grozev

Alexander Grozev

BULGARIA – Critic de film, Președinte festival film


Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universi­tatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film.

Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna – Love is Folly (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 28 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmu­lui şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.


Costel Safirman

Israel – Regizor, istoric şi critic de film


Critic şi istoric de film, realizator de filme documentare. A fost, succesiv, redactor la Editura Meridiane, cercetător la Arhiva Naţională de Filme din Bucureşti, producător delegat al unor filme de ficţiune, realizator de reportaje și filme de televiziune (Televiziunea Română), regizor la Studioul de filme documentare “Alexandru Sahia”din Bucureşti.

Din 1987 s-a stabilit în Israel. Inițiază și produce, din 1993, pentru Cinemateca din Ierusalim, proiectul intitulat ”Cinematic Variations on Live Classical Music”, consacrat iubitorilor de muzică și film. Între 1993 și 2011 a coordonat, împreună cu regretatul istoric Leon Volovici, Cercul Cultural din Ierusalim. Printre filmele documentare realizate: „Regia: Liviu Ciulei”, film TV, 1979(Premiul Special al Juriului, acordat de Asociaţia Cineaştilor din România); „Ars Longa”, 1984; Astă seară se plânge la „Doamna cu camelii”, 1986. „…Și s-au dus ca vântul” (în colaborare cu Radu Gabrea), 2010.


Bogdan Movileanu

ROMANIA – Critic de film, Arhivist


Licențiat al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale în 2009. Obține doctoratul în anul 2016, tema tezei de doctorat ”Supereroii unei mitologii moderne – între film și bezi desenate”.

Din 2006 este redactor și curator la Arhiva Națională de Filme, iar din 2016 este membru în Comisia de Clasificare a Filmelor a Centrului Național al Cinematografiei.

A fost coordonatorul standului României al CNC la Festivalul de Film de la Berlin între 2016-2020 și la Cannes – 2015-2019. Co-scenarist al mai multor filme studențești și a fost actor în filmul de scurt-metraj Tată de familie – End Slate, regia Isabella Szanto.

Începând cu anul 2018 este director artistic al Festivalului de Film Central European, de la Timișoara.Dan Curean

ROMANIA – Profesor universitar, Regizor, Realizator TV


Activează din 1990 în peisajul media din România. A început în presa scrisă ca și fotoreporter și redactor la săptamânalul NU, iar  apoi din 1994  este angajat (până în prezent ) la Televiziunea Publică, studioul regional Cluj. Aici lucrează atât în domeniul imaginii,  ca  director de imagine,  realizând imaginea multor programe de televiziune de notorietate, cât și în segmentul editorial  ca și producător, realizator (în prezent jurnalist senior), fiind autor al mai multor emisiuni, programe de televiziune și filme documentare. Între acestea se disting filmele documentare realizate despre caii sălbatici din Delta Dunării și programul ”Natura și Aventura”  de pe TVR 2.

Se specializează pe producția de film documentar fiind selectat la unele  cele mai importante programe de training de film documentar din Europa (Aristoteles Workshop  2006 si Discovery Campus Masterschool 2008).

Face parte din colectivul de cadre didactice de  la Facultatea de Teatru și Televiziune  din cadrul UBB Cluj încă de la înființare iar în 2012  îți sustine teza de doctorat cu titlul Text și imagine în mass-media.

Coordonează primul Masterat de film documentar din România în cadrul facultății de Teatru și Film de la UBB Cluj.

Realizează colaborări  cu importante televiziuni din Europa iar filmografia sa cuprinde producții de autor (scenariu, regie, imagine) multi-premiate  la festivaluri din țară și Europa.


În cele 10 ediții precedente ale ECOFEST, regizorul Dan Curean a fost un participant activ, iar filmele sale s-au bucurat de succes, atât prin premiile acordate de juriile profesioniste, cât și de publicul spectator:

2013 – Băile Felix
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
Gone Wild – Povestea Cailor Sălbatici
Regia  Dan Curean

2016 – Bucuresti
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
În căutarea lostriței
Realizatori: Dan Curean și Dan Păvăloiu

2017 – Suceava
Premiul acordat de emisiunea de televiziune Duminicall
Operatiunea Zimbrul (The Wisent Operation)
Realizatori  Dan Curean si Dan Pavaloiu

2020 – Bucuresti (editie online)
Premiul pentru Imagine
si MARELE PREMIU ( acordat de Juriul elevilor)
CEAHLĂU, SPECTACOLUL NATURII
Regia Dan Curean, Moderator Dan Pavaloiu
Imaginea: Dan Curean, Daniel Sărăcuț, Zoltan Naghi,Cristian MihaiGiuseppe Piccillo

BELGIA – Actor


Giuseppe Piccillo este un tânăr actor belgian, de origine italiană. A absolvit studiile de actoriela celebra Școala de Teatru – Florent – din Paris. A fost autorul multor reclame pentru televiziunile franceze. În ultimii 7 ani a fost membru al echipei de organizare a Festivalului de Film de Dragoste din Mons – Belgia.

În anul 2012 a jucat în filmul «Chasing Rainbows», regizat de Dan Chișu. Este un animator talentat pentru prezentări de teatru de stradă și în special pentru spectacole dedicate copiilor în locuri neconvenționale, cum ar fi școli, spitale, etc. În 2016, el a apărut într-un recent sezon al celebrului serial Disney – Violetta, filmat la Paris. De asemenea, a interpretat roluri diverse pe scenele a numeroase teatre din Belgia și Franța. În septembrie 2019 a regizat primul său scurtmetraj : «Chui désolé», film care urmeaza sa aiba premiera in acesta vara, dupa perioada de pandemie.

De curand a interpretat pe scene din Belgia si Franta un rol principal in comedia de succes „Nu umbla asa dezbracat„ de Georges Faydeau ( marele autor al pieselor de teatru bazate pe farse si atmosfera de vodevil).Andrei Chiriac

ROMANIA – Regizor, Sportiv, Cascador


Andrei Chiriac s-a nascut in 1976. Dupa o cariera sportiva in domeniul artelor martiale si colaborare in calitate de cascador la mai multe productii de film romanesti si straine , a urmat cursuri la New York, la School of Visual Arts si este absolvent al UNATC – Bucuresti, sectia Regie de Film, in 2007.

In filmografia sa se afla mai multe filme de scurt metraj si reclame, precum si documentarul artistic de lung metraj Istorii despre Vlad Voievod Draculea,  in calitate de regizor si coproducator. (premiul pentru Regie la Festivalul International de Film Etnografic – Zlatna, 2015).

In prezent lucreaza la un serial TV – Egregora, Comoara Pierduta – (regia) si la filmul de lung metraj Romania Mon Amour ( scenarist, regizor si producator).Marina Roman

ROMANIA – Jurnalist, Critic de artă, Conferenţiar Universitar Doctor


Marina Roman este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Române de Film „Document.Art”. Şi-a început cariera de jurnalist cultural încă din 1982. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L.Caragiale” din Bucureşti (1980).  Teatrolog şi filmolog, de la redactor la secretar general de redacţie sau redactor-şef adjunct, a abordat cu profesionalism şi cu aceeaşi plăcere şi presa scrisă, şi radioul, şi televiziunea.

Este autor de filme documentare tv. și realizator al talk-showului tv. Trăiește-ți arta!, care, pe parcursul a 100 de episoade, i-a avut ca invitați, între alții, pe directorul de fotografie Florin Mihăilescu, regizorii Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion, pictorul Petre Achiţenie, arhitectul Alexandru Beldiman, regretaţii Vasilica Tastaman, Ludovic Spiess şi Amza Săceanu, academicienii Dan Berindei, Constantin Bălăceanu Stolnici, actorii Mircea Diaconu, Anca Sigartău, George Ivaşcu, Dorina Lazăr, Margareta Pogonat, Stela Popescu, Magda Catone, scriitorii Romulus Vulpescu, Tudor Octavian si mulți alții.

Este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, decanul Facultății de Jurnalism. Teza sa de doctorat, publicată în volum, se intitulează  Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski.

În calitate de critic şi de promotor de artă, Marina Roman are o activitate bogată în promovarea tinerilor artişti talentaţi. Pentru Marina Roman, arta înseamnă emoţie. Pentru aceasta depune mărturie şi volumul său de versuri Fascinaţia Meduzei, care s-a bucurat de un real succes.