Marina Roman

România - Jurnalist, Critic de artă, Conferenţiar Universitar Doctor

Marina Roman este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Române de Film „Document.Art”. Şi-a început cariera de jurnalist cultural încă din 1982. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti (1980). Teatrolog şi filmolog, de la redactor la secretar general de redacţie sau redactor-şef adjunct, a abordat cu profesionalism şi cu aceeaşi plăcere şi presa scrisă, şi radioul, şi televiziunea. Este autor de filme documentare tv. și realizator al talk-showului tv. Trăiește-ți arta!, care, pe parcursul a 100 de episoade, i-a avut ca invitați, între alții, pe directorul de fotografie Florin Mihăilescu, regizorii Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion, pictorul Petre Achiţenie, arhitectul Alexandru Beldiman, regretaţii Vasilica Tastaman, Ludovic Spiess şi Amza Săceanu, academicienii Dan Berindei, Constantin Bălăceanu Stolnici, actorii Mircea Diaconu, Anca Sigartău, George Ivaşcu, Dorina Lazăr, Margareta Pogonat, Stela Popescu, Magda Catone, scriitorii Romulus Vulpescu, Tudor Octavian si mulți alții.

Este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, decanul Facultății de Jurnalism. Teza sa de doctorat, publicată în volum, se intitulează Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski.

În calitate de critic şi de promotor de artă, Marina Roman are o activitate bogată în promovarea tinerilor artişti talentaţi. Pentru Marina Roman, arta înseamnă emoţie. Pentru aceasta depune mărturie şi volumul său de versuri Fascinaţia Meduzei, care s-a bucurat de un real succes.

Membru al juriului la ediția a XI-a EcoFest, 2021, Craiova și la ediția a XII-a EcoFest, 2022, Galați.


Călin Stănculescu

ROMANIA - Critic de film

Un veteran al criticii de film din România. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie. Îşi începe cariera de ziarist în calitate de colaborator la publicaţiile “Viaţa studenţească”, “Amfiteatru”, “Informaţia Bucureştiului” etc. Este coautor al unor volume colective pe teme cinematografice: “Cinema 2000”, “Cinema şi televiziune” etc.

Numeroase cronici de film în cotidianul “România Liberă”. Membru în juriile criticii internaţionale (FIPRESCI) ale festivalurilor de la Salonic, Soci, Istanbul, Târgovişte, CineMaiubit, B-Fest, Dream Fest Slatina, Eco Fest România, Wonderfest, etc.

Face parte din biroul Asociaţiei criticilor de film din cadrul UCIN.


 

Dan Curean

Profesor universitar, Regizor, Realizator TV

Activează din 1990 în peisajul media din România. A început în presa scrisă ca și fotoreporter și redactor la săptamânalul NU, iar apoi din 1994 este angajat (până în prezent ) la Televiziunea Publică, studioul regional Cluj. Aici lucrează atât în domeniul imaginii, ca director de imagine, realizând imaginea multor programe de televiziune de notorietate, cât și în segmentul editorial ca și producător, realizator (în prezent jurnalist senior), fiind autor al mai multor emisiuni, programe de televiziune și filme documentare. Între acestea se disting filmele documentare realizate despre caii sălbatici din Delta Dunării și programul ”Natura și Aventura” de pe TVR 2.

Se specializează pe producția de film documentar fiind selectat la unele cele mai importante programe de training de film documentar din Europa (Aristoteles Workshop 2006 si Discovery Campus Masterschool 2008).

Face parte din colectivul de cadre didactice de la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj încă de la înființare iar în 2012 îți sustine teza de doctorat cu titlul Text și imagine în mass-media. Coordonează primul Masterat de film documentar din România în cadrul facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj.

Realizează colaborări cu importante televiziuni din Europa iar filmografia sa cuprinde producții de autor (scenariu, regie, imagine) multi-premiate la festivaluri din țară și Europa.

În cele 12 ediții precedente ale ECOFEST, regizorul Dan Curean a fost un participant activ, iar filmele sale s-au bucurat de succes, atât prin premiile acordate de juriile profesioniste, cât și de publicul spectator:

2013 - Băile Felix
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
Gone Wild – Povestea Cailor Sălbatici
Regia: Dan Curean

2016 - Bucuresti
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
În căutarea lostriței
Realizatori: Dan Curean și Dan Păvăloiu

2017 - Suceava
Premiul acordat de emisiunea de televiziune Duminicall
Operatiunea Zimbrul (The Wisent Operation)
Realizatori: Dan Curean si Dan Păvăloiu

2020 - Bucuresti (editie online)
Premiul pentru Imagine si
MARELE PREMIU ( acordat de Juriul elevilor)
Ceahlău, spectacolul naturii
Regia: Dan Curen
Moderator: Dan Păvăloiu
Imaginea: Dan Curean, Daniel Sărăcuț, Zoltan Naghi,Cristian Mihai

2022 – Galați
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
Delta Dunării – ultimul refugiu al pelicanilor
Un film de Dan Curean
O producție : MedienKontor for Arte -Geo Reportage 360 ( Franța, Germania)

Filmul a fost de asemenea selectat si prezentat în cadul The 9th Europe Ministerial Conference din Cipru, pe problematica de mediu


 

Nebojsa Pjevic

SERBIA - Regizor de Film si Teatru

Nebojsa Pjevic, născut în 1959, a obținut o diplomă de regie la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad în 1990, după care a fost regizor de filme, piese de teatru și la radio.
A fondat un grup de teatru informal „Gestus Teatar” cu scopul de a experimenta mișcarea, vocea și imaginea în teatru.

În acest moment (septembrie 2023), el regizează un spectacol sonor-poetic intitulat „Zrno” („Grainul”), care a apărut prin fuziunea poeziei spirituale și a instrumentelor antice orientale.

Filmografie
-"Southern journey", 1990, documentary
(Awarded The Medal of Belgrade for Photography at Documentary Film Festival in Belgrade)
-"A and Lofoten", 1990, documentary
-"The signs of the times",1990, documentary
-"India dream", 1997, documentary
-"Om Namah Shivaj", 1997, documentary
-"Mela", 1997, documentary
-"Mahakali", 1997, documentary
-"The shadows of Rajastan", 1997, documentary
-"Lumen Divinum", 2000, experimental
-"Pure stream theatre", 2001, documentary
-"Passing by", 2003, documentary
-"The New Orion and Queen Nirdala", 2004, documentary
-"Cross over", 2004, documentary
-"Broken ties", 2004, documentary
( Awarded The Golden Plaque of Belgrade at Documentary Film Festival in Belgrade)
-“Fire dance”, 2005, experimental
-“Ferry”, 2006, documentary
-“Encounter”, 2007, documentary
-“USSo2- Serbia, 2012, documentary

La a II-a ediție EcoFest - 2012, Brăila, filmul sau ”US SO2 Serbia” a fost premiat cu Premiul pentru cea mai buna regie.
A mai fost membru al juriului EcoFest la ediția a IV-a din 2014, Piatra Neamț.


 

Bogdan Ionescu

Jurnalist, Producator Film si TV

Şi-a început cariera ca jurnalist încă din timpul evenimentelor din decembrie 1989. A lansat primul ziar studenţesc privat din România, devenit mai apoi cotidianul cel mai important al judeţului Constanţa.

La începutul lui 1992 a făcut parte, ca șef de secție și redactor șef-adjunct, din echipa de concepţie şi lansare a ziarului Evenimentul Zilei.

La mijlocul anilor '90, Bogdan a părăsit presa scrisă în favoarea televiziunii. Ca redactor-realizator la postul Tele7abc, a fost autorul unor reportaje şi filme documentare de mare succes, pentru unul din acestea fiind onorat cu Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România.

Pentru 11 ani, Bogdan s-a aflat în Canada și Statele Unite, unde a lucrat ca Project Manager pentru mai multe corporaţii transnaţionale (contracte: Eastman Kodak, NBC Universal, HP, Walmart, Costco, si altele).

Începând din 2009 și până în prezent este Director Executiv și Producător General al Academiei de Film şi Teatru Studiourile Buftea și conduce cursurile de Producție TV şi Cinematografică şi Regie de montaj.