Lavinia Șandru

Președinte ECO Fest România

Îmi imaginam deunăzi că viaţa noastră e ca un festival de film. Multe role strânse laolaltă, unele cu poveşti şi imagini frumoase, pe care am dori să le vedem şi revedem la nesfârşit, altele mai puţin reuşite, pe care lăsăm să se aştearnă praful, dar şi unele pe care am vrea să le ştergem de la cap la coadă, să nu mai rămână nici urmă din ele.

Câte role din fiecare categorie are viaţa Pământului? Pe câte ar vrea să le şteargă şi pe câte ar vrea să le revadă? Câte dintre acestea mai aşteaptă? Pământul nu poate decât să ne lase pe noi să alegem. Noi suntem directorii artistici ai festivalului lui, noi suntem regizorii filmelor şi noi suntem actorii. Ce alegem? Să fim egoişti şi răi? Vom face filme urâte, agresive, care nu vor câştiga nici un premiu, iar platoul de filmare va fi distrus. Să fim blânzi şi atenţi? Vom primi în fiecare an un Oscar din partea apelor, pădurilor şi aerului. Vom lăsa urmaşilor noştri o arhivă valoroasă, pe care vor fi mândri s-o ducă mai departe. Vor privi trecutul nostru pe ecran şi vor trăi prezentul lor, aşa cum noi l-am proiectat. Viitorul depinde de prezent, iar prezentul suntem noi. Viitorul va fi ecologist sau nu va fi deloc.

marin-150x150 Prin ținuta și diversitatea filmelor prezentate și a evenimentelor interactive incluse, festivalul își propune a nu fi o simplă reflectare pasivă a realității, a unor stări de fapt, ci de a funcționa ca un instrument de cunoaștere și intervenție activă, de stimulare și implicare convergentă a conștiinței publice și a tututor factorilor politici, economici, tehnico-științifici și culturali implicați nemijlocit în construcția și evoluția destinului umanității.

Vladimir Marin

Director Artistic ECO FEST Selectioner ECO FEST


cornel_diaconu-150x170 Despre acest festival s-au spus lucruri multe şi frumoase. Eu vreau să vă vorbesc despre echipa mea şi a Laviniei Şandru, alături de care reuşim să facem performanţă.O echipă atipică: de obicei, pentru fiecare funcţiune sunt unu, doi sau trei oameni. La noi e invers: fiecare are mai multe atribuţii. Veteranii acestui colectiv sunt Gina Ştefan şi Mihai Apolozan – buni la toate. Un mare câştig pentru echipă a fost venirea Marianei Pachis, un artist desăvârşit, poate unul dintre cei mai buni din lume în sand art (desen pe nisip), dar cu siguranţă cel mai bun din România. Lămîiţa Melu şi Codrin “Toni” Mihalache, în principal responsabili cu imaginea festivalului. Echipa de producţie, deşi restrânsă numeric – Mirela Banu, Vicenţiu Popa şi Daniel Voica -, are o contribuţie importantă la fiecare eveniment.

Cornel Diaconu – inițiatorul ECO FEST, producător general 2011, 2012, 2013, 2014