestionăm și, în egală măsură, un furnizor de educație informală, într-o manieră prietenoasă, încurajând apropierea omului de natură. De partea cealaltă, acest festival este, fără îndoială, un instrument extrem de valoros pentru conștientizare, pentru aducerea în prim-plan a principalelor probleme din sfera mediului, iar longevitatea sa trebuie salutată și susținută.

Cu aleasă considerație, Cosmin VASILE Președintele Consiliului Județean Dolj


Lavinia Sandru

Preşedinte EcoFest


Impactul activitității noastre asupra mediului este în prezent mai mare decât oricând în istorie. Este o problemă globală, dar a cărei rezolvare trece și prin modul în care fiecare dintre noi se raportează la fenomene care ne afectează calitatea vieții în modul cel mai direct.

Misiunea Festivalului Internațional de Film Ecologist ECOFEST este de a genera bucurie, dar și implicare. Este o competiție în plan artistic a celor mai bune filme cu temativă ecologistă, dar și o încercare de a schimba atitutidini și mentalități în relație cu protejarea mediului înconjurător. Ecologia a trecut în ultimele decenii de la faza de modă, la cea de dorință, iar acum a devenit practic singura opțiune. ECOFEST se vrea un releu de transmitere a acestui mesaj.

Ne-a fost dor de publicul festivalului anul trecut, când ECOFEST a fost nevoit să se deșfășoare online, de aceea sunt convinsă că întâlnirea cu publicul craiovean pentru ediția din acest an va fi una specială.


Doru Dinu  Glăvan

Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


Am salutat și ne-am alăturat cu întrega noastră determinare, la noul demers al Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană care se angajază, din nou, cu toate forțele, pentru organizarea unei noi manifestări complexe dedicată formelor de educație ecologică. Cu alte cuvinte - de promovare a unei vieți sănătoase, echilibrate, a respectului și păstrării naturii, în slujba ființei umane și a celorlalte viețuitoare ale Terrei.

Este firesc pentru noi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care, între obiectivele noastre majore culturale și sociale specifice breaslei, îl are și pe cel educativ, de promovare și influențare puternic pozitivă, pentru o schimbare de comportament socială a viitoarelor generații de adulți, în atitudinea față de mediul înconjurător, dar și față de alte probleme grave ale umanității. Noi, mass media, este necesar să reușim să determinăm o implicare majoră, activă și curajoasă față de toate pericolele care pasc omenirea și pe care, de cele mai multe ori, ni le creem singuri.

Știm că edițiile trecute ale acestei manifestări complexe – care a cuprins, tradițional, Festivalul Internațional de Film Ecologist, ECOFEST, work-shop-uri cu tematică ecologistă, acțiunile din ”Zona liberă de indiferență” - s-au bucurat de o mare audiență și participare nemijlocită, ceea ce ne-a determinat, în acest an, să fim alături de ceilalți organizatori. Impreună, dorim ca prin atitudinea noastră comună să transmitem tuturor,cu precădere, celor tineri, un semnal de alarmă față de distrugerile mediului, care se fac, în mod curent, conștient, dar și o chemare pentru o implicare activă, pentru ameliorarea și stoparea unor astfel de intervenții criminale. În definitiv, distrugerea naturii este o sinucidere a Ființei !


Bogdan Gheorghiu

Ministrul  Culturii


Ediția din 2021 a Festivalului Internațional al filmului ecologist ECOFEST se înscrie în efortul nostru de a relua manifestările cu public care le-au lipsit atât de mult iubitorilor de cultură din România în ultimul an.

Demersul este cu atât mai oportun cu cât vorbim de un festival cu tradiție, care de-a lungul celor zece ediții anterioare a îmbinat în mod fericit actul cultural cu mesajul ecologist.

Evenimentul devine astfel nu numai o sărbătoare a filmului oferită în acest an publicului craiovean, ci și un vehicul eficient de mobilizare a generației tinere pentru un stil de viață care respectă mediul înconjurător.

Ne dorim creșterea diversității ofertei culturale după o perioadă atât de grea pentru toată lumea, astfel încât publicul din toată România să aibă din nou acces la oferta cât mai largă de opțiuni în zona culturală. Succes ECOFEST!


Alexandru Gîdar

Inspector general, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj


Apreciem faptul că elevi talentaţi din Craiova, din judeţul Dolj, au posibilitatea de a participa la Festivalul Internaţional al Filmului Ecologist "EcoFest România", o manifestare consacrată din zona ficţiunii orientate către ecologie sau eco-ficţiunii, care a apărut după ce ecologia a devenit o paradigmă ştiinţifică şi o atitudine culturală şi civică. Din punct de vedere educativ, activităţile desfăşurate în cadrul Festivalului au un rol important în dezvoltarea abilităţilor artistice ale elevilor, a creativităţii, în dezvoltarea spiritului civic şi conştientizarea valorilor ecologice.

Elevii de azi au nevoie de metode bazate pe participare interactivă, socială, pe creativitate, dar şi pe posibilitatea de a valorifica cele învaţate şi în viaţa de zi cu zi. De multe ori se pune problema cum pot fi motivaţi elevii, cum pot fi puşi în situaţii în care să-şi testeze cunoştinţele într-un mod cât mai eficient şi, nu în ultimul rând, cât mai atractiv. Educaţia ecologică este parte din educaţia pentru viaţă şi mulţi dintre elevii noştri sunt tot mai receptivi la noţiunile de protecţia mediului, înţeleg că trăiesc într-un mediu poluat, că poluarea este una din problemele lumii moderne şi că viitorul depinde de ei şi de felul în care vor alege să se raporteze la mediu înconjurător.


 marin-150x150

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST Selectioner ECO FEST


Ne aflam în al 2-lea an în care cumplitul flagel al pandemiei Covid 19 a distrus sau a afectat destine, viața economică și socială la nivel național și global, comunități umane, evenimente culturale, artistice, sportive etc.

În pofida acestor vicisitudini, cu implicarea decisivă a Primăriei Municipiului Craiova și a Consiliului Local Municipal, precum și cu sprijinul  Consiliului Judetean Dolj, Ministerului Culturii și Ministerului Educatiei, s-a reusit și în acest an să nu întrerupem șirul celor 10 editii ale ECOFEST - Festivalul Internațional al Filmului Ecologist.

Mai mult, se pare că importanța tematicii ecologiste va fi una majoră în lumea și societatea post-pandemică. Toate mulțumirile noastre membrilor juriului, regizorilor, producătorilor și distribuitorilor care au acceptat să participe la a 11-a ediție a festivalului nostru, cu cele mai valoroase filme documentare cu tematică ecologistă.

Juriul de specialiști, Juriul elevilor și publicul larg vor vizioana și aprecia un numar de 9 filme ecologiste în secțiunea Concurs și 8 filme în secțiunea Panorama - destinate publicului larg. Subiectele sunt diverse, incitante și de actualitate, acoperind o vasta arie geografică - din Orientul îndepărtat (Vietnam, Peninsula Kamciatka), trecând prin Asia Centrală și Europa, până în America de Nord și de Sud (Bolivia).

Îmi exprim speranța că și în anii următori, împreună, vom continua cu mijloacele filmului lupta noastră pentru o lume mai verde, mai curată, mai sănătoasă.


 


SPONSORII FESTIVALULUI

 


 


 

 

JURIUL DE SPECIALITATE


grozev

Alexander Grozev

BULGARIA - Critic de film, Președinte festival film


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universi­tatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film.

Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna - Love is Folly (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 28 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmu­lui şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.


Costel Safirman

Israel - Regizor, istoric şi critic de film


Critic şi istoric de film, realizator de filme documentare. A fost, succesiv, redactor la Editura Meridiane, cercetător la Arhiva Naţională de Filme din Bucureşti, producător delegat al unor filme de ficţiune, realizator de reportaje și filme de televiziune (Televiziunea Română), regizor la Studioul de filme documentare “Alexandru Sahia”din Bucureşti.

Din 1987 s-a stabilit în Israel. Inițiază și produce, din 1993, pentru Cinemateca din Ierusalim, proiectul intitulat ”Cinematic Variations on Live Classical Music”, consacrat iubitorilor de muzică și film. Între 1993 și 2011 a coordonat, împreună cu regretatul istoric Leon Volovici, Cercul Cultural din Ierusalim. Printre filmele documentare realizate: „Regia: Liviu Ciulei”, film TV, 1979(Premiul Special al Juriului, acordat de Asociaţia Cineaştilor din România); „Ars Longa”, 1984; Astă seară se plânge la „Doamna cu camelii”, 1986. „…Și s-au dus ca vântul” (în colaborare cu Radu Gabrea), 2010.


Bogdan Movileanu

ROMANIA - Critic de film, Arhivist


Licențiat al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale în 2009. Obține doctoratul în anul 2016, tema tezei de doctorat ”Supereroii unei mitologii moderne – între film și bezi desenate”.

Din 2006 este redactor și curator la Arhiva Națională de Filme, iar din 2016 este membru în Comisia de Clasificare a Filmelor a Centrului Național al Cinematografiei.

A fost coordonatorul standului României al CNC la Festivalul de Film de la Berlin între 2016-2020 și la Cannes – 2015-2019. Co-scenarist al mai multor filme studențești și a fost actor în filmul de scurt-metraj Tată de familie – End Slate, regia Isabella Szanto.

Începând cu anul 2018 este director artistic al Festivalului de Film Central European, de la Timișoara.



Dan Curean

ROMANIA - Profesor universitar, Regizor, Realizator TV


Activează din 1990 în peisajul media din România. A început în presa scrisă ca și fotoreporter și redactor la săptamânalul NU, iar  apoi din 1994  este angajat (până în prezent ) la Televiziunea Publică, studioul regional Cluj. Aici lucrează atât în domeniul imaginii,  ca  director de imagine,  realizând imaginea multor programe de televiziune de notorietate, cât și în segmentul editorial  ca și producător, realizator (în prezent jurnalist senior), fiind autor al mai multor emisiuni, programe de televiziune și filme documentare. Între acestea se disting filmele documentare realizate despre caii sălbatici din Delta Dunării și programul ”Natura și Aventura”  de pe TVR 2.

Se specializează pe producția de film documentar fiind selectat la unele  cele mai importante programe de training de film documentar din Europa (Aristoteles Workshop  2006 si Discovery Campus Masterschool 2008).

Face parte din colectivul de cadre didactice de  la Facultatea de Teatru și Televiziune  din cadrul UBB Cluj încă de la înființare iar în 2012  îți sustine teza de doctorat cu titlul Text și imagine în mass-media.

Coordonează primul Masterat de film documentar din România în cadrul facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj.

Realizează colaborări  cu importante televiziuni din Europa iar filmografia sa cuprinde producții de autor (scenariu, regie, imagine) multi-premiate  la festivaluri din țară și Europa.


În cele 10 ediții precedente ale ECOFEST, regizorul Dan Curean a fost un participant activ, iar filmele sale s-au bucurat de succes, atât prin premiile acordate de juriile profesioniste, cât și de publicul spectator: 2013 - Băile Felix PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI Gone Wild – Povestea Cailor Sălbatici Regia  Dan Curean 2016 - Bucuresti PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI În căutarea lostriței Realizatori: Dan Curean și Dan Păvăloiu 2017 - Suceava Premiul acordat de emisiunea de televiziune Duminicall Operatiunea Zimbrul (The Wisent Operation) Realizatori  Dan Curean si Dan Pavaloiu 2020 - Bucuresti (editie online) Premiul pentru Imagine si MARELE PREMIU ( acordat de Juriul elevilor) CEAHLĂU, SPECTACOLUL NATURII Regia Dan Curean, Moderator Dan Pavaloiu Imaginea: Dan Curean, Daniel Sărăcuț, Zoltan Naghi,Cristian Mihai



Giuseppe Piccillo

BELGIA - Actor


Giuseppe Piccillo este un tânăr actor belgian, de origine italiană. A absolvit studiile de actoriela celebra Școala de Teatru - Florent - din Paris. A fost autorul multor reclame pentru televiziunile franceze. În ultimii 7 ani a fost membru al echipei de organizare a Festivalului de Film de Dragoste din Mons - Belgia.

În anul 2012 a jucat în filmul «Chasing Rainbows», regizat de Dan Chișu. Este un animator talentat pentru prezentări de teatru de stradă și în special pentru spectacole dedicate copiilor în locuri neconvenționale, cum ar fi școli, spitale, etc. În 2016, el a apărut într-un recent sezon al celebrului serial Disney - Violetta, filmat la Paris. De asemenea, a interpretat roluri diverse pe scenele a numeroase teatre din Belgia și Franța. În septembrie 2019 a regizat primul său scurtmetraj : «Chui désolé», film care urmeaza sa aiba premiera in acesta vara, dupa perioada de pandemie.

De curand a interpretat pe scene din Belgia si Franta un rol principal in comedia de succes „Nu umbla asa dezbracat„ de Georges Faydeau ( marele autor al pieselor de teatru bazate pe farse si atmosfera de vodevil).



Andrei Chiriac

ROMANIA - Regizor, Sportiv, Cascador


Andrei Chiriac s-a nascut in 1976. Dupa o cariera sportiva in domeniul artelor martiale si colaborare in calitate de cascador la mai multe productii de film romanesti si straine , a urmat cursuri la New York, la School of Visual Arts si este absolvent al UNATC – Bucuresti, sectia Regie de Film, in 2007.

In filmografia sa se afla mai multe filme de scurt metraj si reclame, precum si documentarul artistic de lung metraj Istorii despre Vlad Voievod Draculea,  in calitate de regizor si coproducator. (premiul pentru Regie la Festivalul International de Film Etnografic – Zlatna, 2015).

In prezent lucreaza la un serial TV – Egregora, Comoara Pierduta - (regia) si la filmul de lung metraj Romania Mon Amour ( scenarist, regizor si producator).



Marina Roman

ROMANIA - Jurnalist, Critic de artă, Conferenţiar Universitar Doctor


Marina Roman este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Române de Film „Document.Art”. Şi-a început cariera de jurnalist cultural încă din 1982. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L.Caragiale” din Bucureşti (1980).  Teatrolog şi filmolog, de la redactor la secretar general de redacţie sau redactor-şef adjunct, a abordat cu profesionalism şi cu aceeaşi plăcere şi presa scrisă, şi radioul, şi televiziunea.

Este autor de filme documentare tv. și realizator al talk-showului tv. Trăiește-ți arta!, care, pe parcursul a 100 de episoade, i-a avut ca invitați, între alții, pe directorul de fotografie Florin Mihăilescu, regizorii Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion, pictorul Petre Achiţenie, arhitectul Alexandru Beldiman, regretaţii Vasilica Tastaman, Ludovic Spiess şi Amza Săceanu, academicienii Dan Berindei, Constantin Bălăceanu Stolnici, actorii Mircea Diaconu, Anca Sigartău, George Ivaşcu, Dorina Lazăr, Margareta Pogonat, Stela Popescu, Magda Catone, scriitorii Romulus Vulpescu, Tudor Octavian si mulți alții.

Este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, decanul Facultății de Jurnalism. Teza sa de doctorat, publicată în volum, se intitulează  Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski.

În calitate de critic şi de promotor de artă, Marina Roman are o activitate bogată în promovarea tinerilor artişti talentaţi. Pentru Marina Roman, arta înseamnă emoţie. Pentru aceasta depune mărturie şi volumul său de versuri Fascinaţia Meduzei, care s-a bucurat de un real succes.


 


 


Palmares EcoFest 2021

Premiile Juriului International


Premiul pentru Imagine


se acorda filmului 


Urșii din Kamciatka

Federația Rusă


Imaginea: Dmitry Shpilenok


Premiul pentru Scenariu


Samuel, aproape de nori

Belgia, Olanda, Bolivia


Scenariul: Pieter Van Eecke


Premiul pentru Regie


Zhalanash – Maluri Pustii

Polonia


Regia: Marcin Sauter


Premiul Special al Juriului


se acordă filmului


Arica

Suedia, Chile, Norvegia, Marea Britanie


Scenariul: Lars Edman, William Johansson Kalén Regizori: Lars Edman, William Johansson Kalén Imaginea: William Johansson Kalén Producatori: Andreas Rocksén, William Johansson Kalén (Laika Film) Coproducatori: Hanne Phlypo (Clin d’Oeil films) José Miguel Garrido Valdéz (Aricadoc) Andy Jones, Ellie Smith (Radio Film) Karl Emil Rikardsen, Knut Skoglund (Relation04 Media) Anna Svensson, Matti Kentrschynskyj (SVT) Katja Härkönen (Filmpool Nord) Isabelle Christiaens (RTBF)


Mențiune


Pe râu în jos

Vietnam


Regia: Mai Huyen Chi (Chi Mai)


Marele premiu ECOFEST 2021

acordat de Juriul Elevilor


se acordă filmului


Arica

Suedia, Chile, Norvegia, Marea Britanie


Scenariul: Lars Edman, William Johansson Kalén Regizori: Lars Edman, William Johansson Kalén Imaginea: William Johansson Kalén Producatori: Andreas Rocksén, William Johansson Kalén (Laika Film) Coproducatori: Hanne Phlypo (Clin d’Oeil films) José Miguel Garrido Valdéz (Aricadoc) Andy Jones, Ellie Smith (Radio Film) Karl Emil Rikardsen, Knut Skoglund (Relation04 Media) Anna Svensson, Matti Kentrschynskyj (SVT) Katja Härkönen (Filmpool Nord) Isabelle Christiaens (RTBF)